Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντιδράσεις για τη λύση κι εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ
Αντιδράσεις για τη λύση κι εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ

Αντιδράσεις για τη λύση κι εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ

Επεισόδιο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου

 

Με από τον νομικό σύμβουλο της για τη δικαστική διαμάχη – ΕΡΓΗΛ και τις δικαστικές εκκρεμότητες κι ενέργειες της ΔΕΥΑΜΒ με την ΕΡΓΗΛ και τις τράπεζες ξεκίνησε  η συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, παρουσία πολιτών και εργαζομένων.

Αρχικά, στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, προέτρεψε τους συμβούλους να ενημερωθούν από τον νομικό σύμβουλο της Επιχείρησης για το θέμα της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΜΒ  Ιωαν. Καραγκιόζος αναφέρθηκε στην εκχώρηση χρημάτων από τη Πειραιώς στην ΕΡΓΗΛ, επισημαίνοντας ότι από 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να γίνει εκτέλεση σε βάρος της ΔΕΥΑΜΒ, αναφερόμενος στην επιταγή ύψους 1,4εκ. ευρώ από την Πειραιώς στην ΕΡΓΗΛ. Όπως είπε “Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια “βεντάλια” δημιουργιών. Έχει κατατεθεί στις 14 Αυγούστου αγωγή και μήνυση κατά της Πειραιώς και ΕΡΓΗΛ και ταυτόχρονα πρόκειται για εκδικαστούν το Σεπτέμβριο οι ανακοπές δύο κατασχετηρίων. Όλες αυτές οι ενέργειες που κάνουμε τα τελευταία χρόνια θα μπορούν να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια”.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αρ. Σαββάκης, καθώς στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης κατέθεσε την παραίτησή του, διέψευσε ότι έχει αναγνωριστεί 30,67% των διεκδικήσεων, επισημαίνοντας ότι αυτό το ποσό έχει δοθεί στην ΕΡΓΗΛ για τόκους κι όχι κεφάλαιο, ενώ όπως είπε “Εμείς θέλουμε να σώσουμε την Επιχείρηση. Θα περάσει στο Δήμο. Αυτό είναι ιδιωτικοποίηση δηλαδή που ακούω να λένε;”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς ανέφερε ότι στην αγωγή αναφέρεται ότι ποσό 2 εκ. ευρώ αφορούσε μη εκτελεστέες εργασίες και το παραδέχεται η ΔΕΥΑΜΒ κι έρχεται η ΔΕΥΑΜΒ 7 Νοεμβρίου και λαμβάνει απόφαση με την οποία αναγνωρίζει αυτό και να διεκδικήσει με συμπληρωματική αγωγή κι αυτή αγωγή δεν έγινε. “Πέρασαν  δυόμιση χρόνια και αποφασίσατε να κάνετε συμπληρωματική αγωγή που δεν κάνατε ποτέ” είπε.

Ο κ. Καραγκιόζος  διευκρίνισε ότι η αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούλιο ήταν   βάσει πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ, ενώ η αγωγή που αναφέρεται ο κ. Πατσιαντάς είναι για αφανείς – υπερχειλίζουσες ποσότητες εργασιών, εξηγώντας ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει ομολογήσει – αναγνωρίσει τίποτα και κατηγόρησε τον κ. Πατσιαντά για σπέκουλα.

“Είναι μία προσωπική μου άποψη να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι μία φωτογραφία από τη μέση και κάτω. Την επιθυμία μου εκφράζω” απάντησε ο κ. Μπέος, σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου συμβούλου Ιωαν. Λαΐνα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων, ο κ. Καραγκιόζος, ανέφερε ότι τα 3 εκ. τα ζητά η ΔΕΥΑΜΒ με την αγωγή που έχει εκδικαστεί κι αναμένεται απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, διευκρινίζοντας ότι μετά την πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, επειδή διαπιστώθηκαν αφανείς εργασίες που κακώς πληρώθηκαν και επιφυλασσόμαστε.

Σε ότι αφορά το θέμα της Eurobank και της Πειραιώς στο θέμα ανακοπών και αιτήσεων αναστολών, έχουν κατατεθεί κι εκδικάζονται μέσα στον Σεπτέμβριο, για να κρατηθούν τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΜΒ.

Επίσης, ήδη από τον Οκτώβριο 2017 έχουν σταλεί στις τράπεζες για το ακατάσχετο των λογαριασμών, αρκετές φορές κι όπως είπε “έχουμε αναπτύξει τη νομική μας άμυνα και επίθεση”.

Ο Μαργ. Πατσιαντάς, ανέφερε ότι ο Δήμος, “άνοιξε” σκόπιμα το ζήτημα του 30,6% και συνομολογεί ότι οφείλει στην ΕΡΓΗΛ εξωσυμβατικής εργασίες κι όπως είπε “έρχεστε μετά τις αποκαλύψεις που κάναμε με την κ. Οικονόμου και παίρνετε απόφαση που αναγνωρίζετε την ορθότητα των ισχυρισμών μας”.

Ο επικεφαλής της β' ελάσσονος μειοψηφίας Μιχ. -μεταξύ άλλων- τόνισε: “δεν  έλαβα απάντηση για το πότε θα κατατεθεί η αγωγή για τις αφανείς εργασίες. Για τις προσωρινές διαταγές, έπρεπε να δοθεί υπέρ της ΔΕΥΑΜΒ ενόψει ασφαλιστικών μέτρων, κάνατε εξώδικο στην Πειραιώς. Λάθος που δεν ενημερώσατε να ξέρουμε τι  γίνεται. Χάθηκε η προσωρινή διαταγή”.

Επίσης ο κ. απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή τόνισε: “Δεν δίνετε απάντηση  αν καταθέσατε νέο εξώδικο  στην τράπεζα Πειραιώς μετά την απόρριψη της προσωρινής διαταγής”.

 

Ο Aχ. Μπέος έκανε λόγο για ένα  πάρα πολύ σημαντικό θέμα  που έχει προβληματίσει όλους.  και πρόσθεσε πως δεν χρειάζονται ειδικοί λόγοι για να τεθεί σε εκκαθάριση η ΔΕΥΑΜΒ, ενώ κατηγόρησε την  αντιπολίτευση λέγοντας πως δεν θα το ψηφίσει για ψηφοθηρικούς λόγους.

«Μεγάλος αριθμός συνανθρώπων υποφέρει  και στη ΔΕΥΑΜΒ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων αμείβεται με 2.000/μήνα. Κατά την κρίση μας υπάρχει αδικία. Με το που θα περάσει η ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο οι εργαζόμενοι θα μπουν στο ενιαίο μισθολόγιο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως τα έργα μεταφέρονται στο Δήμο και προστατεύονται.

Ακόμη ο Αχ. Μπέος είπε ότι το ύψος εργασιών της ΔΕΥΑΜΒ υπερβαίνει τα 15 εκ. ευρώ και πως τα 3,5 εκ. ευρώ ΦΠΑ ο Δήμος δεν τα πληρώνει  και μπορεί να δοθούν για έργα ή για μείωση του τιμολογίου.

«Στην ΕΡΓΗΛ οφείλουμε 9,5 εκ. ευρώ και   εάν η ΔΕΥΑΜΒ περάσει στο Δήμο  θα κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο αν  θα τα δώσει ή όχι.  Η ΕΡΓΗΛ θα πρέπει εξ' αρχής να τα ξαναδιεκδικήσει δικαστικά και ο Δήμος θα μπορεί να διαπραγματευτεί και να προστατεύσει την περιουσία του».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος εργαζομένων Βάιος Ζεμπέογλου που τόνισε: « Υπάρχει ένα καλό  σχέδιο απαξίωσης της  ΔΕΥΑΜΒ και συκοφάντησης των εργαζομένων.  Πριν 1,5 χρόνο επιχειρήθηκε η ιδιωτικοποίηση των ΕΕΛ . Έφυγε ποσό από τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΜΒ . Η πιο θλιβερή μέρα για το ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ ήταν όταν   πρότεινε την εκκαθάριση και λύση της επιχείρησης» ενώ απευθυνόμενος προς της δημοτική αρχή  επισήμανε: «Ήταν χρέος σας να ασκήσετε διοίκηση και έχετε την ευθύνη. Γνωρίζατε τι  συνέβαινε».

Απαντώντας ο Αχ. Μπέος είπε: «Το μισθολόγιό σας σας το έκοψε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Εμείς κινηθήκαμε νομικά και περιμένουμε την τελική απόφαση του Αρείου Πάγου» ενώ  για την  απαξίωση των εργαζομένων, διευκρίνισε ότι οι εξωτερικοί συνεργάτες για τις ΕΕΛ δεν σημαίνουν ιδιωτικοποίηση και πως όσο είμαστε εμείς Δ.Α. η ΔΕΥΑΜΒ δεν ιδιωτικοποιείται.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του προέδρου Ομοσπονδίας εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Π. Δραγκόλα, ο οποίος ανέφερε:  «16 δισ. ευρώ εκτέλεσαν η ΔΕΥΑ που δεν θα είχαν απορροφηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια  αν δεν υπήρχαν οι ΔΕΥΑ.   Ο Δήμος δεν θα μπορέσει να  λειτουργήσει τη ΔΕΥΑΜΒ  . Σε Αμαλιάδα, Μέγαρα και Ιεράπετρα , ξαναγυρνούν σε ΔΕΥΑ.

Εάν η ΔΕΥΑΜΒ περάσει στον Δήμο εκ των πραγμάτων έργο της θα δοθεί σε εργολάβους για να γίνουν έργα. Το ΦΠΑ έργων  συμψηφίζεται με το ΦΠΑ τιμολογίων και δεν χάνεται. Το τιμολόγιο ύδρευσης –αποχέτευσης στους Δήμους επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγει τα χρέη της ΔΕΥΑΜΒ ο Δήμος. Αν κλείσει η ΔΕΥΑΜΒ χάνεται η χρηματοδότηση που δίνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Με βάση το ν. 1354 /15 οι εργαζόμενοι και στο Δήμο θα πληρώνονται το ίδιο.  Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν μειώσεις πλέον του 45%. Αν εκσυγχρονιστεί  ΔΕΥΑΜΒ έχει όλα τα φόντα να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες. Ο Δήμος θα έχει το ίδιο κόστος και θα παρέχει χειρότερες υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ  δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν απολαμβάνουν τα ίδια.»

Απαντώντας ο Αχ. Μπέος είπε πως  δεν αποκλείεται  αφού γλιτώσουμε τα χρέη να ξανακάνουμε τη ΔΕΥΑ, ενώ πρόσθεσε πως το 90% των έργων  είναι μέσω  ΕΣΠΑ και τα έργα προστατεύονται κι επανέλαβε ότι είναι αδικία κάποιος να παίρνει 1.800 ευρώ και κάποιοι 3.200, ευρώ  ενώ έχουν τα ίδια προσόντα.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος  των εργαζομένων Ιωσήφ Παλάτζας είπε πως η  απόφαση του Αρείου Πάγου για την ανακοπή είναι εμπαιγμός και πως ο  μεγαλύτερος οφειλέτης στη ΔΕΥΑΜΒ είναι ο Δήμος και τα νομικά του πρόσωπα, για να του απαντήσει ο δήμαρχος ότι οι οφειλές του Δήμου είναι  το νερό από τα σχολεία και ρώτησε: θέλετε να το κόψουμε. Δεν ντρέπεστε λίγο. Εσείς προσφέρετε εργασία και αμείβεστε κι εμείς διοικούμε και θα κριθούμε από τον κόσμο, όχι από τους εργαζόμενους.

Τέλος ενημέρωσε πως έχουν γίνει 27 προσφυγές από πλευράς της δημοτικής αρχής.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος είπε ότι  το νερό αφορά όλους και ζήτησε να δοθεί ο λόγος στους πολίτες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αρ. Σαββάκης εξήγησε ότι  οι οφειλές σε ΕΡΓΗΛ και εργαζόμενους και οι προσλήψεις θα προκαλέσουν ασφυξία στη ΔΕΥΑΜΒ.

Ακολούθησε ένταση  και 14.10 έγινε διακοπή συνεδρίασης μέχρι τις 14.33.

Τελικά,ενώ επρόκειτο μετά την αρχικά  μικρή διακοπή να λάβουν το λόγο οι επικεφαλής  των παρατάξεων και σύμβουλοι,  λόγω της έντασης που συνεχίστηκε επειδή ο πρόεδρος δεν έδινε το λόγο σε πολίτες  προς τους διαμαρτυρόμενους ,  η κατάσταση “εκτροχιάστηκε” από τους δεύτερους , έπεσαν και κάποιες ψιλές και η συνεδρίαση  του Δ.Σ. Βόλου διακόπηκε για αύριο στις 9.00 το πρωί.

Στην αίθουσα επανήλθε ο Αχ. Μπέος  που εκτόξευσε  απειλές  προς τους συγκεντρωμένους, λέγοντας πως θα λογοδοτήσουν στη .

Από την πλευρά των μελών της «Κίνησης Πολιτών για το νερό» καταγγέλλεται ότι στην αίθουσα υπήρχαν προστάτες, μπράβοι και τσιγγάνοι με «πεταλούδες» στα χέρια, ενώ φώναζαν: “έξω οι μπράβοι από το Δημαρχείο”.

Έξω και μέσα στο δημαρχείο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας Β. Μαρκογιαννάκη.

Μήνυση Γ. Μουλά για τα επεισόδια

Μήνυση   κατέθεσε  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβουλίου Βόλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για τη λύση κι εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.

Η μήνυση κατατέθηκε για απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών και διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, που διενεργεί την προανάκριση αναζητούνται  τρία – τέσσερα άτομα.

δείτε το video με το επεισόδιο εδώ:

Η δημοτική αρχή

Με αδιανόητες ενέργειες βίας και αλητείας μια ολιγομελής ομάδα τραμπούκων κατέλυσε σήμερα την Δημοκρατία στην πόλη του Βόλου και με την παρότρυνση – δυστυχώς – κάποιων τυχοδιωκτών και καιροσκόπων της πολιτικής υποχρέωσαν σε διακοπή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την ώρα που αυτό συζητούσε ένα από τα κορυφαία ζητήματα, όπως αυτό της ΔΕΥΑΜΒ.

Ύβρεις, τραμπουκισμοί, προπηλακισμός του προέδρου του σώματος του κ. Μουλά, που τόλμησε να αποφασίσει (!) ολιγόλεπτη διακοπή προς εκτόνωση της κατάστασης, συνέθεσαν μια φριχτή πραγματικότητα, προσβολή για τον πολιτισμό της κοινωνίας μας, με τους τραμπούκους σε έξαλλη κατάσταση να απειλούν με λιντσάρισμα, κάθε αντίθετο με αυτούς.

Επειδή πλέον τα άτομα αυτά δεν είναι οι γνωστοί – άγνωστοι, αλλά πολύ γνωστοί και συγκεκριμένοι, θα πρέπει η Πολιτεία, δια των οργάνων της, να λάβει επιτέλους τα επιβαλλόμενα, εκ του Νόμου, μέτρα και να προστατευθεί η λειτουργία της πόλης και η Δημοκρατική τάξη και ομαλότητα, που διασαλεύονται ή και καταργούνται όποτε οι τύποι αυτοί αποφασίζουν ότι διαφωνούν.

Ευθύνες ωστόσο  και μάλιστα μεγάλες, έχουν και όσοι τους παροτρύνουν και τους υποθάλπουν, σπεύδοντας να προβάλλουν, να διαφημίσουν και να στηρίξουν κάθε έκνομη ενέργειά τους, ωθούμενοι από την κομματική τύφλα και το αχαλίνωτο μίσος κατά της Δημοτικής Αρχής, χωρίς ίχνος πολιτικής και κοινωνικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας.

Ηθικοί αυτουργοί είναι και όσοι παραπληροφορούν και εμφανίζουν τους τραμπούκους αυτούς ως δήθεν πολίτες, τη δράση των οποίων μέσω εντύπων και sites προπαγάνδισαν ευρύτατα αυτές τις μέρες.

Σε κάθε περίπτωση η Δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο, βάσει αποδείξεων που θα προσκομιστούν και που αποδεικνύουν ότι – όλως τυχαίως (!) – οι ίδιοι και οι ίδιοι “ευαίσθητοι πολίτες” βρίσκονται σε κάθε εστία αναταραχής και επεισοδίων, δρώντας σε βάρος των πολιτών εν ονόματι των οποίων εμφανίζονται δήθεν να λειτουργούν και μάλιστα την ώρα, όπως η συμμετοχή τους επίσης δείχνει, που η κοινωνία τους γυρίζει την πλάτη.

Kίνηση Πολιτών για το Νερό: Έξω οι μπράβοι από το δημαρχείο

Σε ανακοίνωσή της η Kίνηση Πολιτών για το Νερό  αναφέρει: “Το σκηνικό της βίας, λεκτικής και σωματικής, του αποκλεισμού της φωνής των πολιτών από το δημοτικό συμβούλιο, όπου συζητείται η εκκαθάριση και το ξεπούλημα της ΔΕΥΑΜΒ  και η αστυνομική και δικαστική καταστολή χαρακτήρισαν τη σημερινή συνεδρίαση.

Μπράβοι, φουσκωτοί και ΜΑΤ κατέκλυσαν το και ανέλαβαν την προστασία της δημοτικής αρχής, η οποία για μια ακόμη φορά στόλισε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (κοπρίτες, μπαχαλάκηδες κ.λπ.) ένα ακροατήριο εκατοντάδων πολιτών του Βόλου και του Πηλίου.

Στο αίτημα των παρευρισκομένων να πάρουν το λόγο η δημοτική αρχή απάντησε με τους μισθωμένους μπράβους της και με διμοιρίες ματ εντός του δημαρχείου.

Οι μπράβοι στην κοινωνία του θεάματος και της αποθέωσης της κατανάλωσης είναι ελεγκτές της κοινωνικής συμπεριφοράς, εξοπλισμένοι με τη νομιμοποίηση των αφεντικών τους για να διαφυλάξουν την κανονικότητα της καταναλωτικής ροής.

Οι πολίτες ξεμπρόστιασαν τους μπράβους και τους υποχρέωσαν να βγουν εκτός του κτηρίου, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους – δήμαρχο και επιχειρηματίες – που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό.

Η μετατροπή ενός δημόσιου κτηρίου σε φρούριο, η χρήση βίας ενάντια σε πολίτες-χρήστες του νερού και της αποχέτευσης και ο αποκλεισμός τους από τους χώρους όπου παίρνονται οι αποφάσεις που αφορούν στην καθημερινότητά τους, στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση του νερού πάση θυσία, μέσα στο πλαίσιο της σημερινής δημοτικής αρχής και πάντως πριν τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά και της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του νερού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι υποστηρικτές της μαφιόζικης παράταξης που διαχειρίζεται τον Δήμο Βόλου πιέζουν για το ξεπούλημα του νερού και τη διαχείριση των σκουπιδιών με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την υγεία των πολιτών. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε ότι το νερό και τα σκουπίδια τα τελευταία χρόνια είναι οι πλέον κερδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες για ιδιώτες επενδυτές.

Ωστόσο θα μας βρουν απέναντι σε κάθε μεθόδευση και προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και επιβούλευση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Ο συνεχίζεται και θα είναι νικηφόρος.

Αύριο Τρίτη 28/8, στις 9 το πρωί, όλοι και όλες στο ”.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση