Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Σε τρεις εταιρείες η κατασκευή του αγωγού ΤΑP σε Ελλάδα και Αλβανία
Σε τρεις εταιρείες η κατασκευή του αγωγού ΤΑP σε Ελλάδα και Αλβανία

Σε τρεις εταιρείες η κατασκευή του αγωγού ΤΑP σε Ελλάδα και Αλβανία

Η κοινοπραξία της ιταλικής Bonatti με την J&P AVAX και η γαλλική SPIECAPAG κέρδισαν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού , όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εργολα του έργου, η οποία αφορά την κατασκευή αγωγού μήκους 760 χιλιομέτρων (από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τις ακτές της Αλίας) και «έσπασε» σε 5 κομμάτια, τρία στην Ελλάδα και δύο στην Αλία.

Η κοινοπραξία Bonatti-AVAX αναλαμβάνει το τμήμα από την Καβάλα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα (Ιεροπηγή), μήκους 360 χιλιομέτρων ενώ η SPIECAPAG θα κατασκευάσει τα 185 χιλιόμετρα του αγωγού από τους Κήπους μέχρι την Καβάλα καθώς και τα δύο τμήματα στην Αλβανία (συνολικά 215 χλμ.) μεταξύ των σημείων Bilisht και Topoje. Η ίδια εταιρεία θα αναλάβει και την διάβαση στον ποταμό Έβρο, όπου ο θα διασυνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ που ξεκινά από το και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο αγωγός θα έχει διάμετρο 48 ίντσες (1,2 ) και μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως, σε πρώτη φάση. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του ενώ συγκεκριμένες εργασίες θα ανατεθούν σε υπεργολάβους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ, Ian Bradshaw, συνεχάρη με δηλώσεις του τις εταιρείες που κέρδισαν τα συμβόλαια. Η κοινοπραξία του αγωγού έχει ήδη αναθέσει τα συμβόλαια για την κατασκευή των σωλήνων, συμπιεστών και βαλβίδων του αγωγού καθώς και οδικών έργων στην Αλβανία.

Χθες, υπενθυμίζεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Συμφωνία Φιλοξενούσας Χς που υπεγράφη το 2013 μεταξύ της κοινοπραξίας του αγωγού και των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας, κρίνοντας ότι είναι συμβατή με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση