Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ανοιγμα Αθήνας και Λευκωσίας προς Ιορδανία
Ανοιγμα Αθήνας και Λευκωσίας προς Ιορδανία

Ανοιγμα Αθήνας και Λευκωσίας προς Ιορδανία

Η δυνατότητα παράλληλων τριγώνων ς ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απασχόλησε τη χθεσινή του κ. Ν. Κοτζιά με τον κ. Ι. Κασουλίδη στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της τριήμερης, επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι τριμερή σχήματα ς όπως εκείνα μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου και Ισραήλ ή Αιγύπτου, μπορούν να επεκταθούν και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως η Ιορδανία. Με δεδομένες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειψε το , ενώ σημαντικό σκέλος αυτών αναλώθηκε στο ενεργειακό.

Η συζήτηση περί το ενεργειακό εφάπτεται και με τις δύο υφιστάμενες τριμερείς σχέσεις συνεργασίας (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου). Στην πρώτη περίπτωση εξετάζεται η διαφορά αντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Εν προκειμένω, το Ισραήλ θεωρεί ότι μέρος του κοιτάσματος κείται εντός των δικών του χωρικών υδάτων, ως εκ τούτου πρέπει να εγκρίνει την ανάπτυξη της δεξαμενής στην «Αφροδίτη». Στη δεύτερη περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Zohr», το οποίο βρίσκεται εντός της αιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, το συγκεκριμένο κοίτασμα αλλά και η ευρεία έκτασή του μπορεί να αποτελέσει βάση για τη ορισμού ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο και –υπό προϋποθέσεις– την Ελλάδα.

Ωστόσο, ήδη προτού αναχωρήσει για τη Λευκωσία ο κ. Κοτζιάς, ήταν σαφές ότι σκοπός της επίσκεψής του στην Κύπρο αποτελούσε το ίδιο το πολιτικό πρόβλημα του νησιού. Ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη ότι το σύστημα των εγγυήσεων είναι ξεπερασμένο και το θεωρεί εμπόδιο για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Τη συγκεκριμένη άποψη δεν συμμερίζεται η , ωστόσο ο κ. Κοτζιάς την έχει εκφράσει σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές του, περιλαμβανομένου και του ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Κατά τις χθεσινές του, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα κατοχής και παρασης των διεθνών κανόνων και προκειμένου να επιλυθεί δύο βασικά προαπαιτούμενα είναι η των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση