Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Πίεση Κωνσταντοπούλου για ΕΡΤ, Ζήμενς, γερμανικές οφειλές και μνημόνιο
Πίεση Κωνσταντοπούλου για ΕΡΤ, Ζήμενς, γερμανικές οφειλές και μνημόνιο

Πίεση Κωνσταντοπούλου για ΕΡΤ, Ζήμενς, γερμανικές οφειλές και μνημόνιο

Η νέα ΕΡΤ, η υπόθεση Ζήμενς, καθώς και το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, ανεβάζουν κατακόρυφα –με υπογραφή της Προέδρου της Βουλής- το θερμόμετρο στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η κα Ζωή νσταντοπούλου επιλέγει να βγάλει από το «ψυγείο» και την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ από τις 23 Απριλίου, με αντικείμενο την όλων των μνημονιακών διατάξεων για τα εργασιακά, δρομολογώντας την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του θέματος.

Ειδικότερα, με ταυτόχρονες επιστολές της αφενός προς τον υπουργό Εργασίας Π.Σκουρλέτη και προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ζητεί -βάσει του Κανονισμού της Βουλής- να εκφράσουν τη θέση τους αναφορικά με το κόστος των προτεινομένων διατάξεων.

Με τη συκεκριμένη πρόταση νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα επιδιώκει την επαναφορά του κατώτερου μισθού, την επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού, καθώς και την όλων εκείνων των νόμων που θεσμοθετήθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου αναφορικά με τα εργασιακά ζητήματα (για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κλπ).

Μάλιστα, απευθυνόμενη στον κ. Σκουρλέτη η κα νσταντοπούλου υπενθυμίζει εγγράφως πως βάσει του Κανονισμού ο υπουργός Εργασίας έχει υποχρέωση να απαντήσει αν η πρόταση νόμου υπάγεται στους περιορισμούς του υ του Συντάγματος, «δηλαδή αν συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων, ή της περιουσίας τους, για να δοθεί μισθός ή σύνταξη, ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο» και υπό αυτό το πρίσμα η Πρόεδρος της Βουλής συμπληρώνει».

Οι Επιτροπές

Πέραν τούτου και με «ορίζοντα» προφανώς πιο άμεσο, η κα Ζωή με αποφάσεις για σύγκληση Επιτροπών στις οποίες η ίδια προεδρεύει, και με προσκλήσεις που απευθύνει σε υπηρεσιακούς παράγοντες και σε πολιτικά πρόσωπα να παρευρεθούν στις επικείμενες συνεδριάσεις, ανοίγει σε μεγάλο εύρος τη βεντάλια εκείνων των θεμάτων που διαχρονικά αλλά και τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων πολιτικών συζητήσεων ή και αντιπαραθέσεων.

Η αρχή γίνεται με την εξ ς συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το μεσημέρι της Δευτέρας, με θέμα την ακρόαση των προτεινομένων από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για το Διοικητικό Συμβούλιο της «νέας» ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται ότι, η αρχικώς για σήμερα συνεδρίαση, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Παππά, καθώς συμμετέχει στην κυβερνητική αποστολή στη Ρίγα, μαζί με τον πρωθυπουργό.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συγκαλείται, με άλλη της κας , εκ νέου το απόγευμα της Τρίτης, αυτή τη φορά για την υπόθεση Ζήμενς. Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη Επιτροπή του Κοινοβουλίου, κατόπιν εισήγησης της Προέδρου της Βουλής, θα λειτουργεί και ως εξεταστική για υποθέσεις όπως η εν λόγω ή και η λίστα Λαγκάρντ. Στη συνεδρίαση αυτή, κλήθηκε να προσέλθει και να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ο κ. Σ. Βαλυράκης, με την ιδιότητά του ως προέδρου της εξεταστικής ς που είχε συγκροτηθεί σε προηγούμενη περίοδο, για την υπόθεση Ζήμενς.

Για την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Βουλής προγραμμάτισε συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

 

πηγή:kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση