Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέα τρικλοποδιά στη συμφωνία για το Ελληνικό

Νέα τρικλοποδιά στη συμφωνία για το Ελληνικό

Σοβαρότατα προβλήματα ενδέχεται να προκαλέσει στην ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό –και ενδεχομένως και σε αυτή καθεαυτήν την παραχώρηση– προτεινόμενη διάταξη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για εισαγωγή στον νόμο για την κύρωση της σύμβασης, ο οποίος βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, και η οποία ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια κήρυξης του πρώην αεροδρομίου σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ουσιαστικά το ΥΠΠΟΑ ζητεί το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται το Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Ελληνικού και οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται στο στάδιο της εφαρμογής του ΣΟΑ να υπογράφονται και από τον υπουργό Πολιτισμού, κατόπιν των κατά περίπτωση απαιτούμενων μελετών, και γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων του υπουργείου. «Οι αποφάσεις αυτές επέχουν θέση έγκρισης κατά την έννοια των άρθρων 10 (παράγραφοι 3 και 4), 12, 13, 14, 15, 16 και 17 του ν. 3028/2002 (Α΄ 153), για και δραστηριότητες που εκτελούνται πλησίον μνημείων ή εντός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, καθώς και για κάθε επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία ή στο περιβάλλον τους», αναφέρεται στην προτεινόμενη διάταξη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της αποκάλυψης εγγράφων από την «Κ» στις αρχές Αυγούστου με τα οποία υπηρεσίες του υπουργείου ενημέρωναν όλα τα αρμόδια υπουργεία και φορείς πως «πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης».

Είναι άγνωστο εάν τελικά η επίμαχη διάταξη θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα κείμενα που δόθηκαν στην τρόικα δεν υπήρχε. Κάτι ανάλογο είχε κάνει η κυβέρνηση και στην κύρωση της σύμβασης πώλησης του ΟΛΠ, όταν και τότε είχαν περιληφθεί διατάξεις εκτός του πλαισίου συμφωνίας με την Cosco. Υπό την πίεση της τρόικας και των Κινέζων, οι διατάξεις αποσύρθηκαν τελικά.

Το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού έχει πάρει την άγουσα για ψήφιση από τη , υπό την πίεση των προθεσμιών που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισ. της πρώτης αξιολόγησης. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προς τελική επεξεργασία και αναμένεται να κατατεθεί στη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με πιθανή ψήφισης την 26η Σεπτεμβρίου. Πριν δηλαδή από τα τέλη του μήνα, οπότε και λήγει η προθεσμία για την ολόκληρη των προαπαιτουμένων, ένα εκ των οποίων αποτελεί. Παραμένει ακόμα άγνωστο το κατά πόσον η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, και κυρίως το , θα αποδεχθεί την εισήγηση του υπουργείου Πολιτισμού για τη συμπερίληψη της προαναφερθείσας διάταξης.

Το νομοσχέδιο, που τιτλοφορείται «Κύρωση της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. και της από 19.07.2016 τροποποιητικής σύμβασης και ρύθμιση λοιπών συναφών θεμάτων», οδεύει προς τη 22 μήνες μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης μεταξύ του επενδυτικού σχήματος υπό τη , που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, και του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ανακηρύχθηκε πλειοδότρια, με προσφορά 915 εκατ. ευρώ, ενώ ο επενδυτής αποδέχεται να διασφαλίσει ότι η Ελληνικό Α.Ε. θα υλοποιήσει επενδυτικό συνολικής αξίας, κατ’ ελάχιστο, 4,589 δισ.

Στην αιτιολογική έκθεση του κυρωτικού νόμου η κυβέρνηση εμφανίζεται να αναγνωρίζει πως «πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για το Δημόσιο, εξίσου σημαντικά αναμένεται να είναι και τα έμμεσα οφέλη, όπως η αναβάθμιση των εκτάσεων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, εντός του οποίου αναμένεται να επενδυθούν αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς τη δέσμευση δημόσιων πόρων».

Επιπλέον, κάνει στη μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιούλιος 2016) η οποία μιλάει για δημιουργία 90.000 θέσεων εργασίας από το έργο αλλά και για συμβολή στο ΑΕΠ σε ορίζοντα 25ετίας που μπορεί να φθάσει τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σύλληψη ιδιοκτήτη #μπαρ για ανεμβολίαστους πελάτες #μπαρ - https://t.co/7KZL6PAnGE -

  • #φωτιά σε ξερά χόρτα στα Καλά Νερά #ΚαλάΝερά #φωτιά - https://t.co/NXwyLcCRuI -

  • #πολιτική και Ποδήλατο: Η ανάγκη για συνεχή κίνηση #πολιτική - https://t.co/HneMBnthy2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση