Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον: Ιλιγγιώδης η μετάδοση, σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου

Τι γνωρίζουμε για την Όμικρον: Ιλιγγιώδης η μετάδοση, σημαντική η τρίτη δόση εμβολίου

Στα νεότερα που αφορούν το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού αναφέρθηκαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, κατά τη διάρκεια του 3ου Webinar του ΕΚΠΑ για ζητήματα δημόσιας ς, με θέμα «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Όμικρον».

Ιλιγγιώδη χαρακτήρισε τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής ανέφερε ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι σημαντικά υψηλότερη του αρχικού στελέχους της Γουχάν, ενώ σημείωσε ότι είναι πολλοί οι ασυμπτωματικοί, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο. Όπως είπε, το R0 μπορεί να φτάνει και το 8 με 9, σε σύγκριση με 1,4-2,5 του αρχικού ιού.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σημείωσε ότι η Όμικρον πλέον καλύπτει το 90% των κρουσμάτων, ενώ βάσει των στοιχείων -που βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση και δεν έχουν ακόμη παγιωθεί – η νέα παραλλαγή αφορά και το 50% των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι σε μία με δύο εβδομάδες θα υπάρχει πιο καθαρή , ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την της διασποράς σε μεγαλύτερες ηλικίες, τη στιγμή πάντως που μειώνεται η διασπορά στους νέους.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το βασικό στοιχείο της Όμικρον είναι πως ο χρόνος από τη μόλυνση έως τη μετάδοση είναι μικρότερος, ενώ η διεισδυτικότητα της είναι μεγάλη.

Τσακρής: Σημαντική η εμβολίου

Κατά την τοποθέτησή του, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι μια νέα παραλλαγή, δεν σημαίνει πως είναι απαραιτήτως πιο αδύναμη από άλλες.

Ως προς την Όμικρον, ο κ. Τσακρής στάθηκε στην υψηλή προσαρμοστικότητα του ιού, με αποτέλεσμα να διαφεύγει σε μεγάλο βαθμό από ανοσιακές αποκρίσεις. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τα εμβόλια κατά της COVID-19 προφυλάσσουν από σοβαρή νόσηση για όλες τις παραλλαγές, ενώ ειδικά για την Όμικρον, τα στοιχεία μελέτης που επικαλέστηκε ο καθηγητής αναδεικνύουν τη σημασία της αναμνηστικής δόσης.

Ο κ. Τσακρής επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον διαφεύγει της ανοσίας από προηγούμενη μόλυνση σε πληθυσμιακό επίπεδο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο κίνδυνος επαναμόλυνσης είναι αυξημένος.

Παπαευαγγέλου: Οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της μειωμένης πιθανότητας νοσηλείας

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων, Βάνα Παπευαγγέλου, ανέφερε ότι η κλινική της COVID-19 με Όμικρον φαίνεται να είναι ηπιότερη, ενώ αφορά κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, οι πρώτες ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της μειωμένης πιθανότητας νοσηλείας ή της μειωμένης διάρκειας νοσηλείας, καθώς και χαμηλότερη θνησιμότητα.

Θωμαΐδης: Σταθερο στο ιικό φορτίο της Αττικής

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, περιέγραψε τη διαδικασία ανίχνευσης του γενετικού σήματος των μεταλλάξεων του κορωνοϊού στα λύματα. Σημείωσε, δε, ότι η αύξηση στα λύματα προηγείται την αύξησης στα θετικά δείγματα.

Όπως είπε, μέχρι τις 19/12/21 τα επιδημιολογικά έδειχναν επικράτηση της Δέλτα, σε πλήρη συμφωνία με τα από την ανάλυση της Όμικρον. Σημείωσε, δε, ότι μετά τις 15-16 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η τελευταία αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.

Όπως τόνισε, τις ημέρες των Χριστουγέννων υπήρξε μεγάλη διάδοση τόσο της Όμικρον όσο και της Δέλτα, ωστόσο στη συνέχεια φάνηκε να επικρατεί η Όμικρον. Το υψηλότερο ιικό φορτίο που ανιχνεύθηκε στα λύματα από την έναρξη της επιτήρησης τον Αύγουστο του 2020, σημειώθηκε στις 8/1/22, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο καθηγητής.

Κατά την περίοδο 16-26 Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, το ποσοστό της Όμικρον στο ιικό φορτίο της Αττικής έφτανε το 34%, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, περί την Πρωτοχρονιά, άγγιξε το 87%. Επεσήμανε, δε, ότι στα επόμενα δείγματα η Όμικρον έφτασε περίπου στο 95%.

Ως προς την πορεία της πανδημίας, έκανε λόγο -βάσει των τελευταίων δεδομένων- για σταθερο και μάλλον μικρή ύφεση στην Αττική. Όπως είπε, μπορεί την επόμενη εβδομάδα να δούμε περαιτέρω ύφεση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση