Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » Uncategorized » Τι λένε οι σεισμολόγοι για την δόνηση που ταρακούνησε την Αττική
Τι λένε οι σεισμολόγοι για την δόνηση που ταρακούνησε την Αττική

Τι λένε οι σεισμολόγοι για την δόνηση που ταρακούνησε την Αττική

Κθησυχστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τη δόνηση που ανησύχησε τους κατοίκους της ς λίγο πριν τις 10:30 το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την μέτρηση του εωδυναμικού Ινστιτούτου, η δόνηση ήταν 4,2 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 28 χλμ Βορειοανατολικά της ς, στην περιοχή της Σταμάτας. Ωστόστο το μικρό εστιακό της βάθος (5 χλμ.) την έκανε ιδιαίτερα αισθητή.

«Από την ίδια περίοχή που έδωσε τις τελευταίες ημέρες μικρές δονήσεις ο »

«Ο αποψινός έγινε στην περιοχή όπου, ήδη τις τελευταίες επτά ημέρες, είχαμε σεισμική διέγερση με δονήσεις έως 3 Ρίχτερ», δήλωσε στην «Κ» ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής ερευνών στο εωδυναμικό Ιντσιτούτο.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα έχουμε σαφέστερη εικόνα, μετά την παρέλευση 48 ωρών. Το πιθανότερο, πάντως, είναι η σεισμική ακολουθία να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος μιλώντας επίσης στο , προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε έναν σεισμό της ίδιας τάξης, των 4,5 Ρίχτερ, ίσως και λίγο παραπάνω.

«Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό», προσέθεσε.

Σε ότι αφορά στη σεισμική ακολουθία που έχει καταγραφεί ως τώρα, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 δονήσεις μετά τα 4,4 Ρίχτερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν οι δυνατότερες. Γύρω στις 00:30 σημειώθηκε ένας σεισμός 2,9 Ρίχτερ και στις 2 παρά μια δόνηση των 2,5 Ρίχτερ.

Υπενθύμισε ακόμη ότι από την ίδια περιοχή, μια εβδομάδα ακριβώς πριν, είχαμε δει μια σεισμική ακολουθία  με μικρά μεγέθη 1,2 με 2 Ρίχτερ. Και οι σεισμοί εκείνοι είχαν το ίδιο επίκεντρο. «Η εξέλιξη που έχουμε είναι ότι το σμήνος  εξελίχθηκε σε σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, σε 4,4 Ρίχτερ.  Και έχουμε και το 2,9», προσέθεσε ο σεισμολόγος.

Οσον αφορά το ερώτημα αν η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιοχή ιστορικά καθαρή. «Δεν μας έχει ανησυχήσει, δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιος μεγάλος σεισμός. Αυτό έχει τη σημασία του για το αν είναι επικίνδυνη η περιοχή, αλλά παρόλα αυτά άκουσα τον καθηγητή, τον κ. Λέκκα να λέει ότι δεν υπάρχουν με ρήγματα στην περιοχή.  Αυτό είναι ενθαρρυντικό  ότι θα σβήσει η ακολουθία».

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση