Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα
Διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα

Διαπραγματεύσεις σε δύο μέτωπα

Διαπραγματεύσεις σε δύο λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες με στόχο να προσδιοριστεί η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Το ένα μέτωπο αφορά τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και το άλλο έχει να κάνει με τις εσωτερικές διαβουλεύσεις στην τρόικα.

Μετά το άρθρο – παρέμβαση του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Π. , αποκαλύφθηκε τόσο η απόσταση που χωρίζει την με την τρόικα, όσο και εκείνη που υπάρχει μεταξύ Ταμείου και Ευρωζώνης. Επί της ουσίας το ΔΝΤ ζητά πολύ περισσότερα μέτρα από ότι η Κομισιόν για την περίοδο 2016-2018 (έως 9 δις ευρώ τα υπολογίζει το Ταμείο αντί περίπου 5,5 δις ευρώ που εκτιμά η Κομισιόν), ενώ για το η προσέγγιση του ΔΝΤ στο θέμα της περικοπής των συντάξεων είναι πολύ πιο σκληρή από ότι του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών. Επίσης, υπάρχει και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για το οποίο το Ταμείο θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι πολύ πιο «γενναία» από ότι η Ευρωζώνη, ακόμα κι αν έχει σταματήσει να ζητά απευθείας «κούρεμά» του.

Την που τα δύο σκέλη των δανειστών προσπαθούν να καταλήξουν σε μία κοινή γραμμή για το τι θέση θα έχουν επί των παραπάνω ζητημάτων, σε τεχνικό επίπεδο υπάρχει μεταξύ Αθήνας και θεσμών για τα θέματα του ελέγχου και ιδίως για το . Αυτές τις ημέρες η ελληνική πλευρά κοστολογεί τις εναλλακτικές της προτάσεις για το , ώστε να τις αποστείλει στην τρόικα και να συνεχιστεί ο διάλογος.

Από την πλευρά τους και οι θεσμοί εξετάζουν τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού με στόχο να οριστικοποιήσουν την πρόβλεψή τους για το εάν υπάρχει – και τι μέγεθος έχει – δημοσιονομικό κενό φέτος που θα πρέπει να καλυφθεί με . Στη συνέχεια θα προετοιμάσουν και εκείνοι μία πρόταση για το πως μπορεί να καλυφθεί.

Το των διαβουλεύσεων αυτών και στα δύο είναι ότι προς το παρόν παραμένει άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στα αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, αλλά κανείς δεν μπορεί να ορίσει με βεβαιότητα την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας. Γεγονός το οποίο συνεπακόλουθα οδηγεί και σε καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του ελέγχου, καθώς και σε ένταση της αβεβαιότητας στις αγορές για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • ΕΟΔ και ΛΕΔ Μαγνησίας και ΕΜΑΚ στις έρευνες για τη 12χρονη στη Βρύναινα  #ΒρύναιναΑλμυρού - https://t.co/3E77injIwG -

  • Ικανοποίηση από την πρώτη συμμετοχή του τμήματος τεχνικής κολύμβησης της Νίκης Βόλου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα… - https://t.co/tJx2IzmWUK -

  • Έκθεση κεραμικής, ζωγραφικής, υφαντικής του ΚΔΑΠ Προσφυγικών της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ. - https://t.co/8fOFlOY4IL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση