Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ καταγράφηκε στις 14:13 στην Αττική. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 23 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χλμ βόρεια της Μαγούλας Αττικής.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, οι οποίοι συνεχίζουν να εκδηλώνονται. Συγκεκριμένα, στις 15:12 κατεγράφη μετασεισμός ο οποίος έγινε, επίσης, αισθητός.

Η ηλεκτροδότηση, σε μεγάλο μέρος της Αθήνας, έχει διακοπή, ενώ και οι τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν προβλήματα.

Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ στην Αθήνα και κυρίως στη λεωφόρο Αμαλίας στην Κυψέλη και στην πλατεία Βάθης, ενώ σύμφωνα με όσα δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, έπεσαν βράχια στην Περιφερειακή Αιγάλεω.

Η εκτίμηση του εωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού ίου Αθηνών

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το εωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού ίου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της ς Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Η εκτίμηση του Σεισμολογικού Κέντρου του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της ς Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού υ.

Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική έχει δεχθεί 12 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ στην Αθήνα και κυρίως στη λεωφόρο Αμαλίας στην Κυψέλη και στην πλατεία Βάθης.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε αρκετά σημεία της Αθήνας, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν προβλήματα.

Πρώτες εκτιμήσεις σεισμολόγων για την ισχυρή δόνηση που έπληξε την Αττική

Σεισμολόγοι αναλύουν την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα το μεσημέρι την Αττική και έγινε αισθητός σε ολόκληρτο το λεκανοπέδιο και στην κεντρική Ελλάδα, ενώ καλούν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να είναι ήρεμοι τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμη Λέκκα δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακ αυτού.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος κ. Ακης Τσελέντης τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα που θα γίνεται αισθητή λόγω του μικρού εστιακού βάθους 12 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Μάλιστα, τόσο ο κ. Τσελέντης όσο και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εκτίμησαν ότι ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Μ. Χρυσοχοΐδης – Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα

Αμέσως μετά την εκδήλωση σεισμού στην Αττική ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου βρίσκεται ήδη ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Κατέρρευσε ακατοίκητο κτίριο στην Ερμού. Το σπίτι ήταν στον αριθμό 90 και από την κατάρρευση προκλήθηκαν ζημιές σε ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το κτίριο

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού υ.

Ομαλοποιείται η κατάσταση με τις τηλεπικοινωνίες

Εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Χαμπίδης, ανέφερε προηγουμένως ότι τα δίκτυα επικοινωνιών παραμένουν ακέραια από τον σεισμό της Αθήνας.

Τα οποία προβλήματα παρουσιάστηκαν πριν λίγη ώρα, οφείλονται αποκλειστικά στον «συνωστισμό» κλήσεων που προκλήθηκε λόγω σεισμού. Τέλος, στην αποσυμφόρηση των δικτύων κινητής συνέβαλαν και τα δίκτυα σταθερής, μέσω των οποίων έγινε η χρήση υπηρεσιών φωνής μέσω Internet (What's App, Viber κ.λπ.).

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση