Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο
Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Ερντογάν: Θα μείνουμε στη Λιβύη μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Λίγες ώρες πριν τη διάσκεψη στο Βερολίνο κι παρά το προσχέδιο αυτής που δόθηκε στη δημοσιότητα και στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και τήρηση του εμπάργκο όπλων, ο Τούρκος Πρόεδρος ανεβάζει και πάλι τους τόνους.

«Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβένησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών», τόνισε χαρακτηριστικά σε του ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται ότι οι αυτές είναι σε διαφορετικό πνεύμα από αυτό του προσχεδίου της διάσκεψης για τη Λιβύη, καθώς ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του σχετικού εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί αύριο στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στο Politico ο Ερντογάν σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το να αφήσουμε την Λιβύη στο έλεος ενός ‘πολέμαρχου' θα είναι ένα ιστορικό λάθος» και διαμηνύει ότι η λύση στη Λιβύη περνάει μέσα από την Τουρκία και διατυπώνει έμμεσες απειλές κατά της Ευρώπης με το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία. Δεν διστάζει μάλιστα να δώσει μαθήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας πως η Ε.Ε πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτίθεται κατά του Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει τους «πραξικοπηματίες» στη Λιβύη και σημειώνει: «Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερα».

: Η πρόσκληση Χαφτάρ στην Αθήνα υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες

Η Τουρκία επέκρινε έντονα την Ελλάδα γιατί υποδέχτηκε την Παρασκευή τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, κάνοντας λόγο για «σαμποτάζ» των ειρηνευτικών προσπαθειών.

«Η πρόσκληση του Χαφτάρ στην Ελλάδα και η επισήμανση των εθνικών ανησυχιών της Ελλάδας υπονομεύουν τις προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ , του οποίου η χώρα αναμένεται να συμμετάσχει την Κυριακή στη διάσκεψη του Βερολίνου, όπως και ο Χαλίφα Χαφτάρ.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι κενές προσπάθειες είναι μάταιες», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, ο οποίος συνάντησε τον στρατάρχη Χάφταρ.

Νέο μπαράζ επαφών Αθήνας ενόψει Βερολίνου

Εντείνει τις πιέσεις σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση ενόψει της αυριανής κρίσιμης Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Μετά την του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους Νίκο Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την επικοινωνία του τελευταίου με την Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά, τόσο με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, , όσο και με την πρόεδρο της Κομισιόν, .

Σύμφωνα με κυβερνητικές και στις δύο συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε επαφές με τους ομολόγους του της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επίσης θα συμμετάσχουν στην αυριανή Σύνοδο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Μαξίμου, στη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο εκφράστηκε από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη της γερμανικής πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκε η ανησυχία της Αθήνας για τις τουρκικές ενέργειες, τόσο στη Λιβύη, την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τρίπολης – Αγκυρας, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, κατά τις ίδιες , κάλεσε την κ. Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στην αυριανή διάσκεψη να εφαρμόσουν την απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομο το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση