Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Αγώνας δρόμου για τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων
Αγώνας δρόμου για τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων

Αγώνας δρόμου για τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων

Σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας με τους πρόσφυγες στο , και με τόνους άλλοτε έντονα επικριτικούς εκ μέρους του πρωθυπουργού για την έως τώρα στάση της ΕΕ έναντι του προσφυγικού, και άλλες φορές με ισχυρό το χρώμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Αλ. ς σήμερα στη Βουλή προέβη σε ενημέρωση για τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η Ελλάδα έναντι των εταίρων της ως χώρα «υποδοχής» των προσφυγικών ροών.

Το κρίσιμο εκ των ερωτημάτων τα οποία έθεσε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, ως προς το εάν εγκαίρως και αποτελεσματικά θα μπορέσει η χώρα μας να διαμορφώσει εγκαίρως κατάλληλους χώρους υποδοχής και βραχυχρόνιας φιλοξενίας προσφύγων, παρέμεινε πάντως αναπάντητο: Το μόνο που ο κ. ς ανέφερε ήταν πως θα δημιουργηθούν τέτοια κέντρα συνολικής χωρητικότητας οκτώ χιλιάδων στα νησιά του Αιγαίου και άλλα δύο, επίσης συνολικής χωρητικότητας είκοσι χιλιάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα (στην Αττική και τη βόρεια Ελλάδα) με προοπτική παραμονής σε αυτά τρεις ημέρες και δύο μήνες αντιστοίχως, για την αρχικώς καταγραφή και στη συνέχεια για την προοπτική μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στην επισήμανση του ερωτώντος βουλευτή ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς βάσει της υπογραφείσας συμφωνίας προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης είναι να έχει ολοκληρωθεί σύντομα και αποτελεσματικά η κατασκευή δομών υποδοχής και φιλοξενίας, και δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εκ μέρους του κράτους επαρκής προετοιμασία, ο πρωθυπουργός επίσης δεν απάντησε με τρόπο συγκεκριμένο.

«Αναλάβατε βαριές δεσμεύσεις με θολά ή και καθόλου αντισταθμίσματα», είπε ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος και στην προοπτική φιλοξενίας μελλοντικά επιπλέον είκοσι χιλιάδων, μέσω προγράμματος «επιδοτούμενου ενοικίου». Ο ερωτών επανέλαβε πολλές φορές κατά την τοποθέτησή του στο ζήτημα των αντισταθμισμάτων, μνημονεύοντας και τα όσα φαίνεται να λαμβάνει από την ΕΕ η Τουρκία, διαπραγματευόμενη εκείνη ιδιαίτερα με την Γερμανία και την κυρία Μέρκελ.

«Μας κατηγορείτε που δεν μπήκαμε στο παζάρι όπως η Τουρκία, που θέλησε να πάρει κάποια δισεκατομμύρια ώστε να κάνει αυτό που οφείλει: να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να φυλάει τα . Να πούμε, δηλαδή, κι εμείς ότι αν δεν μας δώσετε λεφτά θα αφήνουμε τη χώρα να πνίγονται και να απειλούμε ότι θα τους στέλνουμε νύχτα κρυφά τους πρόσφυγες;» απάντησε αντιστρέφοντας το ερώτημα, σε μια εμφανή προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε ανεβάζοντας τους τόνους, καθώς απέναντί του ο κ. Κουμουτσάκος είχε ήδη εμφανιστεί έντονα επικριτικός: «Πόσο κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή, ένα πιάτο φαγητό, μια αγκαλιά, μια ζωή παιδιού; Απευθύνομαι σε όλους όσοι κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το ανθρώπινο καθήκον μας, απέναντι αυτούς που πεθαίνουν στην αυλή μας. Μακριά από εμάς οι λογικές που κοστολογούν την ανθρωπιά. Η Ελλάδα διδάσκει το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Οχι εκείνο που βλέπουμε στα της Ουγγαρίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας νέα διευκρινιστική παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος σημείωσε ότι η ερώτησή του δεν υπέκρυπτε πρόταση για τέτοιου είδους παζάρια εκ μέρους της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα είχε μιλήσει επικριτικά όχι μόνο για την ευρωπαϊκή καθυστέρηση στην κατανόηση του προβλήματος με τις προσφυγικές ροές, στις αιτίες που το προκαλούν (με τις παρεμβάσεις της Δύσης στις χώρες προέλευσης), και στον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα.

«Τα κύματα ξεβράζουν στις ακτές μας όχι μόνο νεκρούς ανθρώπους, νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν στις ακτές μας τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε ξανά με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει, αναφερόμενος και στην πρόσφατη έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών: «Εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις συνόδους κορυφής, ως μέλος της ευρωπαϊκής ς νιώθω ντροπή, και για το επίπεδο της συζήτησης: ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλο. Είναι υποκριτικά και κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στο Αιγαίο. Αυτό το επίπεδο, που αφορά την της ΕΕ, είναι επίπεδο θλιβερό. Καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της. Την ίδια στιγμή, ορισμένες κυβερνήσεις, υιοθετούν τη να υψώσουμε τείχη, συρματοπλέγματα ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ. Στην δική μου αντίληψη, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Τώρα πεθαίνει με τα νέα τείχη».

Σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρώτιστο καθήκον για την κυβέρνηση είναι, να μην επιτρέψουμε να γίνει το Αιγαίο ένα απέραντο νεκροταφείο». Υπογράμμισε ότι πρέπει «να κρατήσουμε στάση υπευθυνότητας και να μην πυροδοτούμε αρνητικά αντανακλαστικά και φοβικά σύνδρομα. Να απομονώνουμε ρατσιστικές φωνές».

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση