Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Δεινή πολιτική ήττα για Ολάντ
Δεινή πολιτική ήττα για Ολάντ

Δεινή πολιτική ήττα για Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποχρεώθηκε χθες να εγκαταλείψει τα σχέδια για αναθεώρηση του Συντάγματος, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαφωνιών γύρω από το ζήτημα της αφαίρεσης της γαλλικής υπηκοότητας καταδικασθέντων για τρομοκρατία. Πρόκειται για δεινή πολιτική ήττα του Σοσιαλιστή προέδρου, ο οποίος διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει στις ψήφους της γαλλικής Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, ακόμη και όταν υιοθετεί δικές τους προτάσεις.

«Πήρα την απόφαση να θέσω τέρμα στη συζήτηση περί αναθεώρησης του Συντάγματος», ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Ενας συμβιβασμός φαίνεται ότι δεν είναι εφικτός».

Προκειμένου να αναθεωρηθεί το γαλλικό Σύνταγμα, απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Η Εθνοσυνέλευση, στην οποία κυριαρχεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενέκρινε το νέο συνταγματικό κείμενο, αλλά η Γερουσία, που ελέγχεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν συμφώνησε στο κείμενο αυτό.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε ανακοινώσει τη συνταγματική αναθεώρηση στην κοινή των δύο σωμάτων τρεις ημέρες μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα της 13ης Νοεμβρίου, σε κλίμα έντονα φορτισμένο, με τους 900 και γερουσιαστές να ψάλλουν τη «Μασσαλιώτιδα».

Αρχικά, διατυπώθηκαν έντονες αμφιβολίες για το πόσο συμβατή είναι η μεταρρύθμιση αυτή με το πνεύμα της γαλλικής δημοκρατίας, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι να μην διακρίνει τους ανάλογα με την καταγωγή ή το θρήσκευμα. Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος επεσήμανε ότι η πρόταση «φωτογραφίζει» τους απογόνους μεταναστών, οι οποίοι έχουν διπλή υπηκοότητα, εφόσον μόνον όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα θα κινδύνευαν, σύμφωνα με την πρόταση, να χάσουν τη γαλλική. Η Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που κατάγεται από την Καγέν της Γαλλικής Γουιάνας, διαφώνησε κάθετα με την πρόταση αυτή και αποχώρησε από την κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου, προκειμένου να μην υποχρεωθεί να την υποστηρίξει στην Εθνοσυνέλευση.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεργασία με επαγγελματίες αδειούχους πιστοποιημένους ψυκτικούς - https://t.co/GL74PT5ehT -

  • Διεξαγωγή Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων στη Μαγνησία #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/uQbSVNTRUd -

  • Εθελοντική αιμοδοσία στην Κάτω Γατζέα #ΕθελοντικήΑιμοδοσία #ΚάτωΓατζέα - https://t.co/99dUuzrwsv -

"Αλιεύοντας" την είδηση