Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό εξετάζουν όλο και περισσότεροι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι
Μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό εξετάζουν όλο και περισσότεροι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι

Μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό εξετάζουν όλο και περισσότεροι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι

Υπάρχουν δύο μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών που βρίσκονται ένα βήμα πριν αποφασίσουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο το 2016.

Οι βασικοί τους μέτοχοι εκτιμούν ότι η κινείται με πολύ αργά βήματα για να αλλάξει το κλίμα στην , ενώ από τις προσωπικές τους επαφές με στελέχη της κυβέρνησης διαπιστώνουν ότι το επιχειρείν στην Ελλάδα δεν αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οπως δηλώνει στην «Κ» ο ένας από τους δύο που βρίσκονται κοντά στην απόφαση μετεγκατάστασης, «η επιβολή των στις 28 Ιουνίου 2015 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ειδικά για εμάς που είμαστε εξαγωγικές εταιρείες, μας έκοψε το και μπορώ να παρομοιάσω αυτήν την εξέλιξη με ό,τι είχε συμβεί με την κατάρρευση της Lehman Brothers, όταν βρεθήκαμε σε κενό σε διεθνές επίπεδο, καθώς ακυρώθηκαν δεκάδες παραγγελίες και ήμασταν εκτεθειμένοι με τις τραπεζικές επιταγές».

Σαφώς και τα παραδείγματα των τριών επιχειρήσεων που έπραξαν το ίδιο (ΦΑΓΕ, Coca-Cola HBC, Viohalco – αναγράφονται με τη χρονική σειρά που μετέφεραν την έδρα, οι δύο πρώτες στην Ελβετία και η τελευταία στις ) δείχνουν τον δρόμο, καθώς κοινός στόχος όλων είναι να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στο .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Viohalco, η οποία έπειτα από αρκετές ζημιογόνες χρήσεις, τη φετινή χρονιά εμφάνισε κερδοφορία, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και στην αξιοποίηση των παραγωγικών επενδύσεων των τελευταίων ετών.

Πρακτικά, αυτή τη στιγμή οι ελληνικές , εάν δεν έχουν διεθνή παρουσία σε ποσοστό άνω του 60% επί του τζίρου, όχι μόνον έχουν αποκλειστεί από μελλοντικές ομολογιακές εκδόσεις που θα τους επέτρεπε να υποστηρίξουν τις τους, αλλά μεταφέρουν το υψηλό πολιτικό ρίσκο της χώρας στην προσπάθεια που κάνουν να εισέλθουν σε νέες αγορές και να ξεφύγουν από το σπιράλ της ύφεσης που βρίσκεται η ελληνική .

Οι ελληνικές , μετά το σοκ των , δεν αποδέχθηκαν τη μοίρα τους, αλλά ήδη έχουν επανενεργοποιηθεί με μία σειρά ενεργειών για να διασφαλίσουν το πολυτιμότερο «καύσιμό» τους, που είναι η ρευστότητα και μάλιστα μέσα από λογαριασμούς που μπορούν να ελέγχουν οι ίδιες. Αλλωστε, όπως αναφέρει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών στη «Κ», «είναι απίθανο να αρθούν τα πριν από το επόμενο καλοκαίρι, αφού όλα εξαρτώνται από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύστημα».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πριν το Πάσχα η εξόφληση στο 100%  της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών για τις ζημιές του 2020… - https://t.co/PiB0Ip1wi3 -

  • Γυμνάσια-Λύκεια: Κλείνουν στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις… - https://t.co/VT2Ef6qbFt -

  • Δεύτερη στους εμβολιασμούς η Μαγνησία στη Θεσσαλία - https://t.co/6wdGuUIM9R -

"Αλιεύοντας" την είδηση