Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μακεδονικό: «Μαραθώνια» διαπραγμάτευση για την ονομασία
Μακεδονικό: «Μαραθώνια» διαπραγμάτευση για την ονομασία

Μακεδονικό: «Μαραθώνια» διαπραγμάτευση για την ονομασία

Με κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος και Νίκολα Ντιμιτρόφ τονίζουν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στη Βιέννη με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Οι δύο άνδρες, κατά τη συνάντησή τους με τον κ. στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη, συμφώνησαν, συγκεκριμένα, έπειτα από «μια εποικοδομητική συζήτηση στο πλαίσιο των προσπαθειών εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης γύρω από το ζήτημα του ονόματος». Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συναντήσεις που είχαν Ελληνες και Σκοπιανοί με τον κ. Νίμιτς, η χθεσινή ήταν αρκετά εκτεταμένη και διήρκεσε περίπου έξι ώρες. Εκείνο που απομένει να φανεί είναι αν η δυναμική των πρώτων ημερών γύρω από τη διαπραγματευτική διαδικασία παραμένει ισχυρή.

Από την πλευρά της Ελλάδας έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον οι επαφές να συνεχιστούν, έως ότου Αθήνα και Σκόπια καταλήξουν σε κοινό κείμενο, το λεγόμενο σύμφωνο που πρότεινε ως νέα βάση συνομιλιών ο κ. Κοτζιάς. Στο κατ’ ιδίαν δείπνο που είχαν προχθές το βράδυ οι δύο υπουργοί, πριν από τη χθεσινή συνάντησή τους με τον κ. Νίμιτς, έγινε συζήτηση επί της ουσίας, αλλά και επί του διαδικαστικού. Oι δύο υπουργοί θα συναντηθούν εκτός απροόπτου στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε., το οποίο θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο διήμερο στη Σόφια, καθώς διανύουμε το εξάμηνο της βουλγαρικής προεδρίας.

Σε γενικές γραμμές οι δύο πλευρές συμφωνούν ως προς την ανάγκη να προωθηθεί το συμφωνημένο –γενικό– χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου πρέπει να έχει παραδοθεί μια σαφής και συνεκτική πρόταση συμφωνίας για το ονοματολογικό και όλα τα συνδεδεμένα ζητήματα, μέσα στον επόμενο μήνα. Πέρα από τα ζητήματα που συνδέονται αποκλειστικά και μόνο με το ονοματολογικό, η Αθήνα παρακολουθεί την εξέλιξη των εύθραυστων πολιτικών ισορροπιών μέσα στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη 17χρονου στη Ν. Ιωνία με κάνναβη #ακατέργαστηκάνναβη - https://t.co/iKuNbshtIE -

  • Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας… - https://t.co/rDQUYaOv00 -

  • Πιστώνονται οι λογαριασμοί πολιτών και επιχειρήσεων στις Σποράδες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο του 2021… - https://t.co/gR3S7PWNdt -

"Αλιεύοντας" την είδηση