Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΑΓΡΟΤΙΚΑ » Mέτρα για ευκολότερη και ασφαλέστερη επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση
Mέτρα για ευκολότερη και ασφαλέστερη επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση

Mέτρα για ευκολότερη και ασφαλέστερη επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση

Σήμερα, η Επιτροπή προτείνει νέους με στόχο την τόνωση και τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης του νερού στην ΕΕ, για γεωργική άρδευση. Οι νέοι θα βοηθήσουν τους γεωργούς να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των λυμάτων, ανακουφίζοντας περιοχές με λειψυδρία και προστατεύοντας παράλληλα το και τους καταναλωτές.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Βέλα δήλωσε: «Η παρούσα πρόταση θα δημιουργήσει μόνο νικητές — οι γεωργοί μας θα έχουν πρόσβαση σε βιώσιμη προμήθεια νερού για άρδευση, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ότι τα προϊόντα που καταναλώνουν είναι ασφαλή και οι επιχειρήσεις μας θα ανακαλύψουν νέες ευκαιρίες. Ο μεγαλύτερος νικητής θα είναι το , καθώς η πρόταση συμβάλλει στο να διαχειριστούμε καλύτερα τον πλέον πολυτιμότερο πόρο μας- το νερό.»

Τι προτείνει η Επιτροπή;

  • Ελάχιστες απαιτήσεις για την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων από σταθμούς επεξς αστικών λυμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν μικροβιολογικά στοιχεία (για παράδειγμα όσον αφορά τα επίπεδα E. coli) και απαιτήσεις παρακολούθησης για τακτικούς και ποιοτικούς ελέγχους.
  • Η θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων θα διασφαλίσει ότι το ανακτηθέν νερό που παράγεται σύμφωνα με τους νέους κανόνες θα είναι ασφαλές για άρδευση.
  • Διαχείριση κινδύνου, όπου τυχόν επιπλέον κινδύνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται για να καταστεί ασφαλής η επαναχρησιμοποίηση του νερού.
  • Αυξημένη διαφάνεια. Το κοινό θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τις πρακτικές επαναχρησιμοποίησης νερού στα οικεία κράτη μέλη.

Στην ΕΕ σήμερα δεν αξιοποιείται πλήρως η δυναμική της επαναχρησιμοποίησης του νερού, παρ' όλο που ο περιβαλλοντικός της αντίκτυπος είναι μικρότερος συγκριτικά με την πολύ περισσότερη που απαιτείται για την άντληση και τη μεταφορά γλυκού νερού.

Επιπλέον, το ένα τρίτο της έκτασης της ΕΕ αντιμετωπίζει πιέσεις όσον αφορά τους υδατικούς πόρους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η λειψυδρία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα όλο και πιο απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών ξηρασιών, είναι επίσης πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για την ποσότητα και την ποιότητα των πόρων γλυκού νερού.

Οι νέοι κανόνες έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν ότι θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση των επεξεργασμένων λυμάτων από σταθμούς επεξς αστικών λυμάτων, και θα παρέχουμε μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή υδροδότησης. Κάνοντας χρήσιμα τα μη πόσιμα λύματα, οι νέοι κανόνες συμβάλλουν επιπλέον στην εξοικονόμηση των οικονομικών και περιβαλλοντικών δαπανών που σχετίζονται με τη νέων αποθεμάτων νερού.

Ιστορικό του φακέλου

Ο κανονισμός που προτάθηκε από την Επιτροπή στοχεύει στην άμβλυνση της λειψυδρίας σε ολόκληρη την ΕΕ, στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Εγγυάται την ασφάλεια των επεξεργασμένων λυμάτων που προορίζονται για γεωργική άρδευση και προστατεύει τους πολίτες και το περιβάλλον.

Η πρόταση αποτελεί μέρος του προγράμματος εργασίας της Επιτροπής για το 2018, σε συνέχεια του σχεδίου δράσης για την κυκλική , και συμπληρώνει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της ΕΕ για το νερό και τα τρόφιμα.

Συμπληρώνει τον εν εξελίξει εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής ς, την κοινή γεωργική πολιτική, καθώς και τα φιλόδοξα σχέδια αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, ενώ συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ στην ΕΕ (ιδίως του στόχου 6 για την ύδρευση και την αποχέτευση) και εντάσσεται στη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, η οποία αποτελεί σημαντικό στόχο για την Επιτροπή

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση