Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου
Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου

Πέθανε σε ηλίκια 99 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ζάχος Χατζηφωτίου.

Σημειώνεται ότι νοσηλευόταν από τις αρχές του Σεπτέμβρη σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής και ως κοσμικογράφος, ένας «μπον βιβέρ» με πολλές αναμνήσεις της αθηναϊκής ς.

Γνωστός και ως «ο τελευταίος playboy» και αγαπητός στο εγχώριο και το διεθνές τζετ σετ, ήταν δραστήριος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Υπήρξε παντρεμένος με την Τζένη Καρέζη από το 1962 έως το 1964.

To βιογραφικό του

Γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1923 στην Αθήνα. Η οικογένειά του καταγόταν από τα Ψαρά, είχε φύγει από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους ς και είχε εγκατασταθεί αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα, στην Πλάκα

Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Στα Δεκεμβριανά, η ταξιαρχία υπό τις διαταγές του ανέλαβε την εκδίωξη μικρού θύλακα του που είχε καταφύγει κοντά στο του Αρδηττού χωρίς θύματα, όπως υποστηρίζει ο ίδιος. Μετά το τέλος του πολέμου και την του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και υφασμάτων) μέχρι το 1956.

Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο . Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977.

Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Χατζηφωτίου».

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο γάμος του με την Τζένη Καρέζη άφησε εποχή, καθώς οι καλεσμένοι ήταν 500 και οι απρόσκλητοι 5.000. Έμειναν παντρεμένοι για πέντε χρόνια.

Μιλούσε αγγλικά, , αραβικά και ιταλικά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση