Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΙΑΤΡΙΚΑ » Οι παθήσεις της μύτης ευθύνονται για τον κακό ύπνο εκατομμυρίων ανθρώπων
Οι παθήσεις της μύτης ευθύνονται για τον κακό ύπνο εκατομμυρίων ανθρώπων

Οι παθήσεις της μύτης ευθύνονται για τον κακό ύπνο εκατομμυρίων ανθρώπων

Οι παθήσεις της ρινικής κοιλότητας (μύτη) ευθύνονται για την ποιότητα του ύπνου (κακός ) εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο συμπέρασμα αυτό ανασκοπική μελέτη ανάλυσης πολλών επιστημονικών μελετών που αφορούν στις παθήσεις της μύτης, όπως η χρόνια ρινοκολπίτιδα, η ρινίτιδα (αλλεργική ή μη) και η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Η ανάλυση των επιστημονικών μελετών έγινε από τη συνεργασία των τριών πανεπιστημίων (Medical University of South Carolina, Columbia University New York, The John Hopkins University School of Medicine).

«Δεδομένο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι ότι η ρινολογική ασθένεια μπορεί να είναι υπεύθυνη για τα συστημικά που επηρεάζουν τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία, και τον ύπνο» ανέφερε ο  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα και πρόσθεσε:

«Δεν ήταν όμως σαφές μέχρι σήμερα αν η διαταραχή του ύπνου οφειλόταν σε συγκεκριμένες ρινολογικές ασθένειες (χρόνια ρινίτιδα [CRS], ρινίτιδα και ρινική διαφράγματη απόκλιση [NSD]) ή σε άλλους  μηχανισμούς. Στην ανάλυση των επιστημονικών μελετών οι ερευνητές  εξέτασαν τον αντίκτυπο της CRS, ρινίτιδα, και NSD με βάση αντικειμενικές και υποκειμενικές της ποιότητας του ύπνου και έκαναν συγκρίσεις με τους συνήθεις ελέγχους για τους ασθενείς με γνωστή αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA)».

Το συμπέρασμα της ανασκοπικής μελέτης είναι ότι η ποιότητα του ύπνου σαφώς επηρεάζεται από τα ρινικά προτα. Υπάρχει ένα ήπιο έως μέτριο αποφρακτικό που συμβάλει στον κακό ύπνο, αλλά μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες που τον επιδεινώνουν.

«ια το λόγο αυτό τις περιόδους όπου έχουμε εξ των παθήσεων της ρινικής κοιλότητας ( π. χ χειμερινούς μήνες ) θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τις ασθένειες αυτές, αλλά και οι χρόνια πάσχοντες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους και την φαρμακευτική τους » ο κ. Αρτόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση