Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Στρατηγική ενεργειακών συμμαχιών στη ΝΑ Μεσόγειο
Στρατηγική ενεργειακών συμμαχιών στη ΝΑ Μεσόγειο

Στρατηγική ενεργειακών συμμαχιών στη ΝΑ Μεσόγειο

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Η Ανατολική Μεσόγειος θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής της νέας κυβέρνησης και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης. Όπως ανακοίνωσε χθες στο συνέδριο του Εconomist o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στις 24 και 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η συνάντηση υπουργών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Ισραήλ, Παλαιστινιακής Αρχής, Ιταλίας και ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Εast Med Gas Forum.

O υπουργός τόνισε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη συνεργασία των επτά χωρών για την προώθηση του αγωγού για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Επενδύουμε στη συνεργασία μας με την Κύπρο, στη συνεργασία μας με το Ισραήλ, στη συνεργασία μας με την Αίγυπτο, στη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τη θέση της στον χάρτη, για να ενισχυθεί γεωστρατηγικά και οικονομικά, με καταλύτη την και τις επενδύσεις που μπορεί να γίνουν στην , ωθώντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Για την ανάγκη «δημιουργίας μιας πλατφόρμας συνεννόησης και συνεργασίας των εμπλεκόμενων χωρών με στόχο την τελική ολοκλήρωση του χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου» έκανε λόγο στην ομιλία του ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, ανακοινώνοντας εντατικοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων με άλλες πέντε γεωτρήσεις μέσα στους επόμενους 25 μήνες στην  της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι προφανώς και η θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης και όχι το πρόβλημα, αλλά για να υπάρχει συνεργασία απαιτείται αλληλοσεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο κ. Χατζηδάκης συνέδεσε στην ομιλία του την εξωτερική ενεργειακή πολιτική της χώρας με τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση και προώθηση μακρόπνοων σχεδίων υποδομής που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα τους παράγοντες της ενεργειακής μας ασφάλειας θα βρεθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών μας». Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του αγωγού TAP και του IGB, στην προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG, μιλώντας συγκεκριμένα για το του νέου τερματικού σταθμού Αλεξανδρούπολης και την υπόγεια αποθήκη Καβάλας, την προώθηση του IGI (Ελληνοϊταλικού αγωγού) και την υλοποίηση του αγωγού .

Την προοπτική ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό παίκτη της περιοχής αναγνώρισαν από την πλευρά τους η κ. Κατερίνα Αλεξανδρή, υπεύθυνη του αγωγού TΑΡ στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η προοπτική επαύξησης της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Nicola Battilana, o oποίος χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ρεβυθούσας και για την τροφοδοσία των Βαλκανίων. Αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της Μ-ΝG trading (Mυτιληναίος) Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σημειώνοντας ότι το 40% της ελληνικής αγοράς πέρυσι καλύφθηκε από LNG. O ίδιος επεσήμανε τις εξαγωγικές δυνατότητες που δημιουργούνται για τη χώρα και τις ελληνικές εταιρείες, ανακοινώνοντας ότι 0,4 δισ. κ.μ. αερίου φέτος θα πάνε στην αγορά της Βουλγαρίας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πριν το Πάσχα η εξόφληση στο 100%  της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών για τις ζημιές του 2020… - https://t.co/PiB0Ip1wi3 -

  • Γυμνάσια-Λύκεια: Κλείνουν στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις… - https://t.co/VT2Ef6qbFt -

  • Δεύτερη στους εμβολιασμούς η Μαγνησία στη Θεσσαλία - https://t.co/6wdGuUIM9R -

"Αλιεύοντας" την είδηση