Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ακριβαίνουν τα λιπάσματα, μειώνεται η παραγωγή
Ακριβαίνουν τα λιπάσματα, μειώνεται η παραγωγή

Ακριβαίνουν τα λιπάσματα, μειώνεται η παραγωγή

Η εκτόξευση του κόστους των λιπσμάτων έχει ναγκάσει τους αγρότες που καλλιεργούν ρύζι στις χώρες της Ασίας να περιορίσουν τη χρήση τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη σοδειά ενός βασικού είδους ς, αναγκαίου στον μισό πληθυσμό του πλανήτη.

Από την Ινδία έως το Βιετνάμ και τις , οι τιμές των φυτοφαρμάκων που είναι αναγκαία για την παραγωγή βασικών ειδών ς έχουν διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί μόνον μέσα στο περασμένο έτος. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ρυζιού, οι σοδειές ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% μέσα στην επόμενη σεζόν συγκομιδής και το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της συνολικής παραγωγής κατά 36 εκατ. τόνους ρυζιού.

Πρόκειται για έναν όγκο ικανό να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες 500 εκατ. ανθρώπων. «Είναι μια συντηρητική εκτίμηση αυτή», τονίζουν και ειδικοί επί θεμάτων αγροτικής οικονομίας στο εν λόγω ινστιτούτο και επισημαίνουν πως τελικά ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερος, ιδιαιτέρως αν διαρκέσει για καιρό ο στην Ουκρανία. Οι τιμές των λιπασμάτων σημειώνουν άνοδο παγκοσμίως λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία και πιο πρόσφατα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς η σία είναι από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Οι σοδειές ρυζιού ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% μέσα στην επόμενη σεζόν.

Όμως, η εκτόξευση των τιμών των λιπασμάτων απειλεί να επιταχύνει περαιτέρω τον πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων, καθώς σχεδόν όλα τα τρόφιμα προϋποθέτουν τη χρήση κάποιων λιπασμάτων. Οι αγρότες που καλλιεργούν ρύζι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι. Σε αντίθεση με το σιτάρι και το καλαμπόκι, των οποίων οι τιμές εκτοξεύθηκαν επειδή ο πόλεμος διέκοψε την παραγωγή τους ή τις εξαγωγές τους, οι τιμές του ρυζιού έχουν έως τ διατηρηθεί υπό έλεγχο εξαιτίας της εκτεταμένης παραγωγής σε πολλές χώρες της Ασίας και του μεγάλου όγκου αποθεμάτων. Αυτό σημαίνει πως όσο αυξάνεται το κόστος των λιπασμάτων, οι αγρότες που παράγουν ρύζι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της παραγωγής τους, ενώ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις τιμές στις οποίες θα πωλούν το προϊόν τους εξαιτίας ακριβώς της επάρκειας που επικρατεί έως τ στην παγκόσμια αγορά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση