Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » Οργισμένες αντιδράσεις για το σποτ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας
Οργισμένες αντιδράσεις για το σποτ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Οργισμένες αντιδράσεις για το σποτ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Με οργισμένες ανακοινώσεις περί «σεξιστικού περιεχομένου» αλλά και εξώδικα αντιδρούν Σύλλογοι νοσηλευτών και εργαζόμενων στα δημόσια , στην χιουμοριστική προσπάθεια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) να μεταδώσει το της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Το διαφημιστικό σποτάκι που αναρτήθηκε το πρωί της Παρασκευής 3 Ιουνίου, με την αφορμή της 14ης Ιουνίου Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδοσίας στην σελίδα του ΕΚΕΑ στο facebook, έγινε «ανάρπαστο» σε λίγες μόνο ώρες. To σποτ αποτυπώνει τρία «πρότυπα ηρώων» εν δράσει, τον πυροσβέστη, τον ναυαγοσώστη, και τον γιατρό με τις «καυτές νοσοκόμες», σε αντιδιαστολή με τον καθημερινό ήρωα αιμοδότη.

Οι «καυτές νοσοκόμες» ήταν αυτές που έβαλαν …φωτιά με την Ενωση οσηλευτών Ελλάδος, την Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων οσοκομείων και την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων να εξαπολύουν επίθεση στο ΕΚΕΑ. Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος που με εξώδικό της ζητεί την απόσυρση του σποτ ή την περικοπή των επίμαχων σκηνών, κάνει λόγο για «κατάφωρη προσβολή του νοσηλευτικού επαγγέλματος, καθώς μεταδίδει ξεκάθαρα ένα απόλυτα σεξιστικό , υποβιβάζοντας τον επιστήμονα νοσηλευτή και νοσηλεύτρια σε πρωταγωνιστές ερωτικής ταινίας και αρμόδιο μόνο να κρατά το στηθοσκόπιο του ιατρού».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι η διαφήμιση χρησιμοποιεί εικόνες χαμηλής αισθητικής και υψηλής χυδαιότητας, απαξιώνοντας την προσφορά και το έργο-λειτούργημα των νοσηλευτών και νοσηλευτριών αυτής της χς». Παρέμβαση έκανε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων, που αναφέρει ότι το σποτ «βρίθει σεξιστικών προτύπων, τα οποία αναπαραγάγουν την εικόνα του ισχυρού αρσενικού και του υποτακτικού θηλυκού, συμβάλλοντας στην αναπαρ παρωχημένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων».

Για ένα χιουμοριστικό σποτ που στόχο έχει να αποδομήσει το κυρίαρχο μοντέλο του ήρωα, κάνει λόγο η πρόεδρος του ΕΚΕΑ κα Χάρις Ματσούκα. Οπως ανέφερε στην «Κ» σκοπός είναι να αναδείξει τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Αυτόν που δίνει αίμα. Αυτός είναι ο σούπερ ήρωας». Την ιδέα του ήρωα αιμοδότη «δανείστηκε» το ΕΚΕΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που έχει βάλει τίτλο στην φετινή παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας την φράση «το αίμα μας ενώνει». Στο πλαίσιο αυτο προβάλλει τρία σποτάκια με τίτλους «ο ήρωας στο πάρκο», «ο ήρωας στον δρόμο», «ο ήρωας στην γκαλερί». Και στα τρία σποτάκια ο αιμοδότης είναι ο της διπλανής πόρτας. Στις αντίστοιχες αφίσες ο αιμολήπτης απευθύνει το μήνυμα προς τον «ήρωα», «το αίμα σου, μου έσωσε τη ».

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση