Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Μόνο 16 από τα 49 μέτρα έχουν υλοποιηθεί
Μόνο 16 από τα 49 μέτρα έχουν υλοποιηθεί

Μόνο 16 από τα 49 μέτρα έχουν υλοποιηθεί

Μόλις ένα στα τρία ή το 33% των προαπαιτούμενων μέτρων του πρώτου πακέτου έχει υλοποιήσει έως σήμερα η κυβέρνηση, με τους επικεφαλής των θεσμών να καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα για να ελέγξουν την πορεία εφαρμογής του μνημονίου και να διαμορφώσουν την ατζέντα του πρώτου ελέγχου που επισήμως ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των 49 πρώτων προαπαιτούμενων δράσεων δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις συζητήσεις και βέβαια θέτει εν αμφιβόλω την έγκαιρη της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Από τη λίστα των 49 μέτρων, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει μόνο τις 16 δράσεις (33%), ενώ δεν έχουν γίνει ή έχουν προχωρήσει μερικώς οι υπόλοιπες 33 παρεμβάσεις (67%). Το γεγονός αυτό φέρνει εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, στην οποία αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις από τους δανειστές να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην εφαρμογή του προγράμματος. Αλλωστε, σχεδόν όλες οι δράσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα αφορούν σε εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις και σχέδια τα οποία δεν έχουν γίνει από τα εκάστοτε αρμόδια υπουργεία και φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, οι θεσμοί δεν μπόρεσαν χθες να ολοκληρώσουν και την έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων, όπως ήταν προγραμματισμένο να συμβεί. «Είναι μία διαδικασία σε εξέλιξη και αλλάζει (σ.σ.: η λίστα υλοποίησης) μέρα με τη μέρα όσο ολοκληρώνονται περισσότερες δράσεις» αναφέρουν στην «Κ» των θεσμών. Και συμπληρώνουν πως ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά προαπαιτούμενα για να κλείσει θετικά η εν λόγω έκθεση.

Επίσης, που μίλησαν στο ανέφεραν χθες ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή δεν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας που επιβλέπουν το πρόγραμμα. Πάντως, υποστήριξαν ότι η απόφαση για την παροχή των 2 δισ. ευρώ θα υιοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Κάτι που είναι προγραμματισμένο να συμβεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα βασιστεί στην εισήγηση του Euroworking Group (EWG) και στη σχετική έκθεση των θεσμών.

Για αύριο, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει το EWG, ώστε να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων βάσει της έκθεσης των θεσμών. Ωστόσο, εάν δεν έχει υπάρξει σημαντική από την ελληνική πλευρά, δεν αποκλείεται η συνεδρίαση του EWG –που ούτως ή αλλιώς θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης– να αναβληθεί για λίγες ημέρες. Το θέμα της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων θα αποτελέσει και μέρος των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών που από σήμερα θα βρίσκονται στην Αθήνα. Οι συναντήσεις αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν αύριο και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, αλλά μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ξεκαθαρίσει η τοποθεσία στην οποία θα γίνονται και με ποιους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης θα συνομιλήσουν οι επικεφαλής των Κομισιόν, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ESM και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση