Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Mεταξύ μνημονίου και προσφυγικού
Mεταξύ μνημονίου και προσφυγικού

Mεταξύ μνημονίου και προσφυγικού

Το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης ανασύρει η και, στην προσπάθεια να απεμπλακεί από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, βάζει στο τραπέζι το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ζητώντας ανταλλάγματα και ελάφρυνση του προγράμματος. Αυτή τη διάσταση έθεσε ο πρωθ Αλέξης στον αντιπρόεδρο της Βάλντις Ντομπρόβσκις, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας, αφού αναφέρθηκε στην πίεση που δέχεται η χώρα από τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, είπε ότι αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουν οι εταίροι και να συμβάλουν στην ελάφρυνση των απαιτήσεων που προβάλλονται. Επιπλέον, ο πρωθ, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάλογη αναφορά που είχε κάνει στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, έθεσε ζήτημα πολιτικής ς ως προϋπόθεση για την του ελληνικού προγράμματος, παραπέμποντας, ουσιαστικά, στην κοινωνική αναταραχή που μπορεί να επιφέρει η επιμονή των θεσμών στις θέσεις τους όσον αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Πέραν αυτού, συζήτησε με τον αντιπρόεδρο της τα δύσκολα θέματα του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο κ. Ντομπρόβσκις εμφανίσθηκε θετικός ότι υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί κοινός τόπος, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί». Πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδειξε κατανόηση, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν με βεβαιότητα να πουν ότι στις αυτό θα αποτυπωθεί με αλλαγή στάσης και υποχωρήσεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη άφησε χθες να εννοηθεί ότι η είναι αποφασισμένη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων να πάει τη διαπραγμάτευση στο υψηλότερο επίπεδο εάν χρειαστεί. Δεδομένων των υψηλών τόνων του κ. Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τις κοινές δηλώσεις με τον κ. Ολάντ, αλλά και της επιλογής του να θέσει το θέμα στη μεταξύ τους συνάντηση, είναι εμφανής η στρατηγική που υιοθετεί η κυβέρνηση έναντι του αδιεξόδου με τους εκπροσώπους των θεσμών: να επιχειρήσει να παρακάμψει τη διαφωνία, εξασφαλίζοντας μια ευνοϊκή απόφαση σε ανώτερο, πολιτικό επίπεδο. Για κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα απαιτηθεί η συναίνεση και της άλλης πλευράς. Σε πολιτική απόφαση παρέπεμψε η κ. Γεροβασίλη και το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά την τοποθέτηση των θεσμών ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθούν κλίμακες. Η κυβέρνηση, που είχε παρουσιάσει την απόφαση για κλιμακωτή φορολόγηση προς αντικατάσταση του 23% σχεδόν πανηγυρικά, καλείται να διαχειρισθεί το αποτέλεσμα της σπουδής να ανακοινωθεί η αλλαγή ενός μέτρου χωρίς να προϋπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς.

Την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση συνεχίζουν να επιβαρύνουν δηλώσεις που από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζονται τουλάχιστον «ατυχείς», όπως η χθεσινή αναφορά του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη στον «εύπορο και προνομιούχο» πρωθυπουργό, που προκάλεσε αμηχανία στους συνεργάτες του κ. Τσίπρα και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα επικοινωνιακά «αυτογκόλ» συνεχίζονται, παρά τις διαρκείς παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση