Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Είναι παράνομο το δημοψήφισμα; Αύριο η απόφαση του ΣτΕ
Είναι παράνομο το δημοψήφισμα; Αύριο η απόφαση του ΣτΕ

Είναι παράνομο το δημοψήφισμα; Αύριο η απόφαση του ΣτΕ

Αύριο Παρασκευή πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας για το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς ζητήθηκε η ακύρωσή του ως αντισυνταγματικό από δύο Έλληνες .

Ένας και τέως σύμβουλος Επικρατείας και ένας μηχανικός προσέφυγαν στο ανώτατο ακυρωτικό ζητώντας να ανακηρυχθούν παράνομες όλες οι νομοθετικές πράξεις που αφορούν το της 5ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι τόσο η πράξη του υπουργικού συμβουλίου για την πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και το Προεδρικό Διάταγμα για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος έρχονται αντίθετα στο άρθρο 44 του Συντάγματος και στο νόμο 4023/2011, που αφορά τους διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.

Όπως αναφέρεται στο , δεν επιτρέπεται να τίθενται σε ερωτήματα τα οποία «ανάγονται στην διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής και την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτει ή επηρεάζουν άμεσα (δυσμενώς ή ευμενώς) την δημοσιονομική κατάσταση του κράτους». Τα έγγραφα των τριών οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ΔΝΤ) που αναφέρονται στο και για τα οποία καλείται ο λαός να αποφασίσει, «αφορούν σαφέστατο και σχεδόν αποκλειστικό οικονομικό αντικείμενο και άμεσο δημοσιονομικό αντικείμενο στην λειτουργία του κράτους και την χρηματική επάρκεια για αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών», όπως αναφέρεται στην προσφυγή.

Πέρα όμως από το γεγονός ότι όπως φαίνεται παραβιάζονται ρητές διατάξεις του συντάγματος, παραβιάζεται επίσης και η που αφορά την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, καθώς το ερώτημα που τίθεται είναι ασαφές και πολυσύνθετο, με όρους που είναι δυσνόητοι για την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Καταγγέλλεται επίσης ότι δεν γίνεται γνωστό στους ούτε το περιεχόμενο των κειμένων του Eurogroup, ούτε και οι νομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που ακολουθούν καθεμία από τις δύο απαντήσεις.

Η προσφυγή αναφέρει επίσης ότι οι σχετικές νομοθετικές πράξεις είναι παράνομες και αναφορικά με το χρονικό περιθώριο της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, καθώς δυσχεραίνει την ευρεία ενημέρωση του εκλογικού σώματος περί αυτού.

Τέλος, καταγγέλλονται ως άκυρα τα έγγραφα του Προεδρικού Διατάγματος και η πράξη του υπουργικού συμβουλίου, αφού όπως αναφέρεται εκδόθηκαν «κατά κατάχρηση εξουσίας» για σκοπό διαφορετικό από εκείνον για τον οποίο προβλέπεται συνταγματικώς ο θεσμός του δημοψηφίσματος και “άσχετο προς την έννοια του εθνικού ζητήματος, όπως αυτή γίνεται δεκτή από την επιστήμη και στην κοινή αντίληψη”.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

  • «Σχεδιάζοντας με τα παιδιά το μέλλον για την ισότητα των φύλων» - https://t.co/0KD8zMzMo9… -

"Αλιεύοντας" την είδηση