Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στα 50 δισ. οι προβλέψεις των τραπεζών για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Στα 50 δισ. οι προβλέψεις των τραπεζών για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Προβλέψεις – «μαμούθ», συνολικού ύψους 50 δισ. ευρώ, έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά την Ελλάδα και καλύπτει περίπου το 60% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Πρόκειται για προβλέψεις που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αποτέλεσμα της επίσης άνευ προηγουμένου κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία 6ετία και η οποία έχει οδηγήσει στη βύθιση του κατά περίπου 25%.

Η κατάρρευση της οικονομίας οδήγησε στην εκτόξευση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το επίπεδο του 5% που ήταν στο τέλος του 2008 στο 34,2% σήμερα (Σεπτέμβριος 2014). Δηλαδή, ύψους 72 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται.

Στην πραγματικότητα η εικόνα έχει επιδεινωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και κυρίως κατά το ξεκίνημα του 2015 εξαιτίας της παρατεταμένης πολιτικοοικονομικής αβεβαιότητας.

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα ξεπερνούν τα 75 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει ένα σημαντικό απόθεμα δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί λόγω αδυναμίας των δανειοληπτών να τα εξυπηρετήσουν με τους αρχικούς όρους και τα οποία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να καταστούν ξανά μη εξυπηρετούμενα.

Όπως έχει τονίσει ο της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. , η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση είναι κομβικής σημασίας για την επάνοδο των τραπεζών σε κερδοφορία.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας - https://t.co/JM849o2FHY… -

  • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή ζημιών από τον Ιανό στη Μαγνησία #καταγραφήζημιών - https://t.co/bPeff9HHH7 -

  • Προχωρά η μελέτη για τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού του Βόλου με ΒΙΠΕ Αεροδρόμιο και Αλμυρό… - https://t.co/PBjKJ4twzm -

"Αλιεύοντας" την είδηση