Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η καύση RDF από την ΑΓΕΤ
Ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Ασφαλιστικά μέτρα για να σταματήσει η καύση RDF από την ΑΓΕΤ

Στα Δικαστήρια του Βόλου βρέθηκαν σήμερα το μεσημέρι μέλη της Επιτροπής Πολιτών κατά της Καύσης Σκουπιδιών προαναγγέλλοντας ότι αύριο το πρωί θα υποβάλλουν μήνυση στο Λιμεναρχείο, αλλά θα καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, ώστε να σταματήσει η εκφόρτωση του πλοίου που έφτασε νωρίς το μεσημέρι στο λιμάνι μπροστά από την ΑΓΕΤ μεταφέροντας RDF.
Σε δηλώσεις του το μέλος της επιτροπής Στέλιος Λημνιός είπε ότι τα μέλη, παρουσία δικηγόρου, πήγαν στον εισαγγελέα υπηρεσίας και ζήτησαν προσωρινή διαταγή για να σταματήσει η εκφόρτωση του πλοίου, μέχρι να εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα που θα καταθέσουν αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εισαγγελέα είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει, διότι χρειάζεται μια βεβαίωση όσων κατέθεσαν οι πολίτες, από το Λιμεναρχείο.

Ο κ. Λημνιός τόνισε ότι αύριο θα κατατεθεί μήνυση στο Λιμεναρχείο και, μετά από συνεννόηση εισαγγελέα και λιμενάρχη, να υπάρξει μια έκθεση του Λιμεναρχείου που να επιβεβαιώσεις τις καταγγελίες των πολιτών.

Τα μέλη της επιτροπής κατήγγειλαν ότι το φορτίο δεν μεταφέρεται σε κλειστούς ταινιόδρομους, όπως προβλέπει η άδεια της ΑΓΕΤ, δεν επιτρέπεται η εναπόθεσή του στο έδαφος, αλλά να μεταφέρεται εναέρια από το πλοίο, τα κλαρκ που χρησιμοποιούνται δεν είναι κατάλληλα, γιατί «τραυματίζουν» το φορτίο και σκίζουν τις συσκευασίες, θέματα που εξέθεσαν στον εισαγγελέα.

Η επιτροπή αγώνα πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, αύριο Τετάρτη σκοπεύει να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, είτε έχει ξεφορτώσει το πλοίο, είτε όχι, ώστε να μπλοκάρει έστω το επόμενο καράβι, όπως ανέφερε ο .

Αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων θα είναι ότι παραβιάζονται οι όροι εκφόρτωσης του πλοίου και μ' αυτό τον τρόπο τίθεται σε κίνδυνο η προστασία του περιβάλλοντος και κατ' επέκταση η δημόσια υγεία, καθώς τα συνήθη φορτία αυτών των καραβιών ζυγίζουν περίπου 4.000 με 5.000 τόνους, ενώ ο κ. Λημνιός εκτιμά ότι το πλοίο πιθανώς να έρχεται από την Ιταλία, παρά το γεγονός ότι φέρει σημαία Ουκρανίας.

Στα Δικαστήρια βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, όπως και ο υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Απ. Ριζόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως διεκδικούν άμεσα να σταματήσει η εκφόρτωση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ, να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών.

“Ζητούμε τώρα, η κυβέρνηση, με τους συνοδοιπόρους της, την , τη Δημοτική Αρχή και τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ, της , και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την στιγμή να δώσει διαταγή να σταματήσει η καύση, να τροποποιήσουν τις ΑΕΠΟ, τις περιβαλλοντικές μελέτες, και να σταματήσει αυτό το έγκλημα ενάντια στην πόλη του Βόλου και τις εργαζόμενες λαϊκές οικογένειες” κατέληξε.

Νωρίτερα γύρω στις 12 περίπου 30 άτομα έκαναν παράσταση ς προκειμένου να μπλοκάρουν την εκφόρτωση RDF από πλοίο που έφτασε στην ΑΓΕΤ προερχόμενο από το εξωτερικό, ενώ στο χώρο υπήρχε έντονη παρουσία λιμενικών και αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, χωρίς να συμβεί το παραμικρό.

Μετά από κάλεσμα της επιτροπής αγώνα πολιτών οι παραπάνω συγκεντρώθηκαν έξω από το λιμάνι της ΑΓΕΤ και αφού άνοιξε η πόρτα, μπήκαν στις λιμενικές εγκαταστάσεις με πανό, προσέγγισαν το πλοίο, με σημαία Ουκρανίας, το κρέμασαν πάνω στο πλοίο και, έμειναν στο χώρο μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Στη διάρκεια παραμονής των διαδηλωτών στο λιμάνι της ΑΓΕΤ, σταμάτησε κάθε εργασία εκφόρτωσης των καυσίμων από το πλοίο, που προορίζονται για καύση στους κλιβάνους της τσιμεντοβιομηχανίας.

Στη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στο λιμάνι, το μέλος της επιτροπής Στέλιος Λημνιός, ανέβηκε σε γερανό και κρέμασε κάθετο πανό που έγραφε «Η υγεία κινδυνεύει, σταματήστε την καύση τώρα! SOS Βόλος», ενώ συγκεντρωμένοι πήραν δείγμα από ένα δέμα RDF που βρισκόταν στο έδαφος και η συσκευασία ήταν ανοιχτή, ενώ το υλικό το έβαλαν σε μια σακούλα την οποία και άνοιξαν στο γραφείο του εισαγγελέα, με την μυρωδιά να είναι έντονη.

Σε δήλωσή του το μέλος της επιτροπής πολιτών Στέλιος Λημνιός υποστήριξε ότι επιδίωξη της επιτροπής πολιτών δεν ήταν μια απλή έξω από την πύλη, αλλά οι πολίτες να μπορέσουν να σταματήσουν την εκφόρτωση του επικίνδυνου αυτού αποβλήτου που έρχεται να καεί μέσα στην πόλη μας.

Ο Θωμάς Κλημόπουλος δήλωσε ότι ήδη ελήφθη δείγμα από το καύσιμο και τόνισε ότι «όσοι νομίζουν ότι αυτό που γίνεται στην πόλη έχει την οποιαδήποτε σχέση με νομιμότητα και είναι εναλλακτικά καύσιμα, πους καλούμε να έρθουν να μυρίσουν αυτά τα φρικτά σκουπίδια από νάιλον, εμποτισμένα με υγρές ουσίες, πιθανά αντισηπτικές και τα οποία θα αναγκαστούν με το έτσι θέλω της κάθε ΑΓΕΤ, της κάθε Περιφέρειας, του κάθε Μπέου και της κάθε κυβέρνησης να μυρίσουν και να εισπνεύσουν οι Βολιώτες, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους» κατέληξε.

H Ανυπότακτη ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πριν ένα χρόνο στο Βόλο ξεκίνησε ένα νέο “πρωταπριλιάτικο έθιμο” εις βάρος της ζωής και της πόλης από την ΑΓΕΤ-Lafarge. Όπως πέρσι την 1ηΑπριλίου, έτσι και φέτος η εταιρεία αγνοώντας επιδεικτικά την απαίτηση 10.000 πολιτών που παρευρέθηκαν στις 16 Μαρτίου στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο που είχε αίτημα να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών από το εργοστάσιο την ΑΓΕΤ, έτσι και φέτος έφερε φορτηγό πλοίο από την Ιταλία, φορτωμένο με τόνους σκουπιδιών αμφιβόλου ποιότητας.


Στους δεκάδες πολίτες που παρευρέθηκαν για να εμποδίσουν την παραλαβή του φορτίου στελέχη της εταιρείας φέρθηκαν βίαια και τους προπηλάκισαν. Στην προσπάθεια των πολιτών να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα, ήταν παρόντες και στελέχη της Ανυπότακτης Θεσσαλίας, όπως έχουν μάθει τόσο καιρό να είναι μέλη και γέννημα των κινημάτων και να παλεύουν πλάι στους πολίτες ως ενεργά κομα της κοινωνίας.

Το θράσος των στελεχών της ΑΓΕΤ απορρέει από την στήριξη, κρυφή ή φανερή που περνούν από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (άδεια για καύση σκουπιδιών- Φάμελος) από την περιφέρεια Θεσσαλίας στην οποία ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη, κάνουν “τα στραβά α'' όταν οι μετρητές ρύπων στο εργοστάσιο σταματούν να λειτουργούν, ενώ ταυτόχρονα λένε ψέματα στους πολίτες ότι είναι μαζί τους.

Τέλος, μεγάλη ευθύνη έχει και η τωρινή δημοτική αρχή του Βόλου (Αχιλλέας Μπέος), η οποία όχι μόνο δέχεται το εργοστάσιο να καίει σκουπίδια, αλλά θέλει και η ίδια να το προμηθεύει με αυτά.

Σαν Ανυπότακτη Θεσσαλία, θεωρούμε ότι η μόνη λύση για ένα βιώσιμο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα πρόγραμμα με τη συνεργασία Δήμου και περιφέρειάς που προβλέπει κομποστοποιήση και τη διαλογή στην πηγή, ούτως ώστε η ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της υπεραλίευσης, των φυτοφαρμάκων και των εργοστασίων στη ΒΙΠΕ του Βόλου και γενικότερα των αλόγιστων περιβαλλοντικών παρεμβάσεων προς όφελος του κέρδους και όχι της ποιότητας ζωής των πολιτών, να γίνει ξανά τόπος καθαρός γεμάτος ζωντάνια και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο εξυπηρετώντας τις κοινωνικές ανάγκες και παράγοντας καθαρά, νόστιμα, άριστης ποιότητας και υγιεινά προϊόντα.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν με μπροστάρηδες τους πολίτες και τον κόσμο της εργασίας και με μια περιφερειακή αρχή, η οποία φέρνει στο προσκήνιο το όφελος των πολιτών και όχι το κέρδος των πολυεθνικών και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων.

Δείτε σχετικό video εδώ

Η Επιτροπή Αγώνα στην παγκόσμια για την καύση σκουπιδιών στο Ευρωκοινοβούλιο

Στις 3 και 4 Απριλίου 2019 στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται στο Ευρωκοινοβούλιο μια κρίσιμη του παγκόσμιου κινήματος ενάντια στην καύση των αποβλήτων, με τη συμμετοχή και της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Σε αυτήν τη συνάντηση θα συμμετέχουν κινήματα πολιτών από διάφορες χώρες, που αγωνίζονται κατά της καύσης των αποβλήτων κατόπιν πρόσκλησης της ευρωβουλευτή Marina Albiol και της Ενωμένης Αριστεράς. Συγκεκριμένα, θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων κινήματα από τη Βαλένθια, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, το Τολέδο, την Ανδαλουσία, το Μεξικό, τη Σλοβενία, την Ιταλία και τη Σερβία, που στις περιοχές τους αποτεφρώνονται ελαστικά, απορρίμματα και άλλα εξαιρετικά τοξικά απόβλητα.

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στη συνάντηση της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής θα συζητηθεί η «Διακήρυξη Ponferrada κατά της αποτέφρωσης και υπέρ του Zero Waste», που έχει συνταχθεί και υπογραφεί από όλες τις προαναφερθείσες ομάδες. Αφού διαβαστεί η διακήρυξη, οι εκπρόσωποι των κινημάτων θα παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις περιοχές τους. Εκεί θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί το πρόβλημα του Βόλου με την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-LafargeHolcim.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος εργασίας με θέματα που αφορούν στην αποτέφρωση αποβλήτων, το νομικό πλαίσιο και τις νέες εξελίξεις. Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση των συμπερασμάτων και των προτάσεων για τη συνέχιση του παγκόσμιου συντονισμού του Κινήματος κατά της Αποτέφρωσης.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη Ponferrada κατά της αποτέφρωσης των αποβλήτων και υπέρ του ZeroWaste: «Η αποτέφρωση είναι μια απάτη, συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Απαιτούμε από τις αρχές να απαγορέψουν άμεσα την αποτέφρωση ή συναποτέφρωση και να προωθήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων που βασίζονται στη μείωση, την επαναχρησιμο, την ανακύκλωση. Η αποτέφρωση αποβλήτων παράγει τοξικές ουσίες όπως φουράνια, ανθεκτικούς οργανικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα, φθαλικές ενώσεις, διοξίνες, αέρια θερμοκηπίου, οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα πηγαίνοντας σε φυτά, ζώα και ανθρώπους, προκαλώντας καρκίνους, ορμονικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα και άλλες ασθένειες.
Βασίζουμε τα αιτήματά μας στις διεθνείς επιστημονικές μελέτες, όπως για παράδειγμα: «Η θνησιμότητα από καρκίνο στις πόλεις με μονάδες αποτέφρωσης» και η πιο πρόσφατη του 2015 «Η θνησιμότητα από καρκίνο σε πόλεις κοντά σε εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου (Μελέτες από το Εθνικό Επιδημιολογικό Κέντρο του Ινστιτούτου Υγείας San Carlos). Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στις πόλεις που βρίσκονται σε ακτίνα 5 έως 65 χιλιομέτρων γύρω από εργοστάσια καύσης.
Η αποτέφρωση των αποβλήτων αποτελεί άμεση απειλή για τη γεωργία, ιδιαίτερα τη βιολογική γεωργία, καθώς οι μονάδες αποτέφρωσης αποβάλλουν πολλά επικίνδυνα συστατικά στον αέρα και από εκεί τα συστατικά αυτά συσσωρεύονται στο έδαφος και στο νερό με επιβλαβείς συνέπειες: μια γεωργία χαμηλής ποιότητας σημαίνει λιγότερους πόρους και θέσεις εργασίας.
Περιοχές με πολιτιστικό, τουριστικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον επίσης επηρεάζονται, καθώς οι επισκέπτες αποφεύγουν τους ρυπασμένους ή υποβαθμισμένους τόπους».

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου υπόσχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία και να ενημερώσει τους πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον των παιδιών τους, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στις Βρυξέλλες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση