Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ανεξέλεγκτη πυργαγιά για δεύτερη ημέρα στην Ανατολική Αττική
Ανεξέλεγκτη πυργαγιά για δεύτερη ημέρα στην Ανατολική Αττική

Ανεξέλεγκτη πυργαγιά για δεύτερη ημέρα στην Ανατολική Αττική

Ανεξέλεγκτη παραμένει για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο, με το κύριο μέτωπο να εντοπίζεται, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στο τρίγωνο Βαρνάβα – Σέσι Γραμματικού – Καπανδριτίου. Οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Βαρνάβα και Καπανδριτίου έχουν κηρυχθεί σε .

Το μέτωπο έχει έκταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων, ενώ είναι συνεχείς οι αναζωπυρώσεις και η αλλαγή κατεύθυνσης των ανέμων. Παρότι δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση, ο συνολικός αριθμός των σπιτιών που έχουν παραδοθεί στις υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.

Εκκενώθηκε το μοναστήρι στο Καπανδρίτι και στρατόπεδα στην περιοχή του Βαρνάβα, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής έχουν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή για προληπτικούς λόγους.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι -τόνισε- είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής  Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωσε στην «Κ» ότι «η συνεχής αλλαγή της έντασης και της φοράς του ανέμου καθιστά το έργο της κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολο».

Τα εναέρια μέσα έχουν ενισχυθεί σημαντικά ώστε να περιορίσουν την μεγάλη πυρκαγιά. Συγκεκριμένα, στα σημεία επιχειρούν τρία αεροσκάφη και επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα. Επίσης, επιχειρούν 150 πυροσβέστες, με 68 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, 22 οχήματα του οργανισμού τοπικής αυτος (ΟΤΑ) και της περιφέρειας. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει και ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.α.)

Μεγάλη αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου χαρακτήρισε «τεράστια» την αναζωπύρωση στο Καπανδρίτι και έκανε λόγο για ιδιαίτερα δύσκολη μάχη με τις .

Το μεσημέρι εκκενώθηκε το μοναστήρι της Αναστάσεως, ενώ οι φλόγες απειλούν άμεσα σπίτια στον οικισμό Μετόχι. Για «τραγική κατάσταση» έκανε λόγο, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης.

Υποστήριξε ότι οι φλόγες καίνε το δάσος στη χαράδρα ανάμεσα σε Κάλαμο και Καπανδρίτι, ζητώντας περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς, όπως ανέφερε, η εστία είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Κυκλοφοριακές

Σύμφωνα με νεότερη της πυροσβεστικής, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην είσοδο για Καπανδρίτι, και στον κεντρικό δρόμο Βαρνάβα, στο ρεύμα προς την παραλία. Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στη διασταύρωση της Λ. Μαρκοπούλου με την οδό Αγ. Αποστόλων.

Καταγγελίες για καθυστερήσεις

Ο αντιδήμαρχος Ωρωπού, Κωνσταντίνος Δέδες, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, περίεγραψε ότι από τις 16.20 της Κυριακής, που εκδηλώθηκε το πρώτο μέτωπο οι τοπικές αρχές έκαναν έκκληση για την αποστολή περισσότερων επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Όπως κατήγγειλε ο κ. Δέδες, αρχικά δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αφού αρκετοί πυροσβεστικοί κρουνοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω διακοπής ρεύματος. Υπήρχε ανάγκη για υδροφόρα οχήματα, τα οποία καθυστέρησαν. Καθυστέρηση καταγγέλθηκε και από τους κατοίκους.

Πολιτική αντιπαράθεση

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται από χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter την Κυριακή ζήτησε «την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης μέσω Twitter, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ενώ την Κυριακή επέκρινε και προσωπικά τον κ. Τόσκα, καλώντας για «αποφασιστική και συντονισμένη δράση» χωρίς «θεωρίες συνωμοσίας».

Σε αυστηρό τόνο και σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, καταλογίζοντας στον υπουργό, αλλά και γενικότερα στην κυβέρνηση, ανικανότητα. Σε απάντησή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αρχικά είχε κάνει λόγο για εμπρησμών, κατηγορεί τη ΝΔ για «φθηνή αντιπολίτευση».

Κάλαμος, Ζάκυνθος και Κεφαλλονιά είναι τα τρία βασικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός, μετά την εφιαλτική χτεσινή ημέρα, όπου είχαμε τις περισσότερες πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Η έκκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργήσει το μπαράζ των πυρκαγιών στην Ζάκυνθο αρχικά, όπου οι επιτελείς της Πυροσβεστικής μιλούν καθαρά για εμπρησμούς, και η πυρκαγιά στον Κάλαμο μετά, έχει φέρει στα όρια του το μηχανισμό ς, καθώς οι όλες οι δυνάμεις είναι διεσπαρμένες και έχουν υποστεί μεγάλη καταπόνηση.

Μόνο το 24ωρο που πέρασε, στην Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές.

Σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου και συγκεκριμένα από ώρα 06:00 της 13-08-2017 έως την 06:00 της 14-08-2017, εκδηλώθηκαν 91 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Απο τις 22 πυρκαγιές στην Ζάκυνθο χτες, σχεδόν όλες τέθηκαν υπό έλεγχο αμέσως. Παραμένουν, όμως, σε εξέλιξη στο νησί 12 πυρκαγιές από αυτές που εκδηλώθηκαν απο τις 11 Αυγούστου μέχρι και χτες.

Οι πιο σοβαρές από αυτές που εκδηλώθηκαν :
• Στις 11/08/2017 και περί Ω/13:33 στην περιοχή Καταστάρι – Παναγούλα
• στις 12/08/2017 και περί Ω/15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο
• στις 12/08/2017 και περί Ω/23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων
• στις 12/08/2017 και περί Ω/23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων
• στις 13/08/2017 και περί Ω/00:30 στην περιοχή Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων
• στις 13/08/2017 και περί Ω/00:32 στην περιοχή Σκούτα ‘Ανω Βολίμων

Συνολικά στο νησί επιχειρούν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο, 1 Ε/Π.

Σε εξέλιξη είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Κεφαλλονιά:

• Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:35 στην περιοχή Δοριζάτα
• Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:37 στην περιοχή Καραβάδος
• Στις 13/08/2017 και περί Ω/21:23 στην περιοχή Σβορωνάτα
Όλες οι υπόλοιπες πυρκαγιές στην χώρα είναι σε ύφεση ή υπό έλεγχο.

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Ποιός άραγε οπλίζει το χέρι των εμπρηστών;

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών ήταν αναμενόμενες, μετά την πολιτική για τους δασικούς χάρτες που εφάρμοσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος  Σ. Φάμελος. Γιατί μια τέτοια πολιτική οπλίζει ουσιαστικά το χέρι των εμπρηστών.

Εμπρηστές υπήρχαν και θα υπάρχουν. Υπάρχει όμως και μια πολιτική που τους «εκτρέφει» και ευνοεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των κυκλωμάτων των καταπατητών και όσων άλλων έχουν συμφέρον από την καμένη γη. Για να φτάσουνε να μιλάνε πλέον ακόμα και υπεύθυνα χείλη για οργανωμένο εμπρηστών.

Η πρόσφατη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες, που προώθησε ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελος, επιβραβεύει ουσιαστικά όσους μέχρι σήμερα έχουν καταπατήσει και εκμεταλλευτεί δημόσια γη και μάλιστα αντίθετα με τις υπάρχουσες συνταγματικές διατάξεις προστασίας των δασών.

Όταν με τις διατάξεις για τις «οικιστικές πυκνώσεις» και τις διατάξεις εξαγοράς γης, η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα σύμφωνα με το σύνταγμα, πουλιέται ουσιαστικά «για ένα κομμάτι ψωμί», δημόσια γη σε καταπατητές, επόμενο είναι να εισπραχθούν τα επίχειρα αυτής της πολιτικής.

Αν η ελληνική πολιτεία δεν συνειδητοποιήσει ότι πολιτικές τύπου Φάμελου, τώρα, αλλά και στο παρελθόν, συνδαυλίζουν τις πυρκαγιές, θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση