Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Πρώτες αψιμαχίες Μεϊμαράκη με Μητσοτάκη
Πρώτες αψιμαχίες Μεϊμαράκη με Μητσοτάκη

Πρώτες αψιμαχίες Μεϊμαράκη με Μητσοτάκη

Σε θέσεις μάχης, ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 10ης Ιανουαρίου, εισέρχονται οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, με το βάρος να πέφτει στην πολιτική και επικοινωνιακή εξουδετέρωση του αντιπάλου και τον προσεταιρισμό συμμάχων.

Οι κ. (39,8%) και Κυρ. (28,5%) κινούνται ήδη με το βλέμμα στο «ορφανό» από εκπροσώπηση 31% της πρώτης ς, που η στάση του θα κρίνει και την έκβαση της αναμέτρησης. Ταυτόχρονα, ο κ. επιδιώκει να διατηρήσει συσπειρωμένους όσους των επέλεξαν στις 20 Δεκεμβρίου, προκειμένου να οικοδομήσει πάνω στη διαφορά των 11,3 μονάδων από τον κ. Μητσοτάκη. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολιτεύεται με το αίτημα της ανανέωσης και θεωρεί ότι η μάχη ηγεσίας ξεκινά από την αρχή και η διαφορά είναι πλήρως αναστρέψιμη.

Οι δύο υποψήφιοι ξεκίνησαν ήδη τις συνεντεύξεις και δημόσιες παρουσίες, ενώ μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ο κ. προχώρησε στην πρώτη δημόσια δήλωση, η οποία αποτυπώνει και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί τις επόμενες εβδομάδες και, προφανώς, καταλήγει με στον ιδρυτή της παράταξης: «Οι Νεοδημοκράτες με την αθρόα συμμετοχή τους έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η Ν.Δ. είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, έστειλαν μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι όρθια και αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική δύναμη με ξεκάθαρο Ευρωπαϊκό Κεντροδεξιό στίγμα» σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος κάνει λόγο για μία Ν.Δ. ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς, προαναγγέλλει ανοιχτό συνεδριακό διάλογο για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος και καταλήγει ότι στόχος είναι μία Ν.Δ. «με ανθρώπινο πρόσωπο, κοινωνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, όπως υπαγορεύει η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Οι τελευταίες αναφορές περί κοινωνικού προσήμου στην πολιτική του κόμματος αναμένεται να κυριαρχήσουν στις τοποθετήσεις των υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη και ως σημείο διαφοροποίησης – κριτικής έναντι του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο τοποθετούν πολιτικά στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη.

«Τα περί νεοφιλελευθερισμού περίμενα να τα ακούσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη . Αυτές οι ανήκουν στην πολιτική του 20ού αιώνα» απάντησε ο κ. Κυρ. (97,8), επιδιώκοντας να κεφαλαιοποιήσει το ποσοστό του α΄ γύρου ως ανταπόκριση των πολιτών στην πολιτική ατζέντα και τα επιχειρήματα που κατέθεσε και όχι σε στήριξη συστημάτων και μηχανισμών. «Σέβομαι και εκτιμώ τον κ. Μεϊμαράκη, ωστόσο συνεχίζω να θεωρώ ότι είναι μια επιλογή στασιμότητας. Αν ήθελε να κάνει αλλαγές στο κόμμα θα το είχε ήδη κάνει από τη θέση του γραμματέα» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι «το 60% των πολιτών ψήφισε αλλαγή και ανανέωση». Ενόψει β΄ γύρου, ο κ. Μητσοτάκης –που είδε τον κ. Αδ. Γεωργιάδη να δηλώνει τη στήριξή του– πραγματοποίησε άνοιγμα προς την πλευρά του κ. Απ. Τζιτζικώστα, δηλώνοντας ότι θα επικοινωνήσει μαζί του και σημειώνοντας ότι «με το ποσοστό που κατέγραψε αφήνει μια σημαντική πολιτική παρακαταθήκη».

Ηδη σειρά βουλευτών που στήριξαν τον περιφερειάρχη προσανατολίζονται στη δημόσια ή σιωπηρή στήριξη του κ. Μητσοτάκη (σ.σ. ο κ. το «φωτογράφισε» σε χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ), χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και οι ψηφοφόροι, αρκετοί εκ των οποίων δεν αποκλείεται να απέχουν. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, μάλιστα, εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός στελεχών που στήριξαν την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη, αρκετοί εκ των οποίων γνωστοί «καραμανλικοί», θα ενεργοποιηθούν υπέρ του κ. Μεϊμαράκη.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση