Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΑΛΜΥΡΟΣ » Ολοκληρώθηκε το διήμερο της ΠΕΔ Θεσσαλίας στον Αλμυρό
Ολοκληρώθηκε το διήμερο της ΠΕΔ Θεσσαλίας στον Αλμυρό

Ολοκληρώθηκε το διήμερο της ΠΕΔ Θεσσαλίας στον Αλμυρό

Ολοκληρώθηκε το Σάββτο, 1η Οκτωβρίου, το διήμερο της Περιφερεικής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας στον Δήμο Αλμυρού.

Την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου , συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Θεσσαλίας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμυρού.

Η ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Δημάρχου Αλμυρού, ο οποίος ευχαρίστησε όλους του Δημάρχους για την παρουσία τους στον τόπο  και εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για την πρακτική της , να βοηθά στην αποκέντρωση, εκδηλώνοντας με τρόπο έμπρακτο τη στήριξή της σε κάθε τόπο της Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Δήμο Αλμυρού και στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή  ως ένας επαρχιακός μικρομεσαίος Δήμος σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης υγειονομικής, ενεργειακής, οικονομικής. Τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων, οι οποίοι εξαρτώνται από το αριθμητικό μέγεθος του πληθυσμού όταν οι επαρχιακοί Δήμοι, όπως ο Αλμυρός, διαθέτουν μεγάλη έκταση και πολυπληθή χαρακτηριστικά (αγροτική , κτηνοτροφία, αλιεία, αστικό ιστό, πολιτισμό, τουρισμό κ.λπ.).

Αναφέρθηκε, επιπροσθέτως, στο σημαντικό ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ς των τιμών γεγονός που απειλεί την ολοκλήρωση όλων των δημόσιων έργων αλλά και την υλοποίηση των υποβληθέντων και εγκριθέντων προτάσεων. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη βιωσιμότητα όλων των ΔΕΥΑ, καταθέτοντας ως άτυπη πρόταση στη κεντρική εξουσία να προβούν σε επαν του θεσμικού πλαισίου σύστασης και λειτουργίας των ΔΕΥΑ. Οι επιχειρήσεις ύδρευσης πρέπει να αναδειχθούν σε δυναμικά νομικά πρόσωπα σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων με τη συμμετοχή, φυσικά των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συλλογική αντιμετώπιση σε συνδυασμό με ένα ορθά οργανωμένο φορέα, ο οποίος θα διαθέτει επαρκή στελέχωση, διοικητική και τεχνική, μπορεί να λύσει όπως απαιτείται όλα τα προκύπτοντα ζητήματα.

Οι Δήμοι, με το ισχύον πλαίσιο αδυνατούν ξεκάθαρα να ανταπεξέλθουν και η ενεργειακή κρίση να δοκιμάζει τα όριά μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ισχυρής και συλλογικής παρουσίας των Δήμων Θεσσαλίας, μέσω και του συλλογικού τους οργάνου, για την δδίκηση όλων των εργαλείων που απαιτεί η σημερινή Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού ώστε να αντέξει τις πιέσεις.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση