Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » ΔΝΤ: Ισχυρότερη από ποτέ η δέσμευση συνεργασίας με ΕΚΤ
ΔΝΤ: Ισχυρότερη από ποτέ η δέσμευση συνεργασίας με ΕΚΤ

ΔΝΤ: Ισχυρότερη από ποτέ η δέσμευση συνεργασίας με ΕΚΤ

ΚΑΤΕΡΙΑ ΣΩΚΟΥ

ΑΟΚΡΙΣΗ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Κατά τη σημερινή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η επικεφαλής του τελευταίου Κριστίν Λαγκάρντ έπλεξε το εγκώμιο του Ιταλού τραπεζίτη. Αποκαλώντας τον «μαέστρο», τόνισε ότι η δέσμευση του ΔΝΤ να συνεργασθεί με τις κεντρικές τράπεζες «είναι ισχυρότερη από ποτέ».

Όπως εκτίμησε η κυρία Λαγκάρντ, οι κεντρικές τράπεζες ανέλα το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ ιδιαίτερα εξήρε τον ρόλο της ΕΚΤ: «Η δουλειά σου είναι η πιο δύσκολη, επειδή είναι αυτή με τη μεγαλύτερη επιρροή», του είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο κ. Ντράγκι συνδυάζει αποτελεσματικά «την ισχύ του λόγου με τη δύναμη του πορτοφολιού».

Οι δύο τους δεν άγγιξαν το θέμα της ς κατά τη δημόσια συζήτηση που είχαν μετά τη διάλεξη του κεντρικού τραπεζίτη, που γίνεται κάθε χρόνο προς τιμή του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Μισέλ Καμντεσί. Όπως ωστόσο εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, το θέμα αναμενόταν να τεθεί στη μεταξύ τους συνάντηση – χωρίς να προβλέπεται κάποια ανακοίνωση για το τι συζητήθηκε.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μία συνεδρίαση για την αργότερα απόψε, τονίζοντας ότι είναι άτυπη και όχι κάτι το ιδιαίτερο. Όπως είπε, «είναι μία τακτική ενημέρωση με τα νεότερα για την Ελλάδα στο εκτελεστικό συμβούλιο, γίνεται πολύ συχνά για διάφορες χώρες, και έχει συμβεί τακτικά και για την Ελλάδα». Στο παρελθόν, μέλη του συμβουλίου είχαν ζητήσει ενημέρωση για την Ελλάδα, ωστόσο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε να τοποθετηθεί αν αυτό συνέβη και αυτή την φορά. Σύμφωνα με άλλη πηγή, τη συνεδρίαση συγκάλεσε η ίδια η κυρία Λαγκάρντ, ώστε να ενημερώσει τα μέλη του συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα αποτελέσματα του της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, το ΔΝΤ εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, αλλά το βασικό του σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, καθώς αυτή είναι η δεδηλωμένη επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως είπε, «εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους εντατικά για να φθάσουμε σε μία το συντομότερο δυνατόν». Από την πλευρά του, ο διεθνής οργανισμός εμμένει στους στόχους του συμφωνημένου προγράμματος, ωστόσο δεν δέχεται τις κατηγορίες ότι δεν επιδεικνύει ευελιξία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις, «εξετάζουμε όλες τις επιλογές». Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «θέλουμε να φτάσουμε στους στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί». Οσο για το ενδεχόμενο να μην τηρήσουν οι Ευρωπαίοι τις υποσχέσεις τους για νέα χρηματοδότηση και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι «εξ' όσων γνωρίζω δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από το ».

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση