Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΠΑΜΕ: Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο “ΜΟΖΑ”
ΠΑΜΕ: Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των  προσφύγων στο “ΜΟΖΑ”

ΠΑΜΕ: Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο “ΜΟΖΑ”

Απαράδεκτες χαρακτήρισαν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας «Μόζας», σε επίσκεψή της στο χώρο αροσωπεία συνδικαλιστών της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, σε σημερινή συνέντευξη τύποου στο ΕΚΒ , ενώ επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και στο Δήμο ότι κωφεύουν απέναντι στα προτα των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, στο κέντρο φιλοξενίας στοιβάζονται 150 πρόσφυγες, χωρίς διαμορφωμένους χώρους, που να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς προσωπικούς χώρους για τις οικογένειες, ενώ υπάρχει έλλειψη κρεβατιών, με αποτέλεσμα αρκετοί να κοιμούνται στο δάπεδο. Ενόψει της πτωσης της θερμοκρασίας , δεν υπάρχουν κουβέρτες και οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν έχουν θέρμανση, υποδομή που είναι απαραίτητη, για το χειμώνα.

Για το πρόγραμμα διατροφής είπε ότι δεν καλύπτει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες προσφέρεται μια μερίδα κοτόπουλου κάθε μεσημέρι Τετάρτης και μια μερίδα μοσχάρι το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ τις άλλες μέρες κυριαρχούν τα ζυμαρικά και οι πατάτες.

Στους πρόσφυγες χορηγείται ένα μπουκάλι ημερησίως (στο κέντρο δεν υπάρχει πόσιμο ) και το πρωινό αποτελείται από ένα κρουασάν και λίγο γάλα εβαπορέ, ενώ -όπως είπε ο βουλευτής- «Το πρωινό αυτό είναι άκρως ακατάλληλο κυρίως για τα 85 , από τα οποία 40 είναι προσχολικής ηλικίας, ενώ υπάρχει έλλειψη βρεφικού γάλακτος».

Επίσης, η αροσωπεία μελών του ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, καθώς υπάρχουν για 150 άτομα 10 χημικές τουαλέτες και 10 ντους, χωρίς ζεστό νερό, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πλένονται με κρύο νερό.

Ακόμη τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνι, απορρυπαντικά) και που οι πρόσφυγες δεν μπορούν να προμηθευτούν λόγω της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης.

Επιπλέον δυσκολίες υφίστανται και στη μετακίνηση, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να μην μπορούν να φτάσουν στο κέντρο του ή στο Νοσοκομείο καθώς δεν διαθέτουν πλέον χρήματα ενώ ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν γυναίκες που είναι και έχουν βρέφη ημερών ή μηνών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι υποτυπώδεις ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη οφθαλμιατρικών χειρουργικών επεμβάσεων για δύο ηλικιωμένους.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ανησυχία των προσφύγων για τα προσχολικής και σχολικής ηλικίας, για την ένταξή τους σε παιδαγωγικές σχολικές δομές, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κάλυψή τους.

Κάλεσμα για τη ΔΕΘ

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων κάλεσαν εργαζόμενους, μικροαγρότες, ανέργους, συνταξιούχους κλπ. να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, για να στείλουν μήνυμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων, αλλά και απομόνωσης και ήττας της στρατηγικής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που είναι γραμμή ήττας, ενσωμάτωσης και υποταγής για την εργατική τάξη στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 13:30 αύριο Σάββατο, από την πλατεία .

"Αλιεύοντας" την είδηση