Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δήμου Βόλου για το προσφυγικό
Κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δήμου Βόλου για το προσφυγικό

Κατά πλειοψηφία η πρόταση του Δήμου Βόλου για το προσφυγικό

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρότση του Δήμου Βόλου για την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων στο υποκατάστημα της που θα παραχωρήσει η ΜΟΖΑΣ Α.Ε, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου, ενημέρωσε το Σώμα ότι την Κ. Δευτέρα και την επομένη την Τρίτη, πληροφορήθηκε ο Δήμος, από στελέχη της κυβέρνησης ότι δρομολογούνται κάποιες εξελίξεις όσον αφορά στο να φύγουν δύο καράβια με πρόσφυγες για το λιμάνι της ς και το λιμάνι του Βόλου και πρόσθεσε: «Η Δημοτική Αρχή ενήργησε αμέσως και καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό το σενάριο να γίνει εγκατάσταση προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου. Ένα σενάριο καταστροφικό. Υπήρχε επικοινωνία με τον κ. Δρίτσα και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του κ. Μπέου και του κ. Βίτσα».

Ο κ. Θεοδώρου παρουσίασε την πρόταση του Δήμου, για τον χώρο που έχει η ΜΟΖΑΣ Α.Ε. στο 4ο χλμ της οδού Βόλου – Λάρισας, τονίζοντας ότι έχει γίνει σχετικό προσύμφωνο. {Πρόκειται για μία έκταση 9,5 στρ. εκ των οποίων 1.700 τ.μ. είναι στεγασμένος χώρος και έχει όλα τα χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «Με αυτή τη λύση θα επικρατήσει ησυχία στην πόλη κι έχουμε κάνει και προτάσεις για το οικονομικό ζήτημα. Τα κονδύλια πρέπει να έρθουν από τη στιγμή που ζητείται η βοήθεια από τους ΟΤΑ κι όχι να πηγαίνουν σε ΜΚΟ και να δοθεί λύση ανθρώπινη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην χώρα μας αναμένονται 300.000 πρόσφυγες και πρέπει να έχουμε κι εμείς λύση».

Όσον αφορά στη διάρκεια παραμονής και φιλοξενίας ο κ. Θεοδώρου εξήγησε ότι πρόκειται για 15 – 20 ημέρες. «Όταν θα έχουμε την τελική διαβεβαίωση ότι θα επιλεγεί ο Βόλος, τότε θα πάρουμε και την τελική απόφαση» είπε χαρακτηριστικά.

Στην εισήγηση που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή αναφέρεται: “Σε ότι αφορά τον χώρο που θα επιλεγεί από τον Δήμο Βόλου, αυτός θα πρέπει να είναι κατάλληλος για τη διαμονή των προσφύγων που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά σε δίκτυα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομείο και να είναι συνδεδεμένος με τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, αποχέτευσης. Τέτοιος χώρος δύναται να υπάρξει χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου την δημιουργία στον Δήμο Βόλου ενός κέντρου υποδοχής προσφύγων έως 500 ατόμων ρο οποίο θα αρχίσει να υποδέχεται πρόσφυγες αφού γεμίσει ο χώρος υποδοχής προσφύγων – μεταναστών που ετοιμάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με τον στρατό στη Λάρισα δυναμικότητας 2.000 ατόμων. Ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να προετοιμαστεί είναι 10 ημέρες.

Οι που προτείνουμε είναι κατά σειρά το υποκατάστημα της ΜΟΖΑΣ Α.Ε. στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Βόλου που προτίθεται να παραχωρήσει η ΜΟΖΑΣ Α.Ε. και δεύτερον τα κενά κτίρια που βρίσκονται στον χώρο της παιδόπολης στην Αγριά.

Επίσης θα χρειαστούν εργασίες επισκευής, ς και περίφραξης των εγκαταστάσεων ώστε να φιλοξενηθούν μέχρι και 500 άτομα. Το ύψος της δαπάνης κατά προσέγγιση είναι 100.000 ευρώ χρήματα τα οποία και ζητάμε να εξασφαλιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης θα χρειαστεί προμήθεια από τον Ελληνικό Στρατό 500 λυόμενων κλινών για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων. Θα πρέπει ακόμη το κράτος να εξασφαλίσει την ύπαρξη ενός αστυνομικού οργάνου καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου όσο παραμένουν εκεί. Το όλο εγχείρημα εξυπακούεται ότι θα διοικείται από τις υπηρεσίες του Δήμου υπό την προϋπόθεση της οικονομικής υποστήριξης που αναφέραμε παραπάνω και θα καλύπτει διαμονή, σίτιση φύλαξη φαρμακευτική περίθαλψη και παροχή όλων των αναγκαίων υλικών. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση πιθανής εξεύρεσης ή πρότασης καλύτερου χώρου από οποιαδήποτε πλευρά θα προτιμηθεί αφού είναι για το καλό της πόλης.

Επίσης δεδομένου είναι πως δε θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση προσφύγων στις εγκαταστάσεις του που είναι η προμετωπίδα της πόλης ας αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εφόσον υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας και δεν υπάρχει η συναίνεση του Δήμου Βόλου. Δε θα επιτρέψουμε προσπάθειες τρίτων που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ή επικοινωνιακά τις ανάγκες των προσφύγων μεταναστών να ευοδωθούν γιατί αυτό είναι έξω από τις αρχές μας και δεν συνάδει με την παροχή βοήθειας προς την ευαίσθητη αυτή ομάδα ανθρώπων.”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. χαρακτήρισε πρόσφορη και ρεαλιστική τη λύση που προτείνει η Δημοτική Αρχή κι όπως είπε «Η δε θα πρέπει να μετατραπεί από χώρο πέρασμα σε χώρο προορισμού για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό. Οι χώρες της Ευρώπης, θα πρέπει να δεχτούν αναλογικά τους πρόσφυγες με βάσει πληθυσμιακά κριτήρια. Το κλείσιμο των συνόρων είναι απάνθρωπη ενέργεια. Οι φράχτες πρέπει να πέσουν σε όλη την Ευρώπη. Να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Η ΚΕΔΕ ζητά να χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ της χώρας που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες κι όχι από τους ΚΑΠ και πρέπει η κυβέρνηση να διεκδικήσει από την Ε.Ε. χρηματοδότηση γι αυτό τον σκοπό». Ο κ. συμπλήρωσε ότι πρέπει να μπει μπροστά η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ να διεκδικηθούν χρήματα και να συντονιστούν με τον Δήμο οι τοπικοί φορείς.

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε όταν το λόγο πήρε η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου η οποία διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε σε τακτική συνεδρίαση με ολοκληρωμένη εισήγηση, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλά να απαντά «Τζάμπα κριτική δεν δεχόμαστε» και την κα. Οικονόμου να του ζητά να μην δυναμιτίζει το κλίμα. Ο κ. Μουλάς κατηγόρησε την κα. Οικονόμου για παιχνίδι πολιτικής και την ίδια να απαντά «εσείς να σέβεστε τον ρόλο σας» και τον κ. Θεοδώρου να αναφέρει ότι αν συνεχίσει έτσι η κα. Οικονόμου θα αποχωρήσει η πλειοψηφία.

«Κριτική να κάνετε μέσω των φυλλάδων» είπε ο κ. Θεοδώρου και την κάλεσε να δει το θέμα με υπευθυνότητα. Η κα. Οικονόμου εν μέσω αντιδράσεων από τους συμβούλους της πλειοψηφίας τόνισε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο θέμα ως μπίζνα, εννοείται ότι τις δαπάνες θα πρέπει να τις αναλάβει το κράτος. Θα πρέπει ο Δήμος να συνδυάσει τον ανθρωπισμό με δράσεις. Ο Δήμος έχει ανθρωπιστική ευθύνη να πάρει θέση απέναντι στο προσφυγικό και να προστατέψει την κοινωνική συνοχή. Υπάρχει ανάγκη για εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου».

Ο κ. Μουλάς ζήτησε από την κα. Οικονόμου να ολοκληρώσει, η ίδια συνέχισε να μιλά, ο κ. Μουλάς της έκλεισε το μικρόφωνο και η κα. Οικονόμου να ζητά να ανοίξει το μικρόφωνο. «Δε θα μου μιλάς εμένα έτσι. Στον Σκοτινιώτη να μιλάς» είπε ο κ. Μουλάς με την κα. Οικονόμου να αποκαλεί τον πρόεδρο απαράδεκτο κι ότι επιδεικνύει μεροληπτική συμπεριφορά .

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, είπε ότι για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα θα πρέπει όλοι να δούμε τις αιτίες που το δημιουργούν , επισημαίνοντας ότι όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις λύση δε θα μπορεί να βρεθεί, τονίζοντας δεν μπορεί να πηγαίνουν τα χρήματα στις ΜΚΟ.

Ο σύμβουλος της β' ελάσσονος μειοψηφίας Τ. Δουλόπουλος είπε ότι απαιτείται παρέμβαση της κρατικής μηχανής και να μην παρεμβαίνουν οι ΜΚΟ. Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να κοιτάξει ο Δήμος τα μέτρα ασφαλείας, ενώ συμφώνησε με την πρόταση του Δήμου για τον χώρο.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το πρόβλημα κι όπως είπε «Η δική μας λογική είναι έξω από τη λογική των κέντρων. Ο πρόσφυγας είναι συνάνθρωπος. Στρατηγική επιλογή θα πρέπει να είναι η αποφυγή μεγάλων χώρων συγκέντρωσης για να μην εμφανιστούν ζητήματα ανθρωποφαγίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνηγορήσουμε σε διακίνηση χρήματος μέσω ΜΚΟ». Ο κ. Γαργάλας και οι έξι ανεξάρτητοι σύμβουλοι προτείνουν την δημιουργία 11μελούς Συντονιστικής Επιτροπής που θα απαρτίζεται από τους: Δήμος Βόλου, δομές του Δήμου , ΙΜΔ, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας, ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος, Εκπρόσωπος εθελοντικών οργανώσεων, εκπρόσωπος Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ και εκπρόσωπος του ΕΚΒ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαραίτητη την υποστήριξη προσφύγων από μεταφραστές και τη δημιουργία δικτύου αλληλεγγύης, και καθορισμό χώρου στον για τη συγκέντρωση τροφίμων. Παράλληλα στο Εκθεσιακό να διαμορφωθεί χώρος πρώτης παραμονής και καταγραφής, τα ασυνόδευτα παιδιά να μεταφέρονται στο ορφανοτροφείο ή στην παιδόπολη, οι οικογένειες που έχουν παιδιά να μεταφέρονται σε κτίρια της Παιδόπολης και στη Στέγη Ανηλίκων στην Ν. Ιωνία στην οδό Δοξοπούλου.

Κλείνοντας ο κ. Θεοδώρου διευκρίνισε ότι πρόκειται για ενημέρωση του σώματος κι επανέλαβε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει να κρύψει κάτι και έχει θέση που είναι ξεκάθαρη. Όπως είπε «γι αυτό ζήτησα να έχουμε μία ομόφωνη στήριξη της θέσης μας για να επικοινωνήσω με το Υπουργείο και να του μεταφέρω αυτή την πρόταση κι εφόσον μας ενημερώσουν ότι θα έρθουν πρόσφυγες τότε θα ξανασυνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουμε απόφαση για τον χώρο. Η θέση μας, είναι μια θέση που αρμόζει στον πολιτισμό και στην κουλτούρα της πόλης μας».

dsv1

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση