Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / Γ' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Παν. Θεσσαλίας: Σε κατάληψη το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τα Δίκτυα
Παν. Θεσσαλίας: Σε κατάληψη το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τα Δίκτυα

Παν. Θεσσαλίας: Σε κατάληψη το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και τα Δίκτυα

Εντείνονται οι αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας, αναφορικά με το νόμο Γαβρόγλου για το νέο πανεπιστήμιο, καθώς από χθες βρίσκεται σε κατάληψη, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, και σήμερα το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (Δίκτυα), μετά από αποφάσεις των συνελεύσεων των φοιτητών.

Παράλληλα προγραμματίζουν μια σειρά δράσεων, όπως την πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας τη προσεχή Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί από το Θόλο.

Την διεξαγωγή εκδήλωσης για το τι είναι ο νόμος Γαβρόγλου, αύριο στις 6 το απόγευμα στο Θόλο του παραλιακού συγκροτήματος «Παπαστράτου», με φοιτητές από την Αρχιτεκτονική της Πάτρας και από το Φυσικό της Αθήνας, παρουσία και καθηγητών από την Αρχιτεκτονική του Βόλου.

Η κατάληψη στην Αρχιτεκτονική αποφασίστηκε την περασμένη Τρίτη μετά από συνέλευση, και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, ενώ τη Τρίτη θα γίνει νέα για το αν θα συνεχιστεί.

Σήμερα το μεσημέρι ο σύλλογος έκανε παρέμβαση στη Λέσχη, μοιράζοντας κάποια κείμενα στους φοιτητές για το θέμα των εισοδηματικών ορίων για τη σίτιση, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του βολιώτικου φοιτητικού κινήματος, με αποτέλεσμα όπως αναφέρεται, πολλοί φοιτητές να μένουν εκτός της δωρεάν παροχής.

Η στέγαση, τονίζουν ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, αφού τα διαθέσιμα δωμάτια στην εστία είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες.

Από τις 5 Οκτωβρίου οι σύλλογοι είχαν καλέσει σε συνελεύσεις, καθώς υπήρχε κοινό αίτημα κατά των κύκλων σπουδών, από τη στιγμή που για να μπει στο 5ο έτος ο φοιτητής θα πρέπει να έχει περάσει τα μαθήματα του πρώτου και του δευτέρου.

Οι κύκλοι σπουδών, όπως εξηγούν φοιτητές του τμήματος, εντάσσονται στον εσωτερικό κανονισμό, που ήταν απενεργοποιημένος μετά από τις αντιδράσεις τους και πλέον θα εφαρμοστεί μετά από ευρωπαϊκές πιέσεις, ως προϋπόθεση για τη στήριξη του ιδρύματος.

Ακόμα οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, καθώς όπως σημειώνουν, δημιουργούνται σχολές διετούς και τετραετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα ο μηχανικός που θα βγει στην αγορά εργασίας να εντάσσεται σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο θα γίνεται «έρμαιο στα χέρια» του κάθε εργοδότη.

Παράλληλα δημιουργούνται στο ταμείο των μηχανικών (πρωην ΤΣΜΕΔΕ), οι λεγόμενες βαθμίδες, όπου αναλόγως το πτυχίο που έχει ο απόφοιτος θα ξεκινά από ανάλογη βαθμίδα και για να ισοβαθμίσει με τις ανώτερες, θα του δίνεται με το νόμο Γαβρόγλου, η δυνατότητα εξαγοράς μέσω σεμιναρίων και άλλων προγραμμάτων, επιτείνοντας όπως υποστηρίζουν τις ταξικές αντιθέσεις.

Στα αιτήματα τους οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, θέτουν και το θέμα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ, από τη στιγμή που σε διάστημα δέκα χρόνων έχει χαθεί το 70% της χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία.

Αναφέρουν ότι τα εργαστήρια μετάλλου και ξύλου του τμήματος λειτουργούν μία φορά για τρεις ώρες την εβδομάδα, την στιγμή που το κόστος σπουδών είναι δυσανάλογα μεγάλο για τους φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα σε κάθε εξεταστική οι εκτυπώσεις και οι μακέτες κοστίζουν για τον κάθε φοιτητή από 30 έως και 100 ευρώ σε περίπτωση διπλωματικής, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα το πρόγραμμα σπουδών έχει εντατικοποιηθεί, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που εργάζονται να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της σχολής τους.

«Το πανεπιστήμιο για εμάς είναι ένας χώρος προβληματισμού, κοινωνικής συναναστροφής, που θα μας βοηθήσει στο πως θα ζήσουμε, χωρίς απλώς να είμαστε πειθήνιοι σ ένα σύστημα που γεννά αντιθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος του φοιτητικού συλλόγου.

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Επικράτρησαν επί του Απολλώνειου Λάρισας οι βολεϊμπολίστριες του Γ.Σ. Βόλου - https://t.co/tlSbNlsxEk -

  • Ενισχύθηκαν σημαντικά οι Σκακιστικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο… - https://t.co/gcumzWCz7s -

  • Τρόποι συνέργειας Δήμου Σκιάθου-Επιμελητηρίου Μαγνησίας - https://t.co/6WGt1jUDtp -

"Αλιεύοντας" την είδηση