Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » Οριακή η κατάσταση στα νησιά
Οριακή η κατάσταση στα νησιά

Οριακή η κατάσταση στα νησιά

Σε αδιέξοδο έχει φτάσει η κατάσταση όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, καθώς στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspots) στα , και ειδικά στη Λέσβο και τη Σάμο. παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, λόγω των αυξημένων ροών. Μόνο τον Σεπτέμβριο έφθασαν πάνω από 3.500 μετανάστες και .

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων αφίξεων στα όπου δεν υπάρχουν hotspots ή άλλες υπο όπως π.χ. στη Ρόδο, οι μετανάστες στοιβάζονται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων για εβδομάδες, όπου σε πολύ δύσκολες συνθήκες παραμένουν και μικρά παιδιά. Από την πλευρά του, ο Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. έκανε λόγο χθες στη Βουλή για «παρατηρήσιμη αύξηση» ροών προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και στη Μυτιλήνη, αλλά όχι σε εύρος τέτοιο που να δημιουργεί την αίσθηση πως «αποτελεί ένδειξη κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – ς για αυστηρό έλεγχο και παρεμπόδιση των ροών από τη γείτονα». Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, και στο αμέσως προσεχές η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Αντιδράσεις

Ειδικότερα, η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας είναι άμεσες όσο οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται. Πέρυσι η ξαφνική επιδείνωση του καιρού στα νησιά οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, κυρίως διότι οι συνθήκες στα hotspots δεν ήταν καλές και οι άνθρωποι κοιμούνταν σε καλοκαιρινές σκηνές λόγω του υπερπληθυσμού. Η ίδια ακριβώς κατάσταση παρατηρείται σήμερα. Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις των νησιωτών εντείνονται ενώ και πάλι έχουν εμφανιστεί ακραία στοιχεία που καλούν σε δράση «για να απαλλαγούν τα νησιά από τους μετανάστες».

Στη Σάμο βρίσκονται 3.012 άνθρωποι σε χώρο που έχει σχεδιαστεί για να χωράει έως 700 άτομα, ενώ στη Λέσβο τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 4.700 άτομα μένουν στο ΚΥΤ χωρητικότητας 2.500 ατόμων. Ομως και σε άλλα νησιά υπάρχει πρόβλημα λόγω της αύξησης των ροών. «Οσους φτάνουν στη Ρόδο είμαστε υποχρεωμένοι να τους συλλάβουμε έως ότου οδηγηθούν στη Λέρο ή την , όπου υπάρχουν οργανωμένες δομές. Ομως η διαδικασία είναι αργή γιατί δεν υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εως ότου να λάβουμε την άδεια να κάνουμε τη μεταφορά, στα κρατητήρια χωρητικότητας 40 ατόμων στοιβάζονται 120 άτομα, πολλές φορές μαζί με μικρά παιδιά, για περισσότερες από 20 ημέρες», λέει στην «Κ» ο Μανώλης Ανδρουλάκης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων ότιας Δωδεκανήσου.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση