Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup
Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup

Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Μετά το και ανάλογα με το αποτέλεσμά του παρέπεμψε οποιαδήποτε για την Ελλάδα το χθεσινό που διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα –απογοήτευσης και θυμού– προς την ελληνική πλευρά.

Είναι πλέον σαφές ότι η έχει κλείσει την πόρτα της στην , η οποία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία στην Ευρωζώνη, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να παραμείνει η τωρινή στην εξουσία αν κερδίσει το «Ναι» στο της Κυριακής.

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για την οικονομική υποστήριξη από τον ESM μόνο μετά και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην απαντητική που έστειλε αργά χθες στον κ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι «στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως».

Το κλίμα άλλαξε τελείως μετά το διάγγελμα του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς προκάλεσε έκπληξη και οργή σε μία σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατέστρεψαν το ήδη ιδιαίτερα διαταραγμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και την όποια πιθανότητα για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η να ζητεί νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να το καταγγέλλει, απαξιώνοντας όλη την προσπάθεια.

Στο Eurοgroup έγινε σαφές ότι η πρόταση της Ελλάδας αφορά ένα νέο μνημόνιο και η πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και αυτή των θεσμών δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς αυτές ήταν για μία του προγράμματος και «τώρα θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα από το μηδέν» .

Στην ελληνική πρόταση οι θεσμοί εντόπισαν κάποια θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο επόμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είπε ότι «ακόμα δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει, καθώς η πρόταση είναι ασαφής» για να πάρει την απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι «αυτό είναι η πιο υποτιμημένη δήλωση της ημέρας».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πιλοτικό έργο επανάχρησης δομικών υλικών από εκσκαφές και κατεδαφίσεις - https://t.co/kVJTnsolGM… -

  • Μεταφορά από τον προβλήτα 1 στον προβλήτα 3 η διακίνηση #σκραπ στο λιμάνι του Βόλου #σκραπ - https://t.co/YuejjMtz1U -

  • Πέντε συλλήψεις για παράβαση του  ΚΟΚ από το Λιμεναρχείο Βόλου  #λιμεναρχείοΒόλου - https://t.co/04yt8UdCv9 -

"Αλιεύοντας" την είδηση