Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup
Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup

Το αποτέλεσμα, κριτήριο για το Eurogroup

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Μετά το δημοψήφισμα και ανάλογα με το αποτέλεσμά του παρέπεμψε οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα το χθεσινό Eurogroup που διεξήχθη σε πολύ βαρύ κλίμα –απογοήτευσης και θυμού– προς την ελληνική πλευρά.

Είναι πλέον σαφές ότι η Ε.Ε. έχει κλείσει την πόρτα της στην κυβέρνηση, η οποία έχει χάσει κάθε αξιοπιστία στην Ευρωζώνη, ενώ δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς θα μπορούσε να παραμείνει η τωρινή κυβέρνηση στην εξουσία αν κερδίσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Θα επανέλθουμε στο αίτημά σας για την οικονομική υποστήριξη από τον μόνο μετά και επί τη βάσει του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην απαντητική επιστολή που έστειλε αργά χθες στον κ. Τσίπρα.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι «στις 20 Φεβρουαρίου οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επαναλάβουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως».

Το κλίμα άλλαξε τελείως μετά το διάγγελμα του Ελληνα πρωθυπουργού, καθώς προκάλεσε έκπληξη και οργή σε μία σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός κατέστρεψαν το ήδη ιδιαίτερα διαταραγμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και την όποια πιθανότητα για συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να ζητεί νέο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να το καταγγέλλει, απαξιώνοντας όλη την προσπάθεια.

Στο Eurοgroup έγινε σαφές ότι η πρόταση της Ελλάδας αφορά ένα νέο μνημόνιο και η διαπραγμάτευση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά και αυτή των θεσμών δεν μπορούν να ισχύουν, καθώς αυτές ήταν για μία παράταση του προγράμματος και «τώρα θα διαπραγματευτούμε ένα νέο πρόγραμμα από το μηδέν» .

Στην ελληνική πρόταση οι θεσμοί εντόπισαν κάποια θετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο επόμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με αξιωματούχο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν είπε ότι «ακόμα δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει, καθώς η πρόταση είναι ασαφής» για να πάρει την απάντηση του κ. Ντάισελμπλουμ ότι «αυτό είναι η πιο υποτιμημένη δήλωση της ημέρας».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τις πύλες του άνοιξε για το κοινό το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε #ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ #ΜουσείοΤύπου - https://t.co/LQTb610vuR -

  • Υπηρεσιακός Υπουργός Ναυτιλίας ο Θοδωρής Κλιάρης #ΘοδωρήςΚλιάρης… - https://t.co/W249U9T2lW -

  • Προχωρούν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου Καλών Νερών-Πινακάτες (Άγιος Αθανάσιος) - https://t.co/Ewu8BwoRxD… -

"Αλιεύοντας" την είδηση