Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα
Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Σε κλίμα έντασης, αρχικώς για τις επείγουσες διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση επέλεξε για την επεξεργασία και την ψήφισή του, καθώς όμως και για μεγάλο αριθμό των άρθρων που εμπεριέχει, άρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση με το δεύτερο κατά σειρά νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων για την υλο της συμφωνίας που συνήψε η χώρα μας με τους εταίρους-δανειστές.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που προβλέπει την ψήφιση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη, με το Κομμουνιστικό Κόμμα, μάλιστα, σε ένδειξη ς να αποχωρεί από τη σημερινή συνεδρίαση.

«Δεν ζούμε σε στιγμές κανονικότητας», αιτιολόγησε την κυβερνητική επιλογή ο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι πέραν των άλλων η χώρα μας απειλείται με υψηλά πρόστιμα από την ΕΕ για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (το νομοθέτημα περιλαμβάνει σχετικά άρθρα).

«Να αφήσετε την καραμέλα ότι δεν ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας. Τις συνθήκες εσείς τις διαμορφώσατε. Τα χρονοδιαγράμματα τα ξέρατε. Εσείς θέλετε να περάσετε άρον-άρον αντιλαϊκά », απάντησε σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφαση της αποχώρησης των βουλευτών του ΚΚΕ.

Η χώρα είναι υπόλογη στην ΕΕ εξαιτίας ολιγωρίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντέτεινε από την πλευρά του ο πρώην και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ι. Μανιάτης. Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Σκρέκας, από την πλευρά του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με το να εισάγει προς ψήφιση διαρκώς νομοσχέδια με τη συγκεκριμένη διαδικασία, «οδηγεί σε διολίσθηση του τρόπου λειτουργία της Βουλής. Δεν μπορεί όλα τα σχέδια νόμου να έρχονται με την διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος». Ανάλογες παρατηρήσεις έκαναν οι Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι) και . Καρράς (Ενωση Κεντρώων).

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική λύση ο κ. Χρ. Μαντάς πρότεινε να γίνουν πολλές συνεδριάσεις και με άνεση χρόνου η κάθε μία στις Επιτροπές, και δύο συνεδριάσεις (πρωί-απόγευμα) την προσεχή Πέμπτη. «Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, και κατόπιν τούτου άρχισε η συζήτηση επί της ουσίας των προωθούμενων ρυθμίσεων, με την πλέον εκ μέρους της αντιπολίτευσης να εστιάζεται σε αυτό ακριβώς το πεδίο.

«Δεν είναι μόνο ότι φέρνετε νομοσχέδια άρον-άρον, αλλά και πως τα φέρνετε πρόχειρα και αναποτελεσματικά» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας. ια άρθρα που «ευτελίζουν» το ελληνικό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο ο κ. Μανιάτης. Για «νομοθέτηση του ποδαριού», μίλησε ο κ. Αμυράς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Σκρέκας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα άρθρα που συνιστούν –όπως είπε- αύξηση του κόστους παρς για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και το άρθρο το οποίο αφορά τους Ελληνες ζυθοποιούς. «Θα τα καταψηφίσουμε. Αυτά τα άρθρα δεν θα περάσουν», πρόσθεσε ο εισηγητής της ΝΔ. Κριτική στα συγκεκριμένα άρθρα έκανε και ο κ. Μανιάτης, μιλώντας για «φοροκαταιγίδα» σε βάρος των αγροτών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Δευτέρα, με ακρόαση φορέων αρχικά και με επεξεργασία των άρθρων στη συνέχεια. Για την Τετάρτη αποφασίστηκε να γίνει η λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση», η τελική δηλαδή συζήτηση πριν από την εισ στην Ολομέλεια.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση