Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Eξεταστική Eπιτροπή για το Plan B
Eξεταστική Eπιτροπή για το Plan B

Eξεταστική Eπιτροπή για το Plan B

Λίγες ώρες μετά την, υψηλών τόνων, αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες ένα ακόμη βήμα στον δρόμο που άνοιξε, εγείροντας ζήτημα πρόωρων εκλογών. Κι αυτό δεν ήταν άλλο από την κατάθεση, και επισήμως, του αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, με αντικείμενο τους χειρισμούς της κυβέρνησης από τον Ιανουάριο του 2015, που είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, το κλείσιμο και τελικά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και φυσικά την απειλή εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου.

Μπορεί η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, να έσπευσε να αρνηθεί τη συγκρότηση της εξεταστικής ως «αντιπερισπασμό» στο δικό της αίτημα για διερεύνηση των δανείων που έχουν λάβει ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα, ωστόσο στη Ν.Δ. αντιμετωπίζουν τη χθεσινή τους πρωτοβουλία ως ένα ακόμη βήμα στην αποδόμησης της πολιτικής και επικοινωνιακής ισχύος του κ. Αλ. Τσίπρα. Στην τρισέλιδη πρόταση για τη συγκρότηση εξεταστικής, παρουσιάζονται οι συνέπειες των χειρισμών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και ζητείται η σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για να διερευνήσει αν υπήρχε εξόδου της χώρας από το ευρώ διά της εκδόσεως παραλλήλου νομίσματος και “κουρέματος” των ομολόγων εις χείρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εισβολής στο νομισματοκοπείο στο οποίο συμμετείχαν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης, αν ήταν σε γνώση του σχεδίου αυτού ο πρωθυπουργός, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται ή ενεργούσαν άνευ εντολής του, εάν υπήρχαν προπαρασκευαστικές ενέργειες ή και αρχή εκτελέσεως αυτών των σχεδίων και τέλος αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι επίκειτο “κλείσιμο” των τραπεζών και με τις ενέργειες ή παραλείψεις της επέφερε τη συνέπεια αυτή, δηλαδή την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, την υπογραφή του 3ου Μνημονίου και την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με όλες τις δυσμενείς συνέπειές της για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Η Ν.Δ. θα αναμείνει και την επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής συνεδρίαση για την έγκριση ή (την πιθανότερη) απόρριψη της πρότασης θα αποτελέσει πεδίο σκληρής δοκιμασίας για την κυβέρνηση και ευκαιρία ώστε η Ν.Δ. να «φέρει» στη Βουλή όσα έχουν δημοσίως πει στελέχη όπως οι Γ. Βαρουφάκης, Ζωή για το κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Προς ολοκλήρωση ασφαλτοστρώσεις στην Κορώπη (Μπούφα) #ΚορώπηΜπούφα - https://t.co/dplX1LHPnR -

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Εγκατάσταση ναυαγοσωστών στις παραλίες #ναυαγοσώστες… - https://t.co/rKvh8Cvpp2 -

  • Ανεβασμένο και χαμηλό ουρικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε #ουρικόοξύ - https://t.co/itLvcPDoUZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση