Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΥΠΕΞ: Το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει καμία αξία
ΥΠΕΞ: Το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει καμία αξία

ΥΠΕΞ: Το «μνημόνιο» που υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει καμία αξία

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

«Αξία θα είχε η να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής», προσθέτει η .

Νωρίτερα το πρωί, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μετά την επικύρωσή της από την τουρκική εθνοσυνέλευση, ο ίδιος υπέγραψε την ς – Λιβύης, ενώ το κείμενο στάλθηκε στον ΟΗΕ.

«Έχει υπογραφεί ένα κείμενο ς μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης και η βουλή μας πέρασε τη συμφωνία ενάντια στις προσπάθειες για περιορισμό των θαλάσσιων ορίων δικαιοδοσίας μας. Εγώ το υπέγραψα και έτσι τ έχει σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε  του στον Κεράτιο Κόλπο στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι «έχει δημιουργηθεί μια ωραία γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας.

Τόνισε είσης ότι «θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας (στην ανατολική Μεσόγειο), όποια και να είναι, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο» και ότι «εξάπτονται επειδή πλέον δεν μπορούν να ζορίζουν την Τουρκία όπως έκαναν στο παρελθόν, δεν μπορούν να την κατευθύνουν να την διοικούν. Επειδή εκνευρίζονται χάνουν το έλεγχο».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο

Σε προκλητικούς τό και εν μέσω της κλιμακούμενης ς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η Αγκυρα απάντησε στην πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Διεθνές Συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, η Αγκυρα χαρακτηρίζει τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη «αβάσιμους, ψευδείς και εχθρικούς ισχυρισμούς» απέναντι στην τουρκική ιστορία.

«Εάν η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο, επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, πρέπει πρώτα να δει την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, η οποία διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία, και τις Διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης που καταδίκασαν την Ελλάδα να καταβάλει στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε», αναφέρει ακόμη η Αγκυρα και προσθέτει:

«Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει την οδό του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Βενιζέλου, που υπέδειξε ως υποψήφιο για Νόμπελ ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ ο οποίος ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας δίνοντας αγώνα εναντίον του εισβολέα ελληνικού στρατού, να παραμερίσει τις ονειροπόλες ιδεολογίες και να υιοθετήσει τις αρχές καλής γειτονίας και φιλίας».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση