Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΚΚΛΗΣΙΑ / Η Εκκλησία της Ελλάδος γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821
Η Εκκλησία της Ελλάδος γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Η Εκκλησία της Ελλάδος γιορτάζει την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Παρουσιάστηκε το εκδηλώσεων

Το των συνοδικών και περιφερειακών, ανά Μητροπόλεις εκδηλώσεων, για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 2021) παρουσίασε (1/10) ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος .

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του μεγάλου συνοδικού με την τήρηση όλων των απαιτουμένων μέτρων, βάσει των οδηγιών των αρμοδίων υγειονομικών αρχών.

Ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν 261 εκδηλώσεις σε όλη την Επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ θα τεθούν στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού οι 10 τόμοι με τα πρακτικά των Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων που διοργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και πληθώρα βιβλίων με ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. 

Επιπρόσθετα, ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι, με την ευλογία της κοινότητος του Αγίου Όρους, η Εκκλησία της Ελλάδος θα υποδεχθεί στην Αθήνα την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι, αυτή η ξεχωριστή προσκαλεί τον καθένα και την καθεμιά μας, τους απογόνους των ενδόξων μαρτύρων και ηρώων μας του 1821, να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Εκκλησία της Ελλάδος σε όλη την Επικράτειά Της, ώστε όλοι μαζί να αποδώσουμε την οφειλόμενη αιώνια τιμή στις θυσίες και στους αγώνες των προγόνων μας για την Εθνική μας Ανεξαρτησία, αντλώντας, ταυτόχρονα, διδάγματα για το παρόν και για το μέλλον του τόπου μας.

Αναφερόμενος στα ιδανικά των Αγωνιστών του 1821, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Άλλοι λαοί επαναστάτησαν κατά της Εκκλησίας τους. Εμείς, οι , αγωνιστήκαμε, όμως, το ᾽21, μαζί με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία μάς γαλούχησε με τον πόθο της απελευθέρωσης. Η γη που πατάμε είναι ποτισμένη με αίμα από φουστανέλες και ράσα. Το Έθνος μας εξεγέρθηκε «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την », όπως έγραψε ο Σαμιώτης επαναστάτης και λόγιος Γεώργιος Κλεάνθης.»

Παράλληλα, συνέδεσε τις επετειακές εκδηλώσεις με το σήμερα και με το αύριο της πατρίδας μας και, μεταξύ άλλων, είπε: «Ιδιαίτερα σήμερα είναι απαραίτητο, μακριά από τις διχόνοιες που έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι με προκλητικές κινήσεις εγείρουν παράνομες διεκδικήσεις σε βάρος της πατρίδας μας. Επιδιώκοντας πάντα την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά καθιστώντας σαφές ότι το 1821 είναι για εμάς σχολείο μνήμης και πηγή ισχύος. Θυμόμαστε, διότι θέλουμε να έχουμε μέλλον. Και εορτάζουμε το ένδοξο παρελθόν μας, διότι αυτό εξασφαλίζει μία στέρεη πρόταση για νόημα ζωής, εθνικής και προσωπικής».
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης
, ο αρχιεπίσκοπος δέχθηκε ερωτήσεις από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Κατά την , τον  πλαισίωναν ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού  Ιγνάτιος, πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό των εκδηλώσεων και έχει εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση την τελευταία δεκαετία, ο επίσκοπος Ωρεών  Φιλόθεος, αρχιγραμματεύς της  Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο αρχιμ. Αντωνίου-Τριανταφυλλίδης, γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται από την ειδική ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους εορτασμούς του 2021:

Site: www.ekklisia1821.gr ,

Facebook: https://www.facebook.com/ekklisia1821

Τwitter: https://twitter.com/ekklisia1821,

Ιnstagram: https://www.instagram.com/ekklisia1821/

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εικοσιένα θετικά κρούσματα covid-19 στα rapid test στη Θεσσαλία #RapidTests - https://t.co/LItLX20Uqs -

  • Απείλησε και χτύπησε 47χρονη 79χρονος  στην Αργαλαστή #όπλα #σωματικέςβλάβες - https://t.co/0f8tSah22z -

  • Στον Βόλο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού #ΑγίουΛουκάτουΙατρού - https://t.co/Qxoy1f76VL -

"Αλιεύοντας" την είδηση