Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Δεν υπάρχει τοξικότητα στη λίμνη Κάρλα
Δεν υπάρχει τοξικότητα στη λίμνη Κάρλα

Δεν υπάρχει τοξικότητα στη λίμνη Κάρλα

Σημάδια βελτίωσης  εμφανίζει η λίμνη Κάρλα και  δεν έχει τοξικότητα, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν  σε σημερινή   στο ΤΕΕ για την προστατευόμενη περιοχή Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

Η πρόεδρος του  Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας Ιφιγένεια Κάγκαλου  είπε πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η χ   μπαίνει σε μια νέα περίοδο, όσον αφορά τη βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές, μετά την ψήφιση  του καινούργιου νόμου, τον οποίο χαρακτηρισε εξαιρετικό,  για την προστασία των περιοχών του δικτύου .

 

Επίσης συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα που έχει επιδοτήσει και πληρώσει το ΕΚΠΑΑ (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης) για την παρουσία ή όχι κυανοτοξινών  και γενικότερα τοξικότητας από τα φυτοφάρμακα στην Κάρλα κι όπως έγινες γνωστό τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει τοξικότητα.

 

“Αισθάνομαι ικανοποιημένη γιατί δικαιώνεται ο Φορέας Διαχείρισης και πλήθος επιστημόνων που υποστήριξαν ότι όντως είναι ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί και τελικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει θέμα” είπε η κα Κάγκαλου και διευκρίνισε  ότι είναι τελείως διαφορετικά πράγματα ο ευτροφισμός με την τοξικότητα.

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η μικρή αλλά διακριτή βελτίωση των συγκεντρώσεων σε άζωτο και φωσφόρο. «Ευελπιστούμε και στόχος του Φορέα Διαχείρισης είναι να ισχυροποιήσει αυτή τη βελτίωση και να τη σταθεροποιήσει. Είναι ένα πολύ μικρό δείγμα σταθεροποίησης του συστήματος», δήλωσε η κα. Κάγκαλου.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα, το σύστημα της Κάρλας είναι εν εξελίξει και οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές απ' ότι σε μια φυσική λίμνη που ζει πάρα πολλά χρόνια. Συνεπώς παρακολουθείται και οτιδήποτε θετικό υπάρχει γίνεται προσπάθεια να ισχυροποιηθεί.

Η ίδια τόνισε ότι η ολοκλήρωση των έργων θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της κατάστασης, ενώ πρόσθεσε ότι, λόγω της συνεχούς παροχής και των βροχοπτώσεων, για πρώτη φορά έχει συμπληρωθεί το οικολογικό όριο της στάθμης.

Η κ. Κάγκαλου επισήμανε ότι οι έχουν μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων και πρέπει να εκπαιδευτούν για ορθές πρακτικές ς σε μια ζώνη γύρω από την Κάρλα, όπως ορίζει και η περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο Φορέας έστειλε έγγραφο και στους κτηνοτρόφους, της περιοχής, ώστε να μην εισέρχεται κανένα ζώο στη ζώνη γύρω από την Κάρλα.

Τέλος, τόνισε ότι περιοχή εποπτεύεται και αν δεν συγκροτηθούν όλοι σε ένα μέτωπο ς, τα περιστατικά ρύπανσης με λύματα της λίμνης, είναι πιθανόν να επαναληφθούν και για το λόγο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή της Αστυνομίας και των αρχών.

Η δρ. Αναστασία Χισκιά, διευθύντρια ερευνών του Εργαστηρίου Καταλυτικών – Φωτοκαταλυτικών Διεργασιών και Περιβαλλοντικών Αναλύσεων  του Ινστιτούτου ανοεπιστήμης και ανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, εκπόνησε μελέτη, κατά παραγγελία του ΕΚΠΑΑ μετά από πρόταση του Φορέα, με αναλύσεις σχετικά με την παρουσία κυανοτοξινών σε νερά, σε κυανοβακτηριακή μάζα και σε ζωικούς ιστούς.

Όπως ανέφερε, βρέθηκαν πολύ μικρά ίχνη της mcrr κυανοτοξίνης (διεθνώς αναδυόμενοι ρύποι ) σε κάποια από τα δείγματα, ενώ τα νεκρά ψάρια και πουλιά που εξετάστηκαν ήταν τελείως καθαρά.

Η μελέτη του Δημόκριτου διήρκεσε από τον Αύγουστο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 και η κ. Χισκιά τόνισε ότι έγινε προσπάθεια να ανιχνευτούν όσο περισσότερες κυανοτοξίνες ήταν δυνατόν. «Γενικότερα η Κάρλα μοιάζει να μην έχει πρόβλημα με τις κυανοτοξίνες και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν σύγχρονη που δείχνει με μεγάλη βεβαιότητα αν υπάρχουν αυτές οι ουσίες η όχι», δήλωσε η διευθύντρια ερευνών του εργαστηρίου.

 Πόλος έλξης η Κάρλα

Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη τύχη για το Δήμο η ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και ο προσπαθεί μέσω του έργου που γίνεται, να διαχειριστεί, να προστατέψει και να αναδείξει τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

Ο Ρ. Φεραίου, από όλη την εξέλιξη του έργου, αποσκοπεί στην αύξηση της επισκεψιμότητας του Δήμου, για να καταστεί ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Ο δήμαρχος τόνισε ότι στόχος είναι η κίνηση στο τετράπτυχο Αρχαίες Φερές, Ρήγας Βελεστινλής, σύγχρονος Δήμος Ρ. Φεραίου και αναγεννημένη λίμνη Κάρλα.

Για τη λίμνη είπε ότι έχει δύο πολύ σημαντικά συνοδά έργα που θα παραδοθούν στο Δήμο τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού και Φυσικής Ιστορίας των Καναλίων και για το Κέντρο Πληροφόρησης Στεφανοβικείου, που διαθέτουν ψηφιακή κατάσταση ενημέρωσης των επισκεπτών, ενώ θα υπάρχει και επιστημονικό προσωπικό του φορέα που θα ενημερώνει τους επισκέπτες.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση