Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Σε ρύθμιση «κόκκινα» δάνεια μισού δισ. για 31.000 αγρότες της πρώην ATEbank
Σε ρύθμιση «κόκκινα» δάνεια μισού δισ. για 31.000 αγρότες της πρώην ATEbank

Σε ρύθμιση «κόκκινα» δάνεια μισού δισ. για 31.000 αγρότες της πρώην ATEbank

Σε ρύθμιση που ανοίγει παράθυρο για απομείωση επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο» προχώρησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ρύθμιση αφορά 31.000 «κόκκινα δάνεια» ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αγρότες της παλιάς Αγροτικής τράπεζας, επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής από τα πέντε στα 10 χρόνια. Επίσης προβλέπεται η επανεξέταση του χρέους, δηλαδή του κεφαλαίου και των τόκων, εφόσον οι δανειολήπτες είναι συνεπείς.

Η ρύθμιση ξεκινά με τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας και σε δεύτερη φάση, το μοντέλο αυτό μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο των επισφαλών δανείων των τραπεζών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων της ΑΤΕ ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών είναι 8,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις τράπεζες ΑΤΕ, Proton Bank, Probank, FBB, το «κακό» Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη Συνεταιριστική τράπεζα Λέσβου-Λήμνου, τη Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας, Λαμίας και Αχαΐας. Η σχετική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων σε αγρότες, ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και των συναρμόδιων στελεχών για την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα συνοδεύεται με την επανεξέταση της οφειλής για τους συνεπείς πελάτες. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διαγραφή των τόκων ή ακόμη και μέρος του κεφαλαίου και θα συνομολογείται με τον οφειλέτη κατά το αρχικό στάδιο, δηλαδή κατά την υπογραφή της σύμβασης, προκειμένου να δοθεί κίνητρο για να είναι συνεπής. Αναγκαίος όρος για τη διαγραφή μέρους της οφειλής θα είναι η τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά του οφειλέτη, ο οποίος θα πρέπει να εξοφλεί τις δόσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Η επιτυχία της ρύθμισης που δρομολογείται για την ΑΤΕ ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για τη ρύθμιση και του υπολοίπου του χαρτοφυλακίου όχι μόνο της ΑΤΕbank, αλλά και των άλλων τραπεζών, που τέθηκαν σε εκκαθάριση, στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος. Στόχος εκτός από τη ρύθμιση των οφειλών προς όφελος των δανειοληπτών είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των ποσών που μπορούν να ανακτηθούν από το ΤΧΣ στο πλαίσιο της εκκαθάρισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει το Ταμείο για το τρίτο τρίμηνο του 2014, κατά το εννεάμηνο του προηγούμενου χρόνου, το ΤΧΣ εισέπραξε από τη διαδικασία της εκκαθάρισης των τραπεζών ποσό ύψους 40 εκατ. Το ποσό που θα ανακτηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ταμείου προσδιορίστηκε στα 2,8 δισ.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση