Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / Πολυσήμαντη δημόσια τοιχογραφία για το ιστορικό “Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος”
Πολυσήμαντη δημόσια τοιχογραφία  για το ιστορικό “Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος”

Πολυσήμαντη δημόσια τοιχογραφία για το ιστορικό “Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος”

Η UrbanAct εκκινεί για το 2021 τo φεστιβάλ δημόσιων τοιχογραφιών “CityCall” στη πόλη του Βόλου, με μια ιδιαίτερη και πολυσήμαντη δημόσια τοιχογραφία, για το ιστορικό “Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος”.

Ιδιοκτήτης του “κέντρου” ήταν ο Πέτρος Τσουμαλής και πέρασαν από το χώρο του πολλοί μουσικοί όπως οι Καλδαρας, Κουγιουμτζής, Μητσάκης, Βαμβακάρης, Κελαηδόνης, Ζαγορέος, Καρανικόλας, Μανήσαλης, Μπακλής, Λαδόπουλος, Χασαπάκης, Ματζίρης, Λιάνος, Ρένα Μπόρα κ.ά.

Η τοιχογραφία υλοποιήθηκε σε επιφάνεια στο χώρο στον οποίο λειτουργούσε το “κέντρο”, νυν πλατεία, στη συμβολή των οδών Μαιάνδρου και Καισαρείας στη Νέα Ιωνία.

Η τοιχογραφία εντάσσεται στο κύκλο των ιδιαίτερων τοιχογραφιών κοινωνικού περιεχομένου που ξεκινήσαμε πριν χρόνια, για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης, με την σειρά των τοιχογραφιών έναντι του Μουσείου Πόλης.

Η τωρινή τοιχογραφία εστιάζει στη διάσωση της μνήμης για το “Εξοχικόν Κέντρον ο Πέτρος”, με μια αποτύπωση εικόνων οι οποίες πάρθηκαν από αρχειακό υλικό και φωτογραφίες κατοίκων και φορέων της πόλης.

Η τοιχογραφία εκκινεί με έναν χάρτη της Μικρασίας εις ανάμνηση της περιοχής από την οποία είχε έρθει ο ιδιοκτήτης του “κέντρου” Πέτρος Τσουμαλής.

Ακολουθεί μια εικόνα με το πολυπληθές κοινό στον έξω χώρο του “κέντρου” που λειτουργούσε και σαν καφενείο, και δύο στιγμιότυπα από τη μουσικο-χορευτική ζωή του “κέντρου”.

Παρουσιάζονται οι τραγουδίστριες Βίκη και Μαίρη Ταμ, αλλά και μουσικοί και οργανοπαίχτες. Στη σκηνή με τη χορευτική φιγούρα της τραγουδίστριας Μαίρη Ταμ, υπάρχει και η εικόνα του ιδιοκτήτη Πέτρου Τσουμαλή.

Και κλείνουμε την παρουσίαση με μια προσωπογραφία τιμής ένεκεν στον Μιχάλη Αχειλά (Αξαρλή), ενός από τους μοναδικούς αριστοτέχνες μουσικούς στο κανονάκι, που ήρθαν στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Εγκαταστάθηκε στην  Νέα Ιωνία στην Μαιάνδρου και ήταν ο πατέρας του  Παναγιώτη Αχειλά, μουσικού στο βιολί και στο κανονάκι (με  δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Σχολή Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στη Νέα Ιωνία).

Ο δημιουργός του έργου, που αποτύπωσε την τοιχογραφία με το μοναδικό στυλ γραφής του, είναι ο streetartist Same84.

To πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την αιγίδα του Δήμου Βόλου και την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Στο χώρο έχει τοποθετηθεί και ταμπέλα επεξηγηματική του έργου και των εικόνων που αποτυπώνονται.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συμφωνία Ολυμπιακού Βόλου με Σέζαρ Κότο #ΠΑΕΟλυμπιακόςΒόλου - https://t.co/uHXcCs4qHX -

  • Πολωνία και χώρες Βαλτικής σπεύδουν στο πλευρό της Ουκρανίας φοβούμενες ρωσική επίθεση - https://t.co/i94li8hV04… -

  • Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μεταφορά πολικών αερίων μαζών προς την Ελλάδα #ΚακοκαιρίαΕλπίς - https://t.co/rU1ZGAsptH -

"Αλιεύοντας" την είδηση