Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Μαΐου
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Μαΐου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Μαΐου

Σαν σήμερα, 30 Μαΐου:

το 1381, ξεσπά η Εξέγερση των Χωρικών (Peasants' Revolt), η πρώτη μεγάλη λαϊκή εξέγερση στην Αγγλία, με κύριο αίτιο το δυσβάστακτο χαράτσι, που επέβαλε στους υπηκόους του ο νεαρός βασιλιάς Ριχάρδος Β'.

το 1778, πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος Βολταίρος, ή κατά κόσμον, Φρανσουά Μαρί Αρουέ. Θεωρείται κεντρική μορφή του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα και είναι γνωστός για την υπεράσπιση της ανεξιθρησκείας, της ελευθερίας του λόγου, καθώς και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους.

το 1783, η εφ Pennsylvania Evening Post and Daily Advertiser γίνεται η πρώτη καθημερινή εφ, που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.

το 1431, οι Άγγλοι καίνε ζωντανή την 19χρονη Ιωάννα της Λωραίνης, αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως αιρετική. Λέγεται ότι την ώρα που καιγόταν, ζήτησε να σηκώσουν ψηλά τον σταυρό, ώστε να μπορεί να τον βλέπει μέσα από τις φλόγες και ένας Άγγλος στρατιώτης τόλμησε να φωνάξει “είμαστε χαμένοι, κάψαμε μια αγία”.

το 1826, πεθαίνει ο Παλαιών Πατρών , μητροπολίτης και πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης με και διπλωματική δράση. Πηγές αναφέρουν ότι ήταν εκείνος που κύρηξε την έναρξη του Αγώνα υψώνοντας το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λάυρας.

το 1828, ο τσάρος Νικόλαος Α' αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 ρούβλια για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

το 1842, πραγματοποιείται στο Λονδίνο αποτυχημένη απόπειρα ς της βασίλισσας Βικτώρια.

το 1868, γιορτάζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ η Μέρα των Πεσόντων, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των στρατιωτών, που έπεσαν στο πεδίο της μάχης για την .

το 1883, μία φήμη ότι η γέφυρα του Μπρούκλιν στην Νέα Υόρκη πρόκειται να καταρρεύσει, προκαλεί πανικό με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 12 άνθρωποι.

το 1889, δημιουργείται ο πρώτος σύγχρονος στηθόδεσμος από την γαλλίδα Ερμίν Καντόλ.

το 1896, καταγράφεται το πρώτο αυτοκινητιστικό .

το 1913, υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου και τελειώνει έτσι ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος.

το 1917, ο Αλέξανδρος Α' ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος.

το 1941, οι 19χρονοι τότε φοιτητές, Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, καταστρώνουν σχέδιο και κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία και αναρτούν την ελληνική. Θεωρείται η πρώτη αντιστασιακή πράξη ενάντια στο γερμανικό καθεστώς.

το 1941, λήγει η Μάχη της Κρήτης και ολόκληρο το νησί πέφτει πλέον στα χέρια των Γερμανών.

το 1969, αναλαμβάνουν υπηρεσία οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα.

το 1977, πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Έλληνας συγγραφέας, κριτικός και μεταφραστής, Βασίλης Ρώτας. Ποιήματα, άρθρα, διηγήματά του και κριτικές θεάτρου δημοσιεύτηκαν σε διάφορα παράνομα περιοδικά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ενώ υπήρξε και διευθυντής και καθηγητής σε σχολές θεάτρου και παραστάσεις. Ασχολούμενος με την μετάφραση, είχε αναλάβει μεταξύ άλλων μεταφράσεις των έργων του Ουίλιαμ Σέξπηρ, ενώ επίσης γνωστή του μετάφραση ήταν αυτή της κωμωδίας του Αριστοφάνη Όρνιθες για την του 1961 από το Θέατρο ς του Καρόλου Κουν.

το 1981, στο σπήλαιο των Πετραλώνων ανακαλύπτονται απολιθώματα πρωτόγονων ανθρώπων.

το 1990, γίνεται η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και διαρκεί 5,5 ώρες.

το 1998, η Κατερίνα Θάνου καταρρίπτει το ρεκόρ στα 100 γυναικών, σημειώνοντας επίδοση 10.99.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση