Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Συνταγογράφηση μόνο με διάγνωση
Συνταγογράφηση μόνο με διάγνωση

Συνταγογράφηση μόνο με διάγνωση

Σε πιο «αυστηρό» πλαίσιο τίθεται η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Από χθες οι που μπαίνουν στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης θα πρέπει υποχρεωτικά, όταν γράφουν ένα φάρμακο, αυτό να συσχετίζεται με συγκεκριμένη διάγνωση (ΙCD-10) για την οποία το φάρμακο έχει ένδειξη.

Η παρέμβαση αυτή δεν έχει περιοριστικό χαρακτήρα, ωστόσο είναι άλλο ένα «εργαλείο» για να καταγράφεται η συνταγογραφική συμπεριφορά του κάθε γιατρού, προκειμένου να μπορεί να γίνει πιο εύκολα ο έλεγχός της. Σημειώνεται ότι ήδη ισχύει η υποχρεωτική συσχέτιση διαγνώσεων και εξετάσεων στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Ειδικότερα, στις οδηγίες «χρήσης» που εξέδωσε η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης .Ε.) αναφέρεται ότι στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κατά την καταχώριση συνταγής από τον γιατρό, είναι υποχρεωτική η συσχέτιση κάθε φαρμάκου που γράφεται στη συνταγή με τουλάχιστον μία από τις ICD-10 διαγνώσεις που έχουν προστεθεί σε αυτή.

Για να μπορεί να γίνει αυτό, για κάθε φάρμακο αντιστοιχεί πλέον μέσα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ένα καινούργιο πεδίο «Διαγνώσεις» προς συμπλήρωση. Κάθε φάρμακο μπορεί να συσχετιστεί με μία ή περισσότερες ICD-10 διαγνώσεις.

Σε περίπτωση που δεν γίνει η συσχέτιση φαρμάκου με ICD-10 διάγνωση, θα εμφανίζεται απαγορευτικό και η συνταγή δεν θα εκδίδεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν στη συνταγή χρησιμοποιηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα συμπληρώνεται αυτόματα η κατάλληλη διάγνωση με την φαρμάκου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση