Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / «Αγκάθι» οι οφειλέτες για τη συμφωνία
«Αγκάθι» οι οφειλέτες για τη συμφωνία

«Αγκάθι» οι οφειλέτες για τη συμφωνία

«Σφίξτε τα λουριά» στους οφειλέτες, τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι στην κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσουν τα ανοικτά θέματα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και των ρυθμίσεων χρεών προς τις εφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιμένουν στην των όποιων «παραθύρων» υπάρχουν στην ελληνική νομοθεσία και συμβάλλουν στη διαιώνιση και διόγκωση των οφειλών προς κάθε κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες κάνουν λόγο για σενάρια αύξησης του τέλους που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα , σε μία προσπάθεια να διασφαλιστούν τα έσοδα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, η ουσιαστική διαφορά κυβέρνησης – δανειστών είναι στο πώς θα αντιμετωπιστούν οι οφειλέτες στις τράπεζες και την εφορία. Ωστόσο, η διαβούλευση δεν μπορεί να διαρκέσει σε βάθος, καθώς μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για όλα τα ανοικτά ζητήματα, ώστε να εκταμιευτούν τόσο τα 2 δισ. της υποδόσης που εκκρεμεί, όσο και τα 10 δισ. για την των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, τα θέματα στα οποία εντοπίζονται οι μεγαλύτερες διαφορές είναι:

1. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας: Η κυβέρνηση έχει μειώσει τα κριτήρια εξαίρεσης από τους πλειστηριασμούς, με το μέσο ποσοστό των ιδιοκτητών που θα προστατεύονται να ανέρχεται στο 56%. Ωστόσο, οι πιέζουν για ακόμα αυστηρότερους όρους με στόχο το εν λόγω ποσοστό να βρεθεί σε χαμηλότερα του 50% επίπεδα. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι πιέσεις των δανειστών είναι αδικαιολόγητες, δεδομένης της υποχώρησης της ελληνικής πλευράς από την αρχική πρόταση (προστάτευε το 99% των ιδιοκτητών). Εκτιμούν, όμως, ότι σύντομα θα βρεθεί ο έντιμος συμβιβασμός.

2. Ρυθμίσεις χρεών προς εφορίες: Οι δανειστές πιέζουν για αυστηροποίηση του πλαισίου των ευνοϊκών ρυθμίσεων που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική νομοθεσία. Μάλιστα, οι απαιτήσεις τους για αλλαγές δεν περιορίζονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά επεκτείνονται και σε εκείνη των 12 δόσεων. Κάτι που αν γίνει, θα έχει επίπτωση σε όλες τις ρυθμίσεις που ισχύουν τώρα.

Εκτός από τη μείωση των ημερών που καθίσταται ένα χρέος ληξιπρόθεσμο, οι θεσμοί ζητούν αυστηρότερα κριτήρια κατά την υπαγωγή στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 δόσεων, καθώς σήμερα δεν εξετάζεται ούτε το εισόδημα ούτε τα περιουσιακά στοιχεία των προς ένταξη σε ρύθμιση οφειλετών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές εγείρουν ενστάσεις σχετικά με τη ρύθμιση του νόμου 4174 του 2012 που παρέχει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εντάξουν οποιαδήποτε οφειλή τους σε 12 δόσεις, ακόμα κι αν αυτή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Πάντως, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι δανειστές αλλάζουν διαρκώς τα αιτήματά τους, διατυπώνοντας τον έντονο προβληματισμό τους για τη σκοπιμότητα της στάσης αυτής.

Πέραν αυτών, μέχρι τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει κλείσει και το θέμα των ισοδύναμων μέτρων για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το μοναδικό μέτρο που έχει προτείνει η κυβέρνηση είναι η επιβολή τέλους 0,05 σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού. Ωστόσο υπάρχουν και σενάρια που θέλουν το τέλος αυτό να ανέρχεται στα 7 ή 8 λεπτά του , με στόχο τη διασφάλιση των απαραίτητων εσόδων (περί τα 330 εκατ. ευρώ).

Στα δύσκολα ζητήματα εντάσσεται και η διαμόρφωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, δεδομένου ότι το εν λόγω Ταμείο θα αποτελέσει την εγγύηση των δανείων του τρίτου μνημονίου. Για όλα αυτά τα ζητήματα, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), για να διαμορφώσει τη στάση της κυβέρνησης στις συζητήσεις που ξεκινούν με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνέχεια Πανελλαδικών Εξετάσεων Γενικών Λυκείων #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/lYIMLxs1Ul -

  • Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου - https://t.co/ZiXV7tpJB0… -

  • - https://t.co/5PY8XQt1hg -

"Αλιεύοντας" την είδηση