Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Η πανευρωπαϊκή συνεργασία προϋπόθεση και για την προστασία των ανήλικων προσφύγων
Η πανευρωπαϊκή συνεργασία προϋπόθεση και για την προστασία των ανήλικων προσφύγων

Η πανευρωπαϊκή συνεργασία προϋπόθεση και για την προστασία των ανήλικων προσφύγων

«Τ πιδιά φεύγουν πάντοτε από ένα μέρος για να ξεφύγουν από τη βία, είτε αυτή λέγεται εμφύλιος πόλεμος είτε ενδοοικογενειακή βία» επισημαίνει με νόημα στην «Κ» η κ. Marta Santos Pais, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη βία κατά των παιδιών, που βρίσκεται στην , προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού με θέμα «Διασφάλιση και των δικαιωμάτων των παιδιών που μετακινούνται: η πρόκληση της κοινωνικής ένταξης» που υλοποιείται σε με τη .

Στόχος της συνάντησης, στην οποία η Πορτογαλέζα αξιωματούχος του ΟΗΕ θα συμβάλει με την 30ετή και πλέον εμπειρία της από όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, είναι να συνταχθούν ορισμένες συστάσεις, που θα υπογραφούν και από τους 23 εκπροσώπους εθνικών Συνηγόρων Παιδιού. «Από την Ευρώπη, που διαθέτει ισχυρούς θεσμούς και θεμελιωμένες δημοκρατικές αξίες, έχουμε υψηλές προσδοκίες» σημειώνει εξαρχής η κ.Santos, «συγκριτικά με τα προσφυγικά κύματα, που παρατηρούνται σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως από τη Μιανμάρ στο Μπαγκλαντές ή ακόμα και από τη στο Λίβανο, οι αριθμοί που έχει δεχθεί η Ευρώπη είναι μικροί και ως εκ τούτου διαχειρίσιμοι». Υποδειγματικά θεωρεί η κ. Santos τα μέτρα που έχουν θέσει σε ισχύ χώρες της Λατινικής ς, όπως η Βραζιλία. «Θέτουν ως προτεραιότητα την της ενότητας της οικογένειας» εξηγεί, «άπαξ και ένα παιδί εισέρχεται μόνο του στη χώρα αρχίζει αμέσως η αναζήτηση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας του». Στη Βραζιλία, μάλιστα, έχει καθιερωθεί η «ανθρωπιστική βίζα», που απλοποιεί τη γραφειοκρατία για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Το μέτρο ετέθη σε ισχύ αρχικά το 2012 προς διευκόλυνση πληθυσμών από την Αϊτή, που είχε πληγεί από τον καταστροφικό σεισμό το 2010, και επεκτάθηκε το 2013 στους Σύρους πρόσφυγες.

Οι ανάγκες των παιδιών είναι ίδιες συχνά με των ενηλίκων, μόνο που είναι πιο έντονες, όπως αυτή του ανήκειν. «Διαπιστώσαμε εσχάτως ότι οι σημερινοί πρόσφυγες προέρχονται από οικογένειες, που ήταν εξίσου πρόσφυγες, που σημαίνει ότι δεν κατόρθωσαν να εγκατασταθούν και να δημιουργήσουν δεσμούς σε έναν τόπο ούτε για δύο συνεχόμενες γενιές». Επί παραδείγματι, Αφγανοί που έγιναν πρόσφυγες στο Ιράν αλλά σήμερα ζουν σε ευρωπαϊκά κράτη ή οι περιπέτειες της πολύπαθης καθολικής κοινότητας στο Ιράκ. Αντίστοιχα, πληθαίνουν οι μαρτυρίες για «γάμους» ανήλικων κοριτσιών με μεγαλύτερους τους Ευρωπαίους, προκειμένου να αποκτήσουν έτσι την πολυπόθητη νομιμοποίηση στη ηραιά Ηπειρο…

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση