Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Διορισμοί με κριτήρια προεκλογικά
Διορισμοί με κριτήρια προεκλογικά

Διορισμοί με κριτήρια προεκλογικά

Σε αλχημείες με έντονο προεκλογικό άρωμα και πεδίο εφαρμογής τις προσλήψεις επιδίδεται η κυβέρνηση, με πολλές «καραμπόλες», ευτράπελα, «προσθαφαιρέσεις» μορίων προσοντολογίων και άλλες α λα ΣΥΡΙΖΑ εμπνεύσεις.

Ένα μικρό δείγμα, η στο Διοικητικό Εφετείο πέντε γραμματέων δικαστηρίων που ναι μεν είχαν πετύχει σε σχετικό διαγωνισμό, αλλά κατόπιν εορτής οι τίτλοι σπουδών τους κρίθηκε ότι δεν «είχαν συνάφεια» με το αντικείμενο χωρίς αυτό να προβλέπεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού…

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση καταργούσε την ειδική μοριοδότηση ΑμεΑ και πολυτέκνων για 1. θέσεις στα νοσοκομεία, ενώ δεν έχει καταφέρει να ξεδιαλύνει ακόμη το θέμα των 8.200 εργαζομένων των δήμων που προσελήφθησαν, για να αποδειχθεί στη συνέχεια ότι πολλών τα πιστοποιητικά είναι διάτρητα.
Πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούνται για τις συνολικά 10.000 αυτές θέσεις εργασίας έχουν σχέση με το γεγονός ότι η κυβέρνηση άλλαξε τους «όρους του παιχνιδιού», κόβοντας και ράβοντας στα της, ενώ οι διαγωνισμοί βρίσκονταν σε εξέλιξη. Κραυγαλέα αποδεικτικά δείγματα γραφής:

Στους ΟΤΑ

Στον διαγωνισμό για το προσωπικό των ΟΤΑ και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου οι 7 μονάδες προϋπηρεσίας έγιναν 17 για τα δύο πρώτα χρόνια ώστε να ευνοηθούν οι ήδη υπηρετούντες, ύστερα από σχετικό αίτημα των δημάρχων και «συμμόρφωση» του ΑΣΕΠ (σ.σ.: αφού πρώτα υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις με μία παραίτηση μέλους του που πρόσκειται στην κυβέρνηση!). Παρ' όλα αυτά, ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2018 συμπληρώθηκε το 8μηνο από την πρόσληψη, ο των δικαιολογητικών έδειξε ότι το 70%(!) των δηλώσεων των υποψηφίων είναι ανακριβές. «Συνήθως το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει στις δηλώσεις το 25% των υποψηφίων», είπε στην «Κ» καλά πληροφορημένη πηγή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να μιλήσει δημόσια. Να σημειωθεί ότι για τον διαγωνισμό αυτό έχουν συνταχθεί προσωρινοί πίνακες χωρίς έλεγχο δικαιολογητικών.

Στα νοσοκομεία

Για να διασφαλίσει ότι θα προσληφθούν οι υπηρετούντες στα νοσοκομεία, ο αναπληρωτής Υγείας Παύλος Πολάκης ζήτησε να αυξηθούν τα μόρια των υπηρετούντων στο τριπλάσιο για την προϋπηρεσία σε σχέση με τα ήδη αυξημένα μόρια που είχαν οι υπάλληλοι των δήμων (308 μόρια οι υπάλληλοι των δήμων έναντι 960 μορίων αυτών του υπουργείου Υγείας). Μάλιστα, με την τροπολογία 1914 που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στη , δεν εφαρμόζονται οι ποσοστώσεις πολυτέκνων, τριτέκνων, παλιννοστούντων Ποντίων, ομογενών κ.λπ., ως προς το σύνολο των προσλήψεων που διενεργούνται με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κάλυψη νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πλην ιατρών για τους εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Πηγές των υπουργείων Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν στην «Κ» ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων γι' αυτές τις κατηγορίες των πολιτών είναι απαραίτητη καθώς «είναι ιδιαίτερη η φύση των υπηρεσιών που θα ανατεθούν στο προσωπικό που θα καλύψει αυτές τις θέσεις», ενώ δεσμεύθηκαν ότι δεν «θα επαναληφθεί σε άλλη προκήρυξη παρόμοια εξαίρεση».

Όπως πληροφορήθηκε η «Κ», ωστόσο, η εξαίρεση προβλέπεται σε νέα προκήρυξη που ετοιμάζεται στο υπουργείο Εσωτερικών για 500 μετατροπές συμβάσεων στους ΟΤΑ.

Αυτή η κατάργηση της μοριοδότησης ειδικών ομάδων προκάλεσε την οργή του προέδρου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Βασίλη Θεοτοκάτου, που χαρακτήρισε την τροπολογία «αντισυνταγματική». Οι πολύτεκνοι είχαν διασφαλισμένο ποσοστό 15% στις προσλήψεις με βάση τον νόμο ενώ η διάταξη του υπουργείου Υγείας τούς παραπέμπει σε ένα διαφορετικό καθεστώς προστασίας.

Πηγή του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε στην «Κ» ότι για να ισχύσουν σωρευτικά όλες οι ποσοστώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ, ομογενείς κ.ά.) τότε η ειδική αυτή μοριοδότηση μπορεί να φτάσει τις τέσσερις στις δέκα θέσεις εργασίας.

«Αυτός δεν είναι λόγος να την καταργήσουμε τελείως», παραδέχθηκε πάντως η ίδια πηγή.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει μεγάλο πρόβλημα και με μία άλλη κατηγορία εργαζομένων. Τους γραμματείς των δικαστηρίων. Από τους 404 ουδείς(!) έχει τοποθετηθεί στη θέση του.

Ενδεικτικά ο Άκης Φυντανίδης αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει στο , καθώς η διδακτορική του διατριβή για «Την πολιτική θεματολογία των εκλογικών αναμετρήσεων 1923-1936» κρίθηκε «μη συναφής» από το ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια ώρα εργασία με τίτλο «Οι εκλογές για το βασκικό κοινοβούλιο στη σύγχρονη Ισπανία – 1977 έως σήμερα» κρίθηκε συναφής αποσπώντας τα αν μόρια.

Το γραφείο του καθηγητή της Νομικής Σχολής Πάνου Λαζαράτου, που εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες, είχε καταγράψει στους πρόσθετους λόγους της ς με λεπτομέρειες όλες τις διδακτορικές και μεταπτυχιακές εργασίες που κρίθηκαν συναφείς ή ασυναφείς: Συναφής με το γνωστικό αντικείμενο κρίνεται η εργασία «Από την ένοπλη αναμέτρηση στον στόχο της συμφιλίωσης: Το ΕΑΜ Χίου 1943-1948, οργανώσεις, έντυπα, δικαστικές υποθέσεις» και «Βιομηχανία και εργατικό κίνημα στον Πειραιά του μεσοπολέμου» αλλά ασυναφείς οι εργασίες για «Την καπνοβιομηχανία Ματσάγγος εν Βόλω 1918-1972» και «Οι μεταμορφώσεις σε μια βλαχόφωνη κοινότητα της Πίνδου».

Κατά τεκμήριο το ΑΣΕΠ προέκρινε εργασίες με νομικό περιεχόμενο, αλλά τα που εμφανίσθηκαν μεταξύ δημοσίευσης προσωρινών αποτελεσμάτων και σύνταξης οριστικών πινάκων (και όχι με την προκήρυξη) περιελάμβαναν: τη γνώση των διαδικασιών των δικαστηρίων, τη γνώση του γραπτού ελληνικού λόγου και τη γνώση της οργάνωσης της γραμματειακής υποστήριξης.

Καθώς το τελευταίο δεν τεκμαίρεται, απέμεναν τα δύο πρώτα. Κάποιοι πτυχιούχοι του Ιστορικού – Αρχαιολογικού «κόπηκαν» με κριτήριο την «ανεπαρκή γνώση του ελληνικού γραπτού λόγου», κάτι που προκάλεσε τη δημόσια διαμαρτυρία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση