Βρίσκεστε εδώ:  / ΕΛΛΑΔΑ / Χωρίς τσουχτερά πρόστιμα η κίνηση φορτηγών σε παράδρομους
Χωρίς τσουχτερά πρόστιμα η κίνηση φορτηγών σε παράδρομους

Χωρίς τσουχτερά πρόστιμα η κίνηση φορτηγών σε παράδρομους

Στην κατάργηση των υψηλών προστίμων που είχαν προβλεφθεί για την παράνομη κίνηση μεγάλων φορτηγών στο παράπλευρο των νέων εθνικών οδών οδικό δίκτυο προχώρησε το . Παράλληλα η κίνηση στο παράπλευρο δίκτυο δεν είναι πλέον αποδεκτή όταν γίνεται προς αποφυγή διοδίων αλλά μόνο όταν δεν υπάρχει εναλλακτική.

Με του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη το προχώρησε στην επαναδιατύπωση των απαγορεύσεων για την κίνηση βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) στους παραδρόμους των νέων εθνικών οδών. Με τη νέα αφαιρέθηκαν οι αναφορές σε πρόστιμα (1.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και 1.000 ευρώ στον οδηγό, καταβλητέα επιτόπου) και επομένως θα ισχύουν τα όσα ορίζει ο για το θέμα. Επίσης από τη νέα απόφαση αφαιρέθηκαν οι συγκεκριμένες αναφορές (λ.χ. παλαιά εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης, Κορίνθου – Πατρών) και χρησιμοποιήθηκε ένας ορισμός… που «σηκώνει συζήτηση» (παράπλευρο και εναλλακτικό οδικό δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας), καθώς το «εναλλακτικό» δίκτυο δεν ορίζεται νομικά, επομένως ερμηνεύεται ελεύθερα.

Ταυτόχρονα η ρύθμιση έγινε πιο αυστηρή: τη δυνατότητα εξαίρεσης από την απαγόρευση «έχασαν» όσοι θα τη διεκδικούσαν για λόγους διοδίων. Για παράδειγμα, στην απόφαση του 2016 εξαιρούνται μόνιμοι δήμου «που είναι όμορος του οδικού άξονα για τη διέλευση του οποίου απαιτείται η καταβολή διοδίων», ενώ στη νέα απόφαση εξαιρούνται οι μόνιμοι όμορου δήμου. Για τα , διατηρείται η (γραφειοκρατική, σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους) πρόβλεψη υποχρέωσης επικύρωσης των δρομολογίων από δημόσια αρχή.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανανέωση συνεργασίας ποδοσφαιριστών του Θησέα Αγριάς #ΓΣΘησέαςΑγριάς - https://t.co/ymnS5snDkP -

  • Ασφαλτόστρωση της οδού Βλάχα-Βροντερό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #εργασίεςασφαλτόστρωσης - https://t.co/enhrih2H9A -

  • Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια - https://t.co/T09JTFEuVL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση