Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα
Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Σε κλίμα έντασης, αρχικώς για τις επείγουσες διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση επέλεξε για την επεξεργασία και την ψήφισή του, καθώς όμως και για μεγάλο αριθμό των άρθρων που εμπεριέχει, άρχισε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση με το δεύτερο κατά σειρά νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων για την υλοποίηση της συμφωνίας που συνήψε η χώρα μας με τους εταίρους-δανειστές.

Σύσσωμη η διαμαρτυρήθηκε εντόνως για τον κυβερνητικό σχεδιασμό που προβλέπει την ψήφιση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη, με το Κομμουνιστικό Κόμμα, μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας να αποχωρεί από τη σημερινή συνεδρίαση.

«Δεν ζούμε σε στιγμές κανονικότητας», αιτιολόγησε την κυβερνητική επιλογή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι πέραν των άλλων η χώρα μας απειλείται με υψηλά πρόστιμα από την ΕΕ για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (το νομοθέτημα περιλαμβάνει σχετικά άρθρα).

«Να αφήσετε την καραμέλα ότι δεν ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας. Τις συνθήκες εσείς τις διαμορφώσατε. Τα χρονοδιαγράμματα τα ξέρατε. Εσείς θέλετε να περάσετε άρον-άρον αντιλαϊκά μέτρα», απάντησε σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ανακοινώνοντας την απόφαση της αποχώρησης των βουλευτών του ΚΚΕ.

Η χώρα είναι υπόλογη στην ΕΕ εξαιτίας ολιγωρίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αντέτεινε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ι. Μανιάτης. Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Σκρέκας, από την πλευρά του υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με το να εισάγει προς ψήφιση διαρκώς με τη συγκεκριμένη διαδικασία, «οδηγεί σε διολίσθηση του τρόπου λειτουργία της Βουλής. Δεν μπορεί όλα τα σχέδια νόμου να έρχονται με την διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος». Ανάλογες παρατηρήσεις έκαναν οι Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι) και Γ. Καρράς (Ενωση Κεντρώων).

Σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική λύση ο κ. Χρ. Μαντάς πρότεινε να γίνουν πολλές συνεδριάσεις και με άνεση χρόνου η κάθε μία στις Επιτροπές, και δύο συνεδριάσεις (πρωί-απόγευμα) την προσεχή Πέμπτη. «Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, και κατόπιν τούτου άρχισε η συζήτηση επί της ουσίας των προωθούμενων ρυθμίσεων, με την κριτική πλέον εκ μέρους της αντιπολίτευσης να εστιάζεται σε αυτό ακριβώς το πεδίο.

«Δεν είναι μόνο ότι φέρνετε άρον-άρον, αλλά και πως τα φέρνετε πρόχειρα και αναποτελεσματικά» υποστήριξε ο κ. Σκρέκας. Για άρθρα που «ευτελίζουν» το ελληνικό Κοινοβούλιο, έκανε λόγο ο κ. Μανιάτης. Για «νομοθέτηση του ποδαριού», μίλησε ο κ. Αμυράς.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Σκρέκας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα άρθρα που συνιστούν –όπως είπε- αύξηση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, καθώς και το άρθρο το οποίο αφορά τους Ελληνες ζυθοποιούς. «Θα τα καταψηφίσουμε. Αυτά τα άρθρα δεν θα περάσουν», πρόσθεσε ο εισηγητής της ΝΔ. Κριτική στα συγκεκριμένα άρθρα έκανε και ο κ. Μανιάτης, μιλώντας για «φοροκαταιγίδα» σε βάρος των αγροτών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την Δευτέρα, με ακρόαση φορέων αρχικά και με επεξεργασία των άρθρων στη συνέχεια. Για την Τετάρτη αποφασίστηκε να γίνει η λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση», η τελική δηλαδή συζήτηση πριν από την εισαγωγή στην Ολομέλεια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αναλένα Μπέρμποκ: Τα στοιχήματα της πρώτης Γερμανίδας ΥΠΕΞ #ΑναλέναΜπέρμποκ - https://t.co/h4Rn1tyYEb -

  • #Ρινόκερος: Αντικαταστάτης του Σερβετάλη ο Αιμιλιάνος Σταματάκης #Ρινόκερος - https://t.co/YLWGoZ5UDh -

  • Ανάπλαση Πανεπιστημίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες #ΑνάπλασηΠανεπιστημίου - https://t.co/viwV0pvfhp -

"Αλιεύοντας" την είδηση