Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ » ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ » Τελέστηκε ο Αγιασμός της Σχολής Αγιογραφίας “Δια χειρός”
Τελέστηκε ο Αγιασμός της Σχολής Αγιογραφίας “Δια χειρός”

Τελέστηκε ο Αγιασμός της Σχολής Αγιογραφίας “Δια χειρός”

Τιμητική εκδήλωση για τον Ζαχαρία Καραφέργια 

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας τελέστηκε ο Αγιασμός των μαθημάτων της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς της Σχολής Αγιογραφίας της  Μ.Δ. «»  και παράλληλα εγκαινιάστηκε η αναδρομική Έκθεση Αγιογραφίας και  Βυζαντινής Ζωγραφικής του Ζαχαρία Καραφέργια.

Κορύφωση της εκδήλωσης απετέλεσε η απονομή του «Χρυσού Σταυρού της  και Αλμυρού στον ξεχωριστό αγιογράφο, ζωγράφο και άνθρωπο, Ζαχαρία Καραφέργια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του θεσμού που από την ίδρυσή της εφαρμόζει η Μαγνήτων Κιβωτός, να τιμά εν ζωή εξέχουσες προσωπικότητες.

Η βράβευση «εν ζωή» επιφανών ανθρώπων της προσφοράς, της Τέχνης και του πολιτισμού, είναι μια πρωτοβουλία του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού   Ιγνατίου, που υλοποιείται από τον  φορέα πολιτισμού της Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

  Επιλέγεται να τιμηθούν «εν ζωή» πολύπλευρες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τους ευαίσθητους τομείς της Ελληνικής Παιδείας, τις Τέχνες και τα ράμματα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική τους συμβολή στην Τέχνη, στην προσφορά, στη διαπαιδαγώγηση χιλιάδων Ελληνοπαίδων, και τέλος στην προαγωγή και διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος στον τομέα της δράσης των.

Η τιμητική εκδήλωση προγραμματίστηκε να συμπέσει με τον Αγιασμό των Μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας της  Μ.Δ. «» για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο και είναι μια επιπλέον αναφορά στον Ζαχαρία Καραφέργια, που βοήθησε την ίδρυσή της πριν 23 χρόνια και την καθιέρωσή της. Επιπλέον αποτελεί ακόμη μια επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων της   Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, της Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» και της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Όπως ανέφερε στο καλωσόρισμά του  ο π. Δημήτριος Κατούνης, Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» της   Μητροπόλεως Δημητριάδος, τα μαθήματα  ξεκινούν και πάλι φέτος στο γνώριμο χώρο της, στην οδό Αγίου Νικολάου 108, στο κέντρο της πόλεως του Βόλου. Η Σχολή παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για την τέχνη της εικονογραφίας. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχολήσεως στους νέους που επιθυμούν ν' ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό. Θα λειτουργήσουν τα τμήματα των επαγγελματιών, των ερασιτεχνών και το παιδικό τμήμα για παιδιά από 6 έως 18 ετών.

Τον αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά τέλεσε o μητροπολίτης  Ιγνάτιος, παρουσία τοπικών αρχών, του πρωτοσυγκέλλου της Μ.Δ. αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, του αρχιερατικού επιτρόπου, π. Μάξιμου Παπαϊωάννου,   ιερέων, του ιδιοκτήτη της καλερί δ. Αθανασίου Δουλκέρογλου, που είχε πραγματοποιήσει επίσης Αναδρομική Έκθεση του τιμώμενου αγιογράφου την περασμένη Πασχαλιά του 2022, μαθητών της Σχολής, φίλων του Ζαχαρία Καραφέργια και φιλότεχνου κοινού.

Την παρουσίαση του τιμώμενου αγιογράφου και ζωγράφου έκανε η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης Χρύσα Δραντάκη, η οποία αναφερόμενη στο έργο του τιμώμενου αγιογράφου και αφού ενθυμήθηκε παλαιότερη συνεργασία τους και μια αντίστοιχη Έκθεση στον Δήμο Βόλου, τόνισε ιδιαίτερα το χρώμα και το φως που αναδεικνύουν τα έργα του Ζαχαρία Καραφέργια. Ειδική μνεία έκανε και στην «κοσμική» του ζωγραφική, καθώς και στην προσφορά του στην εκπαίδευση νέων στον χρωστήρα.

Στον καταληκτικό του λόγο ο μητροπολίτης και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού»,  Ιγνάτιος ανέφερε μεταξύ άλλων:

-«….το νοιώσαμε ως ανάγκη να τιμήσουμε αυτόν τον άνθρωπο, που τον γνωρίζω πριν ακόμη αναλάβω την διακονία αυτού του τόπου. Ήταν οι πρώτες επισκέψεις μας για τα ονομαστήρια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όπου σε κάθε ευκαιρία ήταν μια χαρακτηριστική μορφή, πάντοτε παρών στις λατρευτικές μας συνάξεις και στις χαρούμενες εκδηλώσεις.

Και συνέχισε.

– Αν κάποιος στο μέλλον ασχοληθεί με την Αγιογραφία στη Μητρόπολή μας, ένα κεφάλαιο θα λέει: «Περίοδος Ζαχαρία Καραφέργια». Έτσι γίνεται με τους μεγάλους που σφραγίζουν μια εποχή που παίρνει το όνομά τους. Αυτά τα έργα ήταν πριν τον Ζαχαρία Καραφέργια και  αυτά ήταν κατόπιν, διότι επεκτάθηκε και σε έργα εκτός Ελλάδος.

Σε άλλο σημείο,   τόνισε: -Αυτό που κάνουμε απόψε είναι το ελάχιστο για να απευθύνουμε από την καρδιά μας το ευχαριστώ.  Είμαι βέβαιος, αγαπητέ Ζαχαρία, ότι αυτή τη στιγμή έχεις το νου σου και σε αυτούς που δεν είναι εδώ σωματικά, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι πνευματικά. Γιατί σ΄ αγάπησαν άνθρωποι που σφράγισαν τον τόπο και την τοπική  Εκκλησία με πρώτο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρό Χριστόδουλο. Ήταν αυτός που πάντοτε έλεγε καλά λόγια και γιατί τον έκανες να χαμογελά! Ήταν και άλλες στιγμές με πολλούς αλησμόνητους πατέρες και αδελφούς που μνημονεύουμε κι εμείς γιατί άνοιξαν τον δρόμο για να τον συνεχίσουμε εμείς στα δικά τους πατήματα, στον δικό τους τρόπο, σε αυτά που μας παρέδωσαν κι εμείς καλούμαστε να παραδώσουμε σ΄ αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς».

Στο πέρας της παρέμβασής του,  κάλεσε τον τιμώμενο καλλιτέχνη αγιογράφο Ζαχαρία Καραφέργια και του απένειμε την ανώτατη τιμή της  Μητροπόλεως Δημητριάδος για τη μεγάλη προσφορά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της τοπικής  Εκκλησίας.

Η έκθεση -της οποίας καλλιτεχνική υπεύθυνη για το στήσιμό της ήταν η εκλεκτή εθελόντρια συνεργάτης της Μητροπόλεως  ζωγράφος  Έλενα Νικηφόρου,- θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ώρες λειτουργίας 14.00 – 21.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Ο ζωγράφος – αγιογράφος Ζαχαρίας Καραφέργιας γεννήθηκε στον Βόλο τον Δεκέμβριο του 1938. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με την αγιογραφία.

Στη ζωγραφική έκανε ελεύθερες σπουδές στο εργαστήριο του ζωγράφου Δανιήλ Δανιήλ για 10 χρόνια.

Στην αγιογραφία μαθήτευσε κοντά στον διακεκριμένο αγιογράφο Κ. Γεωργακόπουλο, επί εικοσαετία και συνεργάστηκε μαζί του στην αγιογράφηση πολλών ναών στην Αθήνα όπως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως, του Βύρωνα, του Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου καθώς και της Παναγίας Γλυκοφιλούσας στο Λουτράκι και της ς του Σωτήρος Κιάτου. Συνδέθηκε επίσης με τον Φώτη Κόντογλου, δάσκαλο του Κ. Γεωργακόπουλου, με τον οποίο αποπεράτωσαν την αγιογράφηση του ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όταν απεβίωσε ο μεγάλος καλλιτέχνης.

Στον Βόλο και στην περιοχή του, έχει αγιογραφήσει πολλούς ναούς. Τον ναό της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας, το ναό Αναλήψεως Βόλου, του Αγίου Παντελεήμονα, των Αγίων Θεοδώρων, της , το ναό του Αγίου Νεκταρίου Βόλου, το εκκλησάκι του Αγίου Αποστόλου του Νέου στο Βόλο, της Αγίας Παρασκευής,  τον ναό Αγίου Αθανασίου Σταγιατών, τον ναό του Αγίου Γεωργίου Αγριάς, τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρινίτσα Πηλίου, τον ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Βόλου, τον νάρθηκα του ναού του Αγίου Αποστόλου του Νέου στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου (βασισμένος σε φωτογραφικό υλικό του παλιού ναού που καταστράφηκε από το σεισμό αλλά διέσωσε ο φωτογραφικός φακός του Κ. Ζημέρη),  και πολλούς άλλους ναούς.

Αγιογράφησε πλείστες φορητές εικόνες, τέμπλα, εικονοστάσια καθώς και το τέμπλο του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου.

Το 1986 αγιογράφησε το ναό του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνων στην πόλη της ς, καλεσμένος της εκεί Ελληνικής Κοινότητας.

Το  2006 καλεσμένος της Ελληνικής Κοινότητας Ζάμπιας Αφρικής και του τότε Μητροπολίτη Ιωακείμ, αγιογράφησε το παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως Ζάμπιας (Γέννηση της Θεοτόκου).

Πραγματοποίησε 5 ατομικές εκθέσεις στον Βόλο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Συμμετείχε σε 4 Πανελλήνιες Εκθέσεις στο , σε πολλές ομαδικές, στην Μπιενάλε Θρησκευτικής Τέχνης στη Φότζια Ιταλίας και στο Ισραήλ.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσια κτίρια, στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε ιδιωτικές συλλογές και εκπαιδευτήρια.

Από το 1972 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδας, καθώς και μέλος Επιτροπής κρίσεως και κατατάξεως νέων μελών του Επιμελητηρίου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση