Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ λόγω συμπίεσης δαπανών
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ λόγω συμπίεσης δαπανών

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ λόγω συμπίεσης δαπανών

Κατά σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ ξεπέρασε το στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ως αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της συμπίεσης των δαπανών.

Το πλεόνασμα αυτό προέκυψε μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος των 1,4 δισ. ευρώ και πιθανότατα τροφοδοτεί ένα πρόσθετο υπερπλεόνασμα στο αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προφανώς, προς το παρόν, σαν «μαξιλάρι», ενόψει της οριστικοποίησης των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού τον Απρίλιο.

Είναι δε κυρίως αποτέλεσμα της υποεκτέλεσης των δαπανών κατά 1,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις μειωμένες δαπάνες του ΠΔΕ. Κατά 1 δισ. ευρώ είναι μειωμένα και τα έσοδα του ΠΔΕ, με αποτέλεσμα το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού να υστερεί κατά 868 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Στον τακτικό προϋπολογισμό τα καθαρά έσοδα εμφανίζουν μια ελαφριά υπέρβαση, κατά 110 δισ. ευρώ, αλλά οι επιστροφές φόρων ήταν μειωμένες κατά 217 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις κατά 247 εκατ. ευρώ, ενώ –σημειωτέον- ότι και ο στόχος έναντι του οποίου γίνεται η σύγκριση έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

 

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμπαράσταση σε διωκόμενο αγρότη από το Σωματείο Καθαριστριών-ων Ν. Μαγνησίας - https://t.co/1rzbaVOfe6 -

  • Συνάντηση με τον δήμαρχο Θοδωρή Τζούμα είχε ο νέος διοικητής του Α.Τ. Σκιάθου Γρηγόρης Ακρίβος… - https://t.co/tsfW11NbbZ -

  • Απαντλήσεις νερών από την Π.Υ. στον Αλμυρό - https://t.co/Kq4TAo6Fxu -

"Αλιεύοντας" την είδηση