Βρίσκεστε εδώ:  / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο
Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο

Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να επωφεληθούν από τη νομοθετική που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα στη για την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Αυτό αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς ακινήτων, με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, πρόεδρο της (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), κ. Στράτο Παραδιά, να εκτιμά ότι τη σχετική θα αξιοποιήσει έως το 10% των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν σήμερα κάποιο ακίνητο.

Κατά τον ίδιο, το Δημόσιο θα κερδίσει διπλά από την εν λόγω ρύθμιση, καθώς και μόνον η παροχή της σχετικής δυνατότητας προς τους ιδιοκτήτες είναι ικανή να φοβίσει αρκετούς , προκειμένου να προβούν σε διακανονισμό της οφειλής τους, γεγονός που θα σημάνει και την τόνωση των εσόδων του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος από . Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 11% για ποσά έως 12.000 και με 33% για ποσά που από 12.000 και άνω.

Ακόμα όμως κι αν δεν λειτουργήσει ως κίνητρο η ρύθμιση, είναι σαφές ότι το Δημόσιο θα μπορεί να προσδοκά σε σημαντικά ποσά, δεδομένου ότι πλέον, βάσει της σχετικής διαδικασίας, τα ανείσπρακτα θα καταχωρίζονται αυτομάτως στο taxisnet ως οφειλή του ενοικιαστή. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ιδιοκτήτες που θα προχωρούν στην κίνηση αυτή θα αναγράφουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του ενοικιαστή τους, περιλαμβανομένου και του ΑΦΜ του, ώστε να πιστώνονται άμεσα οι σχετικές . Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να εκχωρήσουν ανείσπρακτα στο Δημόσιο θα το πράττουν μέσω σχετικής δήλωσής τους στον προϊστάμενο της οικείας ΔΟΥ τους, πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σημειωτέον ότι φέτος θα εκχωρηθούν ανείσπρακτα ενοίκια για τη χρήση του 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, μέχρι σήμερα επικρατούσε ο παραλογισμός τού να αναγκάζεται ο ιδιοκτήτης ο οποίος απώλεσε τα ενοίκια που προσδοκούσε να εισπράξει να πληρώσει φόρο γι’ αυτά, γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μελλοντικής είσπραξής τους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Νέα πεζοδρόμια σε Σκιάθο και Σκόπελο κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/5r34C00dBn -

  • Αναστολή λειτουργίας τμημάτων του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου - https://t.co/W2k7SjSynb -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/HBZ1bCZt3Y -

"Αλιεύοντας" την είδηση